Як наступна хвиля коронавірусу вплине на ринок праці та доходи українців: прогноз Мінсоцполіки

Як наступна хвиля коронавірусу вплине на ринок праці та доходи українців: прогноз Мінсоцполіки

Заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко в рамках Всеукраїнського форуму "Україна 30. Трудові ресурси" в ефірі Українського радіо розповів, як пандемія вплинула на ринок праці та чого слід очікувати з наступною хвилею коронавірусу.

0:00 0:00
10
1x

Чи можна сказати, що ринок праці оживає і чи повертається на докарантинний рівень

Взагалі ми можемо констатувати факт того, що розвиток ринку праці, отримання заробітних плат, їх розмір, легалізація трудових відносин та отримання заробітної плати зі сплатою всіх податків — це основа основ формування держави. Тому що через податки з доходів фізичних осіб формується і дохідна частина державного бюджету та система соціального страхування, тобто пенсії, сплата єдиного соціального внеску, питання виплати лікарняних і виплат по безробіттю тощо. Ми розуміємо, що ті громадяни, які працюють, по суті заробляють собі і утримують частину суспільства, яка з тих чи інших причин не може працювати.

Минулий рік показав достатньо серйозну картину стосовно впливу пандемії, а найосновніше — карантинних обмежень, які в нас країні декілька разів вводилися з достатньо жорсткими умовами, і це безпосередньо вплинуло і на розмір отриманої заробітної плати, і на кількість працюючого населення.

Зараз ми бачимо поступове відновлення ситуації, тому що після останніх карантинних обмежень, які в нас були ще на початку весни, економіка потихеньку починає оживати і починається відновлення докарантинних періодів. Але все ж так ми можемо констатувати те, що значний вплив було зафіксовано на всю систему, зокрема на систему соціального захисту населення. І в цьому аспекті наше питання було у тому, щоб забезпечити підтримку тих громадян, які, з одного боку, не можуть працювати, а з іншого боку —  тих громадян, які втратили доходи, або втратили можливість працювати, або взагалі втратили роботу.  

У 2020-21 роках було впроваджено декілька абсолютно нових підходів та програм стосовно підтримки населення. По-перше, ми адаптували ті програми, які вже були. Тобто ми говоримо про виплату житлових субсидій, коли ми змінили принцип врахування доходів не за попередній період, коли людина працювала, а якщо вона втратила роботу, вона стає на облік в центр зайнятості, отримує допомогу по безробіттю і вже починає отримувати пакет соціальної підтримки. Ми говоримо про те, що Верховною Радою було прийнято рішення про часткове звільнення певних категорій від сплати податків, єдиного соціального внеску, зокрема це стосується насамперед об’єктів малого бізнесу.  Ми говоримо про впровадження окремих програм, спрямованих на підтримку в період жорстких обмежень, коли ми перебували у червоних зонах. В минулому році була виплата на дітей фізичним особам-підприємцям, які належать до першої та другої групи оподаткування. Тобто мікробізнес залежить від умов роботи сьогодні і зараз, а такі обмеження найболючіше вдарили по таких категоріях населення. Також було вжито ряд заходів для того, щоб підтримувати і застрахованих осіб, тобто працівників, і фізичних осіб-підприємців там, де обмежувалася можливість їх роботи в певні періоди. Тому насправді  були вжиті безпрецедентні заходи.

Чи готовий ринок праці до чергової хвилі пандемії

Перше півріччя поточного року показує нам все-таки позитивну динаміку. Незважаючи на те, що в окремих регіонах було введено червоні карантинні обмеження, але ми бачимо ситуацію по сплаті податків та єдиного соціального внеску, а це означає, що громадяни стали заробляти трошечки більше і відповідно з'явився додатковий ресурс, за рахунок якого ми мали можливість підвищити соціальні гарантії тим категоріям населення, які фінансуються з державного бюджету або з бюджетів фондів соціального страхування.

Якщо говорити про прогноз, це буде залежати від хвилі, в яку ми можемо потрапити або не потрапити і друге питання. Я думаю, що надзвичайно важливим є набуття колективного імунітету, тобто вакцинація. Зараз це завдання номер один, яке має вжити попереджувальних заходів, щоб ми у листопаді чи грудні, коли традиційно розпочинається пора гострих респіраторних захворювань у зв'язку з погодними умовами, не отримали синхронізацію цього із черговою хвилею розповсюдження коронавірусу. Звичайно, ми не можемо гарантувати того, що не виникнуть якісь інші штами. Це не залежить ні від держави, ні від уряду, парламенту чи президента. Але все ж таки я думаю, що  вакцинація і підготовка до набуття колективного імунітету — це є пріоритетом роботи зараз, коли ми маємо достатньо лояльні умови щодо можливості організації цього процесу.

Чи можна стверджувати, що бюджетна сфера найменше постраждала у пандемічний період, а бізнес — найбільше 

І так, і ні. На всі сфери відповідна ситуація мала вплив, і не можна сказати, що хтось постраждав більше, а хтось менше. Якщо говорити про отримані доходи, то і бюджетна сфера постраждала, тому що були і самоізоляції, і дистанційна робота, і зменшення оплати праці в окремих галузях секторах. Але якщо говорити про сферу торгівлі, про сферу послуг та туризму, то тут безпрецедентно. Тобто раніше такого падіння чи такого впливу не було. Зараз ми бачимо поступове відновлення цієї ситуації. Але знову ж таки від тих заходів, які будуть, і в яких умовах ми будемо проживати наступні періоди буде залежати, наскільки швидко не відновимося.

Про тенденції на ринку праці 

Після будь-якого спаду неминуче буде етап підйому. Минулого року, з березня по травень, були достатньо жорсткі карантинні обмеження, і це вплинуло і на споживання, і на оформлення прав на рухоме та нерухоме майно тощо. Ми побачили, що протягом наступних кількох місяців ринок наздогнав себе і ми  особливих втрат не побачили. Тому ми говоримо про те, що неминуче після хвилі падіння буде все одно хвиля збільшення споживання, збільшення покращення настроїв, а це неминуче вплине і на дохідну частину, і на надходження до всіх фондів. Тому ми очікуємо, що все-таки наступний рік надасть можливість вийти на кращі показники стосовно фінансування і забезпечення соціальних гарантій наших громадян. 

На фото: Віталій Музиченко, facebook.com/Forum.Ukraine30