Про що говорила з Байденом Меркель під час свого прощального робочого візиту до США? Коментує експертка

Про що говорила з Байденом Меркель під час свого прощального робочого візиту до США? Коментує експертка

"Ангела Меркель "відкланялася" у Вашингтоні", - так написала американська газета ""The New York Times" про прощальний візит канцелки до США. Лідерка Німеччини та президент США Джо Байден розпрощалися друзями, утім не мають згоди щодо чутливих питань. Зокрема, щодо Північного Потоку -2. Останню поїздку Ангели Меркель до США на посаді канцлера, в ефірі Українського радіо коментувала Експертка програми Європейських студій, Ради зовнішньої політики "Європейська призма" Марія Коваль

Головною темою канцлерки Меркель і президента Байдена було як покращити трансатлантичні відносини та як протистояти глобальним викликам, каже Марія Коваль, одним із яких для обох цих країн є Росія. 

"Цей візит не був просто ще одним робочим візитом Меркель. Оглядачі відзначають, яким чином був організований візит, і той факт, що пані Меркель зустрілася з Камалою Гарріс, вказує, що цей візит мав ознаки державного. Просто за рівнем підготовки і за рівнем того як відбувалася ця розмова". 

Експертка бачить цей візит таким, що визначає "напрямні лінії в американсько-європейських відносинах". "Меркель розуміє, що Байден відійде від політики Трампа, антиєвропейської. Важливо було проговорити, що ми тримаємо одну лінію,  будемо разом боротися із терористичними загрозами, так само говорили про Африку, Афганістан. Про спільні позиції по Китаю, вони говорили про розбудову вільного демократичного суспільства, про громадянські права  в Китаї та про чутливі європейськи питання, в тому числі й про те, чи можуть громадяни ЄС в’їжджати до США. Ця розмова - це звірення годинників. І документ, який вони підписали за результатами цієї зустрічі і назвали декларацією, також вказує на визначальність зустрічі". 

Також Марія Коваль прокоментувала спільну позицію країн по Китаю: "Пані Меркель - дуже прагматичний політик, який не відходить від своїх принципів, в томуу сенсі, що навіть говорячи про співпрацю з Китаєм, вона не могла не згадати про трудове законодавство Китаю, як там не дотримуються норм організації праці,  

Питання Північного потоку - 2, який планують відкрити уже в серпні, обговорювалося Трампом та Меркель на Вашингтонській зустрічі. Попри дещо різні позиції щодо його будівництва, заяви політиків на прес-конференції були співзвучними.

Ангела Меркель заявила, що Україна залишиться транзитною державою для газу, і Північний Потік - 2 буде додатковою трубою: "Ми будемо активно діяти, якщо Росія не буде поважати це право України, яке вона має як транзитна країна", - додала канцлерка Німеччини. Щодо відносин Німеччини з Росією,  аналітикиня Марія Коваль вважає, що у Берліна з Москвою зараз перебувають на найнижчому історичному етапові. "Те, що Німеччина не відмовляється від своїх економічних інтересів, це точно". 

Президент США Байден заявив, що Росія не повинна використовувати енергетику як зброю.  

Нагадаємо, напередодні візиту канцлерки Німеччини у США президент України Володимир Зеленський опублікував твіт, в якому зазначив, що "цінності, принципи й безпеку не можна обмінювати на економічні інтереси". І закликав  лідерів держав не приймати жодного рішення про Україну без України.

Фото: GETTY IMAGES