Sea Breeze-2021: чому Росія збільшує кількість кораблів у Чорному морі? Коментує експерт

Sea Breeze-2021: чому Росія збільшує кількість кораблів у Чорному морі? Коментує експерт

Сьогодні, 6-го липня військово-морські українсько-американські навчання "Sea Breeze-2021" перейшли в активну фазу, на що Росія збільшила кількість своїх кораблів у Чорному морі. Про те, якою буде відповідь союзників, в ефірі Українського радіо розповідає військовий експерт Олег Жданов.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про Sea Breeze-2021 

28 червня в Одесі відбулася урочиста церемонія відкриття українсько-американських навчань "Sea Breeze-2021", за участю представників близько 30 країн-учасників. Навчання триватимуть до 10 липня в Одесі, Очакові, на Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський та в інших районах України.У "Sea Breeze" беруть участь близько 30 кораблів, катерів і суден, понад 30 літаків і вертольотів, до 5000 особового складу і 50 одиниць озброєння і військової техніки.

Про відповідь України на збільшення російських кораблів у Чорному морі

Росія вивела в Чорне море все, що змогла, щоб продемонструвати свою присутність, піднявши по максимуму планку протистояння. Таким чином вона прагне збалансувати дії усіх учасників навчання "Sea Breeze" в акваторії Чорного моря.

Про дозвіл Путіна блокувати Керченську протоку

Своїм указом Путін доручив охорону Керченської протоки і Кримського мосту росгвардії. І, в разі виникнення кризової ситуації,дозволив їхнє блокування. Хоча росгвардія — морська піхота і практично не має засобів для блокування Керченської протоки. Це може зробити Чорноморський флот Росії. 

Чи є Sea Breeze-2021 проблемою для Росії?

Росія намагається заявити про себе, як повноцінну хазяйку Чорного моря. Тому такі масштабні навчання проводяться, щоб вказати Росії на її місце: вона не головна. Море — міжнародна акваторія, де діє міжнародне право. Це — не суходіл і увіткнути туди свій прапор та встановити зону впливу не можна, тому Путін так сильно нервує. 

Чи наважиться Росія впритул підійти до іноземних кораблів-учасників навчань?

Цьогоріч українська дипломатія плідно попрацювала і ми, за 3 доби до початку навчань, змогли досягти чіткого доведення всіх координацій зон, які закриваються для проведення навчання. Тому я дуже сумніваюся, що Росія наважиться перетнути ці кордони або зайти в зони, щоб перешкодити навчанню. Але їхня присутність поряд з цими кордонами, які простягаються і в повітрі, і на морі, і під водою триватимуть упродовж всього навчання. 

Про стан Чорноморського флоту Росії

Росія загнала сама себе в кут, адже не може далі підвищувати градус свого протистояння. Вони знову продемонстрували усьому світу, що їхній Чорноморський флот — найстаріший, найменший, та ще й без’ядерний. Я дуже хочу подивитися на те, як Росія перекриє якомусь іноземному судну прохід через Керченську протоку а потім буде виплачувати неустойку за простій судна. Вона погрожує, але  реальні дії щодо блокування, навряд чи застосовуватиме. Це ще й гра на внутрішній ринок, адже на носі — передвиборча кампанія і Путін використовує це і внутрішньо, а не тільки зовнішньо.  

Чи можна зупинити процес перетворення Росією Чорного моря у зону мінного поля?

Стосовно Чорного моря, то саме ці навчання проводяться для того, щоб поставити Росію на місце і не допустити її панування у водах Чорного моря. Такі країни як Туреччина, Румунія, Болгарія, Грузія, які теж мають свої флоти і сили, беруть участь у цих навчаннях і демонструють Росії, що море — спільне. Головна мета цих навчань — показати Росії, що є міжнародне морське право в будь-якій точці світового океану. Ніхто не може домінувати. Генсекретар Північноатлантичного Альянсу Столтенберг заявив про те, що НАТО залишається в Чорному морі на постійній основі і я так думаю, це триватиме кілька років, задля безпеки Чорного моря. 

Про цьогорічне наповнення навчань Sea Breeze

Ці навчання проводяться із 1997 року. Насьогодні вони відбуваються за участю найновітніших зразків техніки і озброєння. І ми ознайомлюємося з цією технікою, відпрацьовуємо спільні дії. Також тактичні дії спільно відпрацьовуються на полігонах, сумісно проводяться операції з бойовими плавцями; сумісно виходимо в море і виконуємо учбово-бойові завдання з кораблями країн-членів НАТО. Ми вчимося воювати за новітніми методиками, які використовує Північноатлантичний Альянс. Для Путіна ж це надзвичайно болюче питання і він про це постійно говорить. 

Чи розглядає Росія ці навчання як майбутній план мілітарної деокупації Криму?

Росія бачить в цих навчаннях реальну загрозу і розуміє, що ми відпрацьовуємо саме  питання закидки диверсійних груп, морської десантної операції. На мою думка, Росія відпрацьовуватиме протидесантні операції і питання блокування узбережжя Криму для захисту від морської десантної операції. 

Чи збільшила Україна свій морський флот для цих навчань?

На жаль, ні, адже це — дуже тривалий процес. Не можна побудувати корабель за декілька днів, це вимагає декількох місяців. Але вже до кінця року ми отримаємо мінний тральщик від королівського флоту Великобританії. Також в Туреччині закладено корвет для військово-морських сил України, США до кінця року почне нам передавати ракетні катери Mark-6, а Великобританія розпочинає будівництво ракетних катерів для військово-морських сил України. Тому ми почали рух, але очікувати на результат сьогодні-завтра не можемо. 

Чи є перспектива відновлення виробництва воєнно-морської техніки в українських потужностях?

Справа в тому, що ракетні катери, які будуватиме Великобританія, добудовуватимуть на наших суднобудівництвах, зокрема в Миколаєві. Це сприятиме розвитку наших суднобудівних потужностей. До кінця 2023-го року ми сформуємо морський флот, який матиме наповнення і буде здатний виконувати бойові завдання. Це дуже лякає Росію.

Фото: Exercise Sea Breeze, сторінка Facebook