Велика вода та посуха. Що відбувається в Європі і до чого готуватися Україні?

Велика вода та посуха. Що відбувається в Європі і до чого готуватися Україні?

На минулому тижні у Європі почалася масштабна негода, яка забрала життя 183 людей. Серед країн, які постраждали, опинилися Німеччина, Бельгія, Нідерланди та Люксембург, також повені поширилися на деякі частини Швейцарії, Австрії, Франції та Чехії. Катастрофу спричинив ураган "Бернд". Чи дістанеться він до України, яку погоду очікувати українцями найближчим часом в ефірі Українського радіо розповідає кліматологиня, провідна наукова співробітниця Інституту геофізики ім. С.І.Субботіна НАН України Світлана Бойченко.

0:00 0:00
10
1x

Чому Німеччина виявилася неготовою до повеней

Справа у тому, що це випадковий процес, заздалегідь його спрогнозувати не можна, такі явища не прогнозуються за якийсь значний час. Синоптики можуть дати прогноз про подібне за добу чи три доби. Тому таке лихо й відбулося у на заході Німеччини. Такі явища були, є і будуть. Треба сказати, що ця ситуація відбулася через погодні умови, які були у Східній Європі, там був потужний блокуючий антициклон, що не давав проходити повітряним масам з Атлантики, накопичена волога вилилася у Європі. Проблема ще й в тому, що тут починає працювати ефект доміно, коли відбуваються такі потужні зливи і випадає кілька місячних норм дощів, починає зривати дамби і відбувається колапс. 

Чи мають такі катаклізми відношення до глобального потепління

Та частина Німеччини переважно живе у такому доволі вологому кліматі, кажуть, що там погода може змінюватися кілька разів на день. Проте ця ситуація, яка відбулася, ― це доволі рідкісна аномалія,  що буває раз на 50-100 років. Східна Німеччина вже страждала від повеней, тоді ще й Чехію зачепило і трохи Австрію, відбулося це у 2002 чи 2003 році.
Німецька влада все ж робила попередження. Хочу сказати, що нас про таке лихо не попереджають, у нас немає системи, що є проблемою. 

Певною мірою те, що такі явища відбуваєються ― це вина глобального потепління, змін клімату. Проте хочу сказати, що такі події вже були в кліматичній історії, і будуть. Проблема в тому, що через зміни клімату їпроцеси стали більш насиченими і потужними. Ми почали звикати до того, що атмосферні опади у нас випадають зливами ― це  стало тенденцією останніх десятиліть. Скоріше за все це пов’язано з глобальним потеплінням. 

Читати далі: Якби дощ тривав довше, у Києві затопило б 8 станцій метрополітену повністю – експерт про стихію у столиці 

Чи прийшов цей циклон до України

Ми вже переживаємо наслідки цих повітряних мас. Наскільки відомо, то цей циклон пішов на північний-захід. Ми будемо переживати зараз період надмірного зволоження. Ми так чекали на дощ після спеки, але, на жаль, він буде дуже потужними, супроводжуватиметься шквальними вітрами, і також може заподіяти нам стихійні лиха, проте такої катастрофи, як у Німеччині, у нас не буде, він втратив свою потужність. 

Читати далі: Як озеленення може врятувати місто від спеки. Пояснює урбаніст

Як українцям підготуватися до таких природних явищ

У нас не працює система попередження ― це погано. Нам не пояснюють як себе поводити у такій ситуації. Я читала матеріали, що в Німеччині було багато випадків, коли люди гинули від того, що були уражені електричним струмом, бо не вимикали електрику, не знали, що вода є провідником. Засоби масової інформації повинні навчати людей, що у таких ситуаціях потрібно робити. У кожному регіоні і місті є вразливі зони при певних стихійних явищах, які треба визначати і моніторити. Також немає системного підходу до цієї проблеми. 

Що чекає на українців у майбутньому

Кліматологи намагаються зазирнути у майбутнє, тому розробляють сценарії глобальних змін, які проектують на регіони. Виділяють три типи сценаріїв: оптимістичний, оптимальний, песимістичний. На жаль, ми спостерігаємо, що ситуація розгортається не по оптимальному сценарію, але вони і не створюються на рік-два, це багаторічні тенденції. У кліматі теж існує циклічність ― на зміну жарким періодам можуть прийти вологі і прохолодні періоди. Наприклад, ця зима у нас була сніжна і з морозами. Ми входимо в інші кліматичні умови, які все ж розгортаються на фоні глобального потепління. За прогнозами кліматологів, циклічність, у яку ми входимо, буде періодом, коли на фоні теплих періодів будуть частіше прориватися холодні, взимку будуть холодні і сніжні періоди, а влітку ― чергуватися теплі і жаркі умови з дощовими. Температурні "гойдалки" будуть традиційними у майбутньому.

Читати далі: Пилова буря, рекордна спека, масштабні зливи: яких ще сюрпризів чекати від погоди в Україні 

Зазначимо, що 21 липня в Україні оголосили штормове попередження: у центральних та північних областях прогнозуються сильні дощі, у південних областях - місцями град. Про це з посиланням на дані Укргідрометцентру повідомляє пресслужба ДСНС України.

Фото: pixabay.com