Азовське море заполонили медузи. Чим спричинене таке нашестя?

Азовське море заполонили медузи. Чим спричинене таке нашестя?

Азовське море заполонили медузи. З пляжу в селищі Урзуф на Донеччині їх вивозили трактором, а в Бердянську та Кирилівці Запорізької області проти медуз використовують бар'єрні мережі. Завідувачка лабораторії гідробіологічних та еколого-токсикологічних досліджень Інституту рибного господарства та екології моря Віра Гетьманенко в ефірі Українського радіо розповіла, що спричинило навалу медуз в Азовському морі та до чого це може призвести.

З чим пов'язана така велика кількість медуз в Азовському морі

Ще у 70-х роках було таке ж шалене море, як зараз, коли було нашестя медуз до тих пір, поки море не почало розпріснюватися і медузи на деякий час зникли. Вони завжди були, але у південній частині моря, тобто біля Керченської протоки.  Оскільки зараз солоність Азовського моря досить висока і практично наближається до солоності Чорного моря, і медузам тут комфортно.

Окрім того, що навесні вони заходять через Керченську протоку до Азовського моря, вони ще тут і зимують, прекрасно розмножуються і таким чином їхня чисельність дуже велика. Хоча у порівнянні з 70-ми роками їхня чисельність менша.

Чому Азовське море розпріснюється 

Це нормальний процес. Він завжди існував у Азовського моря, і це циклічно відбувається. За підрахунками фахівців це відбувалося протягом сорока років. Наразі не можна спрогнозувати, чи буде такий процес знову. 

Чим небезпечною є така велика концентрація медуз у морі 

Якщо говорити про небезпеку цих медуз, то вони залишають опіки. Опіки завжди будуть від медуз, бо вони мають жалкі клітини, які дуже токсичні. Як на них відреагує людини — це індивідуально. Звичай ці опіки не дуже довготривалі, хоча дуже болісні.

Фото: УНН