Канікули для тварин: куди подіти домашнього улюбленця на час відпустки

Канікули для тварин: куди подіти домашнього улюбленця на час відпустки

Лікарка ветеринарної медицини Аліна Кучер в ефірі Українського радіо порадила, куди прилаштувати домашніх улюбленців, якщо ви особисто їдете у відпустку, і чи варто залишати собак у спеціальних готелях.

Який варіант є найоптимальнішим для котів

Найкраще брати тварину з тобою. Проте бувають випадки, коли ми не можемо взяти тварину з собою і не можемо не поїхати. Що стосується котів, вони звиклі до місця перебування і в них також є прив'язка до людей, з якими вони живуть. Тому найоптимальніший варіант для кота, щоб до нього хтось приходив в гості, змінював лоток і надавав їжу. Бажано, щоб така людина була для котика добре знайома, наприклад, якісь родичі або гості, яких улюбленець часто бачить. Необхідно, щоб вони його бавили, тому що тварина, як і будь-яка людина, потребує спілкування, хоча б кілька годин на день. Тому що тварина не буде знати, чим себе зайняти, і це також має побічні ефекти у вигляді зіпсованих меблів.

Як бути з собаками 

Собака — це тварина-компаньйон. Вона більше тягнеться до людей і її треба біля когось бути,  щоб зберігати чийсь спокій, гарне самопочуття. Тому залишати собаку одну дома — це не дуже добра ідея. Якщо говорити про собаку, яку ми не залишаємо в готелі, то собаку треба просити перетримувати  у когось з друзів чи родичів.  Це має бути знайома для тварини людина, щоб тварина могла себе комфортно почувати. 

Якщо немає таких людей або ж ви опинилися в ситуації, коли всі раптово поїхали відпустку, то на сьогоднішній день в Україні функціонують готелі для тварин. Але треба бути дуже уважним. Щоб потрапити до готелю, собака має бути повністю вакцинована за правильною схемою і виакцина не має бути протермінована. Тобто від останньої вакцинації не має пройти більше, ніж рік. До цього моменту треба готуватися. Десь за тиждень до того, як помістити тварину у готель, потрібно обробити його від зовнішніх та внутрішніх паразитів. Асортимент ветеринарних аптек та магазинів дозволяє зробити вибір, який буде кожному по кишені. Тобто за тиждень варто завершити обробки, подивитися, чи зроблені вакцинації, і тільки за таких умов залишати тварину у готелі. Перед тим я б також радила подивитися, де знаходиться готель, розпитати, як часто з твариною гуляють, як часто з твариною бавляться, як часто змінюють корм і воду, в яких умовах тварина будуть утримувати та спитати, чи є відеоспостереження, щоб можна було у будь-який момент підключитися та подивитися, як там ваш улюбленець.

Це не найкращий варіант на сьогоднішній день, тому що є зміна обстановки і зміна людей.  І якими б лояльними та добрими не були люди, які працюють в готелі,  однак це чужі для тварин люди,  і це буде неабиякий стрес. Тому якщо обираєте між родичами та знайомими або ж готелем, то кращим буде перший варіант. Це та перетримка, де тварини буде почуватися максимально комфортно, хоча і це не убезпечить від того, що тварина за вами сумуватиме.

Коли почалася ера віддаленої роботи під час пандемії і люди мало куди виходили з дому, то тварини до цього дуже сильно звикли. І сьогодні, коли люди почали виходити з дому на декілька годин, то є тварини, що і це дуже травматично сприймають.

Хто несе загальну відповідальність за тварину, коли ми залишаємо в готелі 

За здоров'я цієї тварини тварини готель відповідальності не несе. Саме тому важливо, щоб вона прийшла всі обробки і була вакцинована до того, як помістити тварину в такий готель. Треба розуміти, що це місце, де сконцентрована велика кількість тварин різного типу утримання.  Інфекційна напруженість, наприклад, у різних районах Києва буде не однаковою. Тому ми не знаємо, з яких умов принесли ту чи іншу тварину. І про це варто пам’ятати навіть якщо тварини не будуть жити в одному вольєрі, а потім перетинатимуться на вулиці. Тобто відповідальність за здоров'я тварини лежить тільки на власникові, тобто наскільки власник може це спрофілактувати. Якщо тварина в такому місці захворіє, готель не буде нести відповідальності ще й через те, що ряд захворювань мають інкубаційний період. Це прихований період, коли хвороба вже розвивається, але ще не дає симптоматики. Після повернення собаки з готелю, через 7-10 днів варто повторити обробку від внутрішніх та зовнішніх паразитів. На той період дуже важливо бути більше дома поряд з твариною. Тварини необхідно буде звикнути до домашнього укладу, тому спокійно варто ставитися до того, якщо ваш улюбленець зробить якусь шкоду.

Що треба мати, якщо вирішили взяти тварину із собою на відпочинок

Тільки Державна ветеринарна клініка має право видавати справку для подорожі з тваринами. Це "форма 1-Вет". Щоб отримати цю справку, треба мати ветеринарний паспорт закордонного зразка. Отримати його можна при тому ж ветеринарному управлінні. Для того, щоб отримати паспорт, треба приїхати туди з твариною. Така тварина має бути оброблена і щеплена від сказу. В деякі країни для подорожі ще вимагають чіп.

фото: pexels.com