"Більше не разом": представники партії "Голос" та депутатського об’єднання "Справедливість" про розкол у своїх лавах

"Більше не разом": представники партії "Голос" та депутатського об’єднання "Справедливість" про розкол у своїх лавах

Вчора, 29 липня, своєї кульмінації досяг конфлікт в партії "Голос": відбувся з’їзд, проте 10 із 20 народних депутатів відмовилися брати в ньому участь. Сімох депутатів на з’їзді виключили з партії, решта були й залишаються члени фракції, проте не партії. Нагадаємо, раніше частина партійців звинуватила голову партії Кіру Рудик в узурпації влади в партії. Половина членів депутатської фракції "Голос" висловили недовіру їй та голові фракції Ярославу Железняку та оголосили про створення окремого депутатського об’єднання у парламенті "Справедливість". Тож Українське радіо вирішило дізнатися детальніше про нинішню ситуацію в партії "Голос" та позиції обох сторін конфлікту й поспілкувалось із головою фракції "Голос" Ярославом Железняком та членкинею депутатського об’єднання "Справедливість" Наталею Піпою.

0:00 0:00
10
1x

Позиція партії "Голос"

"З’їзд не був ні для кого несподіванкою: його анонсували ще декілька місяців тому. Кожен депутат міг прийти на цей з’їзд, сказати свою думку в підтримку чи ні. На жаль, більшість моїх колег, які називають себе об’єднанням "Справедливість", не була на з’їзді через доволі банальну причину – вони знаходяться за межами України на відпочинку. Тому вони не могли взяти участь. Наприклад, Олександра Устінова, яка очолює вінницький осередок, перебуває зараз у США і її осередок не мав можливості бути присутнім, бо вона нікого від осередку не делегувала", – розповів Ярослав Железняк.

Проте, за його словами, незважаючи на це, представники 22-х  осередків партії з 25-ти були присутні на з’їзді. 

"На з’їзді була можливість кандидувати на голову партії й деякі колеги це зробили. Ярослав Юрчишин спочатку заявив, що хоче брати участь, потім – що не хоче, потім – вийшов з партії, не вийшов. Але ця можливість була. 

Також на з’їзді було поставлено питання довіри до голови партії і Кіра Рудик підтвердила, що значна частина регіонів її підтримує як голову партії і тому вона залишається на цій посаді. Ще на з’їзді було поставлено питання довіри до кожного члена політради, а це сім людей, в тому числі й я. Було переобрано два кандидати з регіонів – рівненського та харківського. Окремо був прийнятий новий статут, який значно посилює повноваження регіональних структур і зменшує – голови партії", – зауважив Железняк. 

Окремо голова фракції політичної партії "Голос" торкнувся й питання виключення частини нардепів із лав партії: "Були обговорення, під час яких деякі представники регіонів зазначили, що багато народних депутатів через свої власні кар'єрні амбіції систематично робили все можливе, щоб зруйнувати авторитет і рейтинг партії. Саме тому була поставлена пропозиція виключити сім народних депутатів з лав партії для того, щоб справді, якщо вони хочуть будувати політичне майбутнє , будували, але не в рамках партії "Голос". Ця пропозиція по кожному із народних депутатів була підтримана".

"Вихід з партії для народних депутатів не має жодного юридичного значення, це більше політичний крок. Для того, щоб вони перестали бути членами політичної фракції, вони повинні вийти з фракції в парламенті. Наскільки мені відомо, поки що жоден з цих народних депутатів не заявив про свій вихід.

Більше того, під час парламентських виборів ми всі підписували зобов’язання, що у випадку якщо ми виходимо або нас виключають з партії, ми маємо скласти депутатський мандат. Проте, наскільки мені відомо, жоден з семи народних депутатів не має наміру виконувати цю обіцянку", – повідомив нардеп.

Наостанок Ярослав Железняк зазначив, що незадоволений тим, що серед партійців є конфлікт, і вважає неправильним виносити будь-які чвари назовні: "Весь час ми намагалися переконали колег, що, можливо, Facebook – не найкращий засіб вирішення їхніх проблем. Адже сутність конфлікту не полягає в ідеологічних засадах. Суть претензій і, як наслідок, конфлікту – це їхні кар’єрні амбіції та боротьба за владу: хтось не став головою фракції, хтось не став заступником голови, а хтось не став головою партії чи членом політради". 

"Саме тому ми намагалися провести цей з’їзд, щоб колеги могли мати можливість ці посади, якщо би вони прийшли і переконали з’їзд. На жаль, вони обрали відпочинок", – резюмував Ярослав Железняк. 

Позиція депутатського об’єднання "Справедливість"

Членкиня фракції політичної партії "Голос" та представниця депутатського об’єднання "Справедливість" Наталя Піпа в свою чергу зауважила, що питання не у відпустках, адже багато партійців готові працювати: "Є навіть відео, як представників львівського осередку не пустили на з’їзд, прикриваючись COVID. Тому це питання не відпусток, а штучно створених осередків. Наприклад, в Запоріжжі та Сумах людей взяли з інших партій".

"Коли пішов Святослав Вакарчук і Сергій Рахманін перестав бути головою фракції, Кіра Рудик і Ярослав Железняк отримали свої посади, просто обдуривши партійців. Железняк йшов з гаслами зробити команду сильною та об’єднати її. Проте коли його через місяць запитали, чому він не об’єднує, а навпаки сварить людей та плете інтриги, він відповів, що в нього була погана програма", – розповіла Наталя Піпа.

За словами народної депутатки, Рудик та Железняк вибудовують партію вождистського типу: "Коли ми почали задавати питання, як використовуються партійні гроші з державного фінансування, нам не відповідали й казали, що це не справа партійців, а партійного керівництва. Далі НАЗК припинило фінансування "Голосу" через неправильно поданий звіт, на що Олександра Устінова, наприклад, казала, що у світі немає достатньо даних і НАЗК може його повернути. Фінансування припинилося, Кіра Рудик подала позов до Окружного адміністративного суду Києва – найбільш одіозного суду, проти якого "Голос" завжди боровся. Спершу позов відхилили, але після перемовин – підозрюю, що корупційних – його прийняли. Для мене такі речі неприпустимі, адже це не нова політика, а старий спосіб, в якому живуть більшість партій та Україна".

"Другий випадок був тоді, коли Кіра Рудик разом з Ярославом Железняком та Олегом Макаровим подали закон, який взагалі обмежував повноваження НАЗК перевіряти фінанси партій. НАЗК зараз – одна з найсильніших антикорупційних інституцій в країні і партія не може обмежувати їх в контролі фінансів партії", – наголосила Піпа.

Наприкінці вона розповіла, що депутатське об’єднання має на меті далі працювати і, якщо знайдуться люди, які будуть готові створити нову партію, можливо, вона буде: "Ми працюємо зі взятими на себе обов’язками і, можливо, створимо нову партію".

Фото:  goloszmin.org