Топ-10 найпопулярніших спеціальностей серед абітурієнтів. Коментує експерт

Топ-10 найпопулярніших спеціальностей серед абітурієнтів. Коментує експерт

Міністерство освіти і науки України оприлюднило рейтинг найпопулярніших спеціальностей серед абітурієнтів. Про те, який фах обирають майбутні студенти, в ефірі Українського радіо розповідає експерт напрямку "Освіта" Українського інституту майбутнього Микола Скиба.

За рейтингом найпопулярніших спеціальностей серед абітурієнтів, оприлюдненим Міністерством освіти і науки України, найбільше заяв подали на такі спеціальності: філологія, право і менеджмент, комп'ютерні науки, середня освіта, журналістика, інженерія програмного забезпечення, психологія, маркетинг і економіка. 

Про що свідчить такий вибір абітурієнтів?

Дійсно, фізиків і хіміків бракуватиме найближчий час в Україні. А стосовно вибору абітурієнтів, то це сприймається як безпечний вибір, з якого є багато варіантів виходу. Це, більшою мірою свідчить про те, що школа випускає незрілих людей, не готових психофізіологічно, культурно до вибору професій. Для них перші курси університету, це як додатковий майданчик, щоб зорієнтуватися в житті. Для когось це вибір батьків.

Про ринок праці і його потреби

Хто має готувати до ринку праці? Класичні університети? Ні. Має бути професійний центр підготовки. До професії має готувати вища професійна школа, де зосередяться на вивченні цієї професії; де буде змога спробувати цю професію. Університет не конче має готувати до професії. Він більше зосереджений на мисленні особистості, на вищих когнітивних здатностях. 

Є винятки. Якщо це, наприклад, медичні спеціальності, то там потрібна і вища освіта, і професійний вишкіл. Хоча, є приклади в інших країнах вищих медичних шкіл. Там допуск до професії йде не через отримання диплому університету, а через професійну підготовку, яка закінчується кваліфікаційним іспитом і дає доступ до професії. Це уже вибір і він не здійснюється через вступ у відповідний заклад. Тому, я би не поєднував вибір програми, за якою навчається вступник і вибір професії. 

Про плюси і мінуси відпочинку після закінчення школи

Така практика в Україні приживається. Ми маємо певну інституалізовану базу, наприклад Українську академію лідерства, молодіжні об'єднання, які дають вихід у волонтерство або цикли тренінгів, які розвивають так звані м'які навички комунікації, розв'язання проблем, критичного і креативного мислення. І з цим вже молода людина дозріває. Це — суто психофізіологічний процес.

Про закінчення школи після 9-го класу

Хтось забирає документи після 9-го класу, щоб потім йти до коледжу. А хтось, особливо із сільської місцевості, йде обробляти город, доглядати за худобою. Для цих молодих людей такий вибір — більш практичний і стає життєвою справою. 

Про вибір не на користь науки, а оплачуваної професії

З наукою в Україні дуже складно. Скорочується кількість науковців і перспектива ним стати — не надто приваблива  з погляду і заробітної плати, і кар'єрного зростання. Це — сумний факт, адже насправді, якщо є базова освіта фізика, хіміка, молекулярного біолога, то з такою освітою можна з легкістю вступати на магістерську програму в будь-який інститут світу.

Фото: Микола Скиба, Український інститут майбутнього