Березове шампанське, холодник і домашнє морозиво: найоригінальніші літні рецепти

Березове шампанське, холодник і домашнє морозиво: найоригінальніші літні рецепти

Літо у розпалі, тому хочеться чогось освіжаючого, тим паче нині можна знайти продукти, яких так не вистачає взимку. В ефірі Українського радіо своїми незвичними рецептами ділиться шеф-кухар Віктор Палевський, а засновниця ютуб-каналу "Смаколики Юлі" Юлія Горячко розповідає, як приготувати вдома морозиво.

0:00 0:00
10
1x

Холодник

Оригінальний холодник треба варити, а потім необхідно його остудити. Для цієї страви нам потрібен буряк, який треба відварити, саме ця вода і стане основою для супу. Овочі для нього можете нарізати за смаком, але зазвичай все ріжуть соломкою, адже холодник ― це український різновид борщу. Серед інгредієнтів: буряк, картопля, морква, можна також додати зелену цибулю. Якщо готувати за оригінальними рецептами, м’ясо не потрібно додавати. 

Холодник ми запозичили у польській кухні, але рецепт ми переробили під себе. У Польщі, за оригінальним рецептом, у страву додавали не м’ясо, а раків, а також свіжі огірки та варені яйця. 

Картопля, морква і буряк мають бути вареними, але не варто класти туди цибулю ріпчасту та капусту. Все це варто залити тим відваром, який залишився від варіння буряка, ще можна додати кефір чи сметану.  

холодник

Окрошка

Для окрошки також беремо досить прості інгредієнти: відварені яйця, сирі редиску та огірок, можна й картоплю, але, на мою думку, вона там зайва. Також туди кладуть багато різновидів м’яса, зокрема дичина, телятина, баранина, курятина, навіть копчений язик. Все це заливають кефіром чи квасом. Ще варто покласти сіль, спеції та зелень, можна ще трохи часнику додати, але не багато, щоб не перебивав смак, і обов’язково гірчицю.

Квас для окрошки можна купувати в магазині, адже технологія для його виробництва заважка. Для приготування квасу необхідно обсмажити хліб, додати солод, який знайти досить важко в Україні, треба шукати в інтернеті, не у всіх є така можливість. Тому можна взяти квас у крамниці, найкращий ― найтемніший, бо він має яскравий смак. До квасу можна додати айран чи кефір, або ж розбавити сметану водою. Якщо ж люблять кислий смак, то можна додати лимонного соку.

окрошка 3

Ґаспачо

На мою думку, його рецепт ще простійший, ніж окрошка, адже не потрібно все мілко нарізати і відварювати. Особливість супу полягає у тому, що жоден продукт не проходить термічну обробку. Все дуже просто. Потрібні свіжі овочі, з них можна зняти шкірку, а можна залишити як є, а потім перетерти їх. Інгредієнти: 1 маленький огірок, 1 великий помідор і ¼ частина болгарського перця. Беремо чашу блендера, куди кладемо сіль, олію, овочі і все збиваємо. Можна подавати з сухариками, креветками чи іншими морепродуктами. За смаком можна додати томатний чи лимонний сік. 

гасп

Полуничний суп

Його теж досить легко готувати, нічого складного там немає. Беремо полуницю, додаємо трохи цукру і перебиваємо у блендері. Можна потім ще перетерти через сито, якщо буде бажання, аби не було зернят. Окремо в тарілку наливаємо воду, туди ж можна додати ванільну есенцію чи ванільний цукор, а потім поєднуємо все. Можна ще покласти цукру, щоб вийшов сироп, але це теж за бажанням. Треба страву поставити у холодильник на 2 години. За цей час вона не замерзне, але шар льоду з’явиться, його треба обережно пробити, а сироп злити або використати в іншій страві. Можна подавати у будь-якій посудині, але краще в тій, в якій вона була в холодильнику, адже вона матиме більш ефектний вигляд, вже буде охолодженою. До страви також подають сметану, творог чи м’який сир, наприклад, маскарпоне чи сир, замішаний з вершками. 

клубсуп

Лимонад

Їх часто готують на травах, додають туди базилік, розмарин, тархун чи м’яту. Не потрібно щоразу робити все знову, можна приготувати сироп і потім просто додавати газовану чи звичайну воду з льодом. 

Беремо літр води, 500 г цукру і добре перемішуємо, щоб все розчинилося. На таку кількість води потрібно 200 г базиліку. Додаємо його у сироп і збиваємо блендером, а потім проціджуємо через сито. Термін придатності цієї заготовки ― 2 тижні. Можна навіть його заморозити.

Такий самий лимонад можна приготувати з тархуном, тільки туди треба 900 гзвичайного цукру і 100 г ванільного, якщо на літр води. Додаємо 200-300 г тархуну і перебиваємо у блендері.

тархун

Березове шампанське

У на 1 літр березового соку додаєте 100 г цукру і 10-15 родзинок, премішуєте і залишаєте все це на тиждень у теплому і темному місці. Після бродіння суміш треба процідити в чисту скляну тару, закрити щільно кришкою, бо буде багато газів, і залишити ще на три дні у холодильнику. Треба відкривати потім обережно, бо воно як оригінальне шампанське теж може вибухнути. 

березове шампанське

Настоянка на копченому салі

Там теж не дуже простий процес, але потрібні звичайні інгредієнти. Беремо 500 мл горілки 100-150 г сала. Змішуємо це і залишаємо настоюватися у теплому місці приблизно 5 днів. Потім потрібно суміш процідити, охолодити і заморозити. Горілка заморозиться, а жир ― ні, проціджуємо знов і можна пити. 

Ми додавали цю настоянку до супу з трюфелями.

настоянка

Комбуча

Це японський напій, але більшість з нас пили його в дитинстві. Це квас на звичайному чайному грибі. Найважче у цьому процесі ― знайти цей чайний гриб. Робимо звичайний час, немає значення він буде зеленим чи чорним, на 1 л чаю потрібно додати 150 г цукру, потім треба, щоб суміш охолонула, проціджуємо її і додаємо туди чайний гриб, а потім залишаємо на 5-7 днів. Вийде кислий напій, який можна вживати навіть дітям.

Ще можна у цей рецепт додавати свіже манго чи  пюре з нього. 

Корисне морозиво з бананом від Юлії Горячко

Нам будуть потрібні стиглі і солодкі банани, які необхідно нарізати на широкі кружечки десь по 0,5 см, а потім покласти в морозильну камеру на 4-5 годин. Коли дістанете, збийте за допомогою подрібнювача до однорідної текстури. Можна сказати, що це вже і є готове морозиво, просто туди треба додати какао, ягоди чи йогурт. Я розкладаю суміш у формочки, але ви можете куштувати одразу.

морозиво

Морозиво на вершках від Юлії Горячко

З двома інгредієнтами: холодні вершки (жирністю від 30%) і звичайне згущене молоко (не варене). Потрібно у холодному посуді збити вершки до густини сметани і тоненькою цівкою додавати туди згущене молоко. Суміш вийде ніжною і без кристалів. Це можна викласти на вафельні коржі чи печиво, а потім сховати до морозильної камери на 4-5 годин.

Фото: pixabay.com