Як українці оцінюють вітчизняну освіту? Коментує аналітикиня

Як українці оцінюють вітчизняну освіту? Коментує аналітикиня

Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології у період з 1 по 7 червня 2021 року провели всеукраїнське опитування, щоб дізнатися про ставлення українців до вітчизняної освіти. Було опитано 2003 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Які дані цього року отримали експерти в ефірі Українського радіо розповідає аналітикиня Фонду "Демократичні ініціативи" Поліна Бондаренко.

0:00 0:00
10
1x

Як українці оцінюють рівень освіти в країні

Коли ми запитували про те, як українці оцінюють якість середньої освіти, то 45% людей оцінили її як низьку, ще 44% назвали посередньою. Важливо вказати негативну тенденцію, адже попереднє опитування, яке відбулося у липні 2020 року, було кращим, адже на 9% зросла кількість осіб, які зазначили, що якість освіти дуже низька. Проте варто зауважити, що це залежить від віку та макрорегіону, адже у західній частині країни краще оцінюють якість середньої освіти, і молодше покоління, від 18 до 20 років, теж позитивніше оцінює цей показник, ніж люди, які старше 60-ти років. 

Якщо говорити про дистанційну освіту, то ми запитували про це батьків, бабусь і дідусів, які проживають з дітьми в одному домогосподарстві, чиї діти ходять в школу, 65% опитаних громадян виступили проти такої форми навчання. Це дещо парадоксальна ситуація, оскільки 50% опитаних погодилися з тим, що це допомогло їхнім сім’ям вберегтися від зараження ковідом, проте негативних наслідків від дистанційної освіти вони вбачають більше. 

Читати далі: Що для українців якісна освіта та чому кожен п‘ятий прагне вчитися тільки за кордоном: пояснює експерт 

Чому у західному регіоні освіту оцінюють краще

Важливо зважати на те, що опитування громадської думки враховують лише суб’єктивну думку людей, і, на жаль, ми не можемо охопити питання, чому вони оцінили так чи інакше якість освіти, але, якщо порівняти з іншими нашими опитуваннями, й тими, що не стосуються освіти, то ми бачимо, що у Західній та Центральній частинах країни домінують більш позитивні оцінки. Ми не можемо говорити про те, що там краща освіта, особливо, якщо згадати, що там теж були проблеми зі з’єднанням з інтернетом, там діти теж мали певні проблеми під час навчання. 

Читати далі: Освіта на карантині. Як змінився процес навчання за рік? 

Чому молодше покоління краще оцінює якість освіти

Тут наша гіпотеза полягає у тому, що молодше покоління, адже ми включили в наше опитування і респондентів віком від 18 років, навчалося у цих школах і їм немає з чим порівнювати. Старше покоління у цих школах не навчалося, ало воно дивиться на рівень знань дітей, згадує своє навчання, тому може домінувати така думка, що раніше було краще.

Про грошові внески, які батькам доводилося сплачувати за час карантину

Попри те, що діти тривалий час не відвідували школи, 48% батьків в Україні повідомили, що розмір грошових внесків на потреби школи чи класу не змінився, а у 8% опитаних розмір внесків навіть зріс, хоча воду і канцтвора не треба було закуповувати. Особливо великий показник був у мешканці Південної України ― 13%. Але є й позитивні тенденції ― це, зокрема, й те, що 21% людей не чув про добровільні внески, а 5% опитаних заявили, що принципово їх не сплачують, навіть коли просять. 

Читати далі: "Закордонна освіта не дорівнює краща освіта" — експерти про вибір навчального закладу

Про ставлення батьків до вакцинації

Дуже негативні настрої. Лише 33% батьків підтримують запровадження вакцинації для дітей підліткового віку ― це 12-17 років. Краща динаміка була, коли ми запитали у батьків, чи погодяться вони зробити щеплення дитині, якщо в інших країнах буде доведена безпечність та ефективність вакцини, позитивно на це питання відповіли 47% людей. 

Про відношення опитаних до ЗНО
Люди не лише продовжують підтримувати ЗНО, ця підтримка навіть потроху зростає, проте такої одностайності серед українців щодо проведення ЗНО під час пандемії COVID-19 не спостерігалося. Думки розділилися порівну: 46% підтримує проведення ЗНО навіть за умов пандемії, 46% - виступають проти, інші 8% не визначилися. 

Батьки досі налаштовані на те, щоб дитина отримала вищу освіту в університеті, а не в коледжах чи професійно-технічних училищах. 

Додамо, за повідомленнями Міністерства цифрової трансформації, Covid-19 вплинув на  освітній процес, уроки протягом навчального року 2020-2021 відбувалися переважно в зум-конференціях, а не класах. Однак не у всіх вчителів була технічна можливість навчати дітей у такому форматі, тому Кабмін виділить 980 мільйонів гривень субвенції на купівлю ноутбуків для понад 60 тисяч вчителів по всій Україні.

Фото: pixabay.com