РНБО проти монополізації енергетики України. Коментує експерт

РНБО проти монополізації енергетики України. Коментує експерт

Рада Нацбезпеки вбачає ознаки монополізації в енергетичному ринку України. Про запровадження тимчасових адміністрацій та монополізацію на українському ринку електроенергії, в ефірі Українського радіо говорить експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Наскільки небезпечна ситуація склалася в енергетиці?

В тому що РНБО формує занепокоєння ситуацією з розподільчими лініями електропередач, викликає нерозуміння. Більш того, подібні заяви про введення адміністрацій для впорядкування ситуації теж викликає нерозуміння. Адже такого правового механізму РНБО не має. На жаль, ми можемо спостерігати, що РНБО перетворився на орган, який діє політично. Обленерго на даному етапі не є проблемною точкою. Проблемна точка — виробники електроенергії, "Енергоатом", теплові електростанції. "Енергоатом" — державна компанія, але ми бачимо як тісно вона співпрацює з компаніями-трейдерами, які представляють інтереси "ДТЕК" Ахметова, "Юнайтед Енерджі", яку пов’язують з Коломойським. 

"Енергоатом", як державна компанія та "ДТЕК", як приватна, вчинили такі дії на ринку, які призвели до того, що відбулася спроба витіснити з ринку решту малих і середніх компаній-трейдерів, які працюють на ринку електроенергії. В результаті, після обвалу цін на ринку електроенергії, регулятор приймає рішення про те, що тепер максимальна гранична ціна електроенергії, яку продаватимуть на ринку електроенергії, становитиме 4 гривні. Було 40 копійок, а стало 4 гривні. Тобто "Енергоатом", "ДТЕК", "Юнайтед Енерджі" зможуть заробляти до 4-х гривень за 1 кіловат електроенергії. Це означає, що вартість електроенергії для комерційних споживачів зросте. Відповідно ціна зросте і для населення: починаючи від банального кафе, де на електроплитах готують їжу, завершуючи пошиттям одягу, де використовують електричні машини. 

Рік тому запрацював ринок газу для населення. Наскільки ефективним є він зараз?

Ні, він не запрацював. Він пропрацював півроку, а потім ухвалили рішення про встановлення адміністративно-регульованої ціни і вона була вигідна, і дала змогу не нарощувати людям борги. Власне, це і було причиною встановлення її владою. Але це - не ринок газу, а державне регулювання. З іншої сторони бачимо, що були такі спроби вирівняти ситуацію на ринку газу, внаслідок чого з'явився річний тариф (або рівномірний платіж) на газ, встановлений для населення. Це коли люди можуть щомісяця платити визначену суму і це завдає меншого навантаження на бюджет. 

Про ціну на газ

Сьогодні ціна на газ становить 10 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Висока ціна. Але, зважаючи на те, що "Нафтогаз", який є постачальником газу, орієнтується на європейські хаби газу, де ціна сформована і становить 505 доларів. При такій вартості, ціна українського газу мала би становити 18 тисяч гривень. Тому та ціна, яка є зараз — зручна для населення, порівняно з тією, яка могла би бути. 

Про "Нафтогаз"

Голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко, будучи виконуючим обов'язки міністра енергетики України, виступав за те, що державна видобувна компанія має продавати газ усім учасникам ринку напряму. Відповідно, ціна би тоді була меншою, ніж 10 тисяч гривень. Але цього поки не відбулося. Певно, у пана Вітренка ще руки не дійшли до цього за 3 місяці роботи в "Нафтогазі". Проблема цієї компанії в тому, що вони повкладали договори на постачання газу не зу сіма компаніями. У серпні найвища ціна на газ буде для мешканців Києва — 15 тисяч гривень за тисячу кубометрів, Черкаська область заплатить 13 тисяч гривень. Це ті, хто не вклали договори з "Нафтогазом". Ось це, якраз, і є проблемою, яка мала би хвилювати РНБО. Чому ці компанії не отримали ресурс за прийнятною ціною?

Що зараз відбувається з електроенергією?

І модель, і тарифи розробили ще весною 2020-го року. Є готові пакети пропозицій у багатьох варіантах. Проблема в тому, що 1 гривня 68 копійок покриває тільки транспортну частину електроенергії. Тобто за електроенергію ми платимо кілька копійок. Об'єктивна ціна для населення насьогодні — 3,5 гривні. Це те, що дає можливість нормально заробляти і "Енергоатому", і тепловим електростанціям. Але є проблема: дерективно є формулювання від президента, що є вразливі категорії, яким треба постачати ресурс ще дешевше ніж 1 гривня 68 копійок. Дійсно, є такий варіант для категорії, яка споживає порівняно небагато електроенергії. Але таких людей — багато, близько 6-ти мільйонів споживачів, в основному пенсіонерів. Вони вписуються у 100 кіловат і для них хочуть поставити спеціальну ціну. Це — політичний передвиборчий крок. На даному етапі ціну на електроенергію  політично намагаються використати.

Іншій категорії споживачів, а це - 9 мільйонів населення, які споживають більше електроенергії, пропонують платити вищу ціну: від 2,5 до 4-х гривень. А закономірність ринку якраз в тому, що той, хто споживає менше електроенергії має платити більшу ціну. Я обома руками підтримую і уряд, і президента, якщо вони переживають за пенсіонерів. Але нехай тоді видають субсидії. Тобто залиште фіксований тариф і підтримайте людей субсидіями, які, до речі, сьогодні скорочують, навіть для пенсіонерів. Тобто все менше людей отримує субсидії, внаслідок чого зростає борг за електроенергію в цілому.

Фото: Юрій Корольчук, "Українське радіо"