Коронавірус не завада: як спланувати літній відпочинок і провести його здорово для життя і гаманця

Коронавірус не завада: як спланувати літній відпочинок і провести його здорово для життя і гаманця

Попри коронакризу, українці активно планують свій відпочинок. Відомі курортні країни спростили умови в’їзду, в Україні активно проходить вакцинація, мають найближчим часом з’явитися паспорти вакцинації. Але без проблем не обходиться: затримка або перенесення рейсів, раптове закриття країни чи певні обмеження в готелі через ковід Що мають знати українські туристи аби не зіпсувати собі відпочинок, в ефірі Українського радіо розповідав виконавчий директор Української асоціації туристичних агентств Павло Григораш

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Затримали рейс. Що робити?

Напередодні в "Борисполі" затримали відразу 5 рейсів до Туреччини. Як пояснили в МАУ, причина - занадто багато рейсів із Росії до Туреччини після відновлення авіасполучення між країнами. Також зі Стамбула не могли вилетіти додому українські туристи. За словами виконавчого директора Української асоціації туристичних агентств, причин того, що сталося, теж було декілька: "Не треба забувати, що в Бодрумі (аеропорт Стамбула - ред.) не було світла довгий час, і, відповідно через це багато рейсів не було відправлено. Через це збилася вся "сітка польотів" і чартерних, і регулярних рейсів. Треба також розуміти, що наші літаки не стоять на асфальті, не чекають – вони полетіли, забрали пасажирів, повернулись і знову полетіли. Відповідно, якщо на якісь ланці виникає збій, то ламається і далі – весь маршрут".

"Для наших туроператорів, це – форс-мажор. Це обставина, на яку вони ніяк не могли вплинути. Передбачити такі дії досить складно, якщо взагалі можливо", - каже Павло Григораш. Він пояснює як такі форс-мажорні ситуації впливають на терміни відпочинку. "Відпочинок рахується не днями, а рахується за ночі – ліжко і сніданок. Міжнародний час заселення, це – чотирнадцята година, і виселення о дванадцятій. Відповідно, якщо виліт був запланований о 2-й ночі, то, в будь-якому разі туристи можуть перебувати в номері до 14-ї години". Якщо затримка вже понад добу, то тут вже можливі варіанти й все залежить від конкретних обставин цієї затримки. Іноді треба подавати прохання до туроператорів, які можуть повернути частину коштів. "Те що відбулося вчора, ці затримки, вони неприємні, але, відповідно до положень нашого Повітряного Кодексу, тут авіакомпанія зобов’язана своїх пасажирів нагодувати, надати напої й т.д., якщо затримка перевищує декілька годин. Це було зроблено", - наголошує він.

Якщо затримка сягає, наприклад, десяти годин, то в такому разі авіакомпанія зобов’язана надати проживання і транспорт до місця цього проживання і назад в аеропорт.

Туреччина: ціни виросли

На момент, коли росіян не було Туреччині, ціни різко впали, тому що готельєрам треба якось заповнювати свій номерний фонд, каже Павло Григораш. "Зараз, коли росіяни таки полетіли до Туреччини, відповідно і ціни виросли назад. Цей ріст цін обґрунтований, враховуючи навіть, що зараз – пік сезону".

Хто придбав тури заздалегідь, за низькими цінами, то в них тури не міняються, а нові тури вже продаються за зміненими цінами, розповідає він: "Ви зараз фіксуєте за собою місця в турі та на рейсі, або – взагалі є можливість, що тур подешевшає, або – подорожчає, або – закінчаться місця. Тобто, це рішення приймає турист, турагентство може лише порекомендувати щось".

Відпочинок та COVID-19: як уберегтися?

Павло Григораш розповідає, як в Туреччині діють протиепідеміологічні заходи: "Для Туреччини туризм, це – ключовий напрямок, і вони одні з перших у світі запровадили антиковідні протоколи, вони зробили сертифікацію усіх закладів розміщення, автобусних компаній, ресторанів і т.д. І вони це досить жорстко контролюють. Крім того, у них вакцинація туристичного сектору пріоритетна. Зараз весь персонал, залучений в туризмі, повністю вакцинований".

Туроператори рекомендують усім туристам, разом з туром придбати розширену медичну страховку, яка покриває позитивний тест вже на місці й лікування відповідно. "По-друге, є страховка від невиїзду, яка покриває позитивний тест ще в Україні, до моменту вильоту. Така страховка коштує в районі 3 % від вартості туру. Перед вильотом вам роблять тест і він позитивний, відповідно, ви нікуди не летите, то вам сплачується до 80% сплаченої суми за тур", - пояснює директор асоціації турагентств.

За його даними, цьогоріч сектор країн, де можна відпочивати українцям, звузився. Але є країни, які для нас відкриті й безпроблемні. Вони відчувають сплеск. "Наприклад, та ж Туреччина. У порівнянні за 2019 доковідний рік, до Туреччини вилетіло на 45% авіарейсів більше. Понад 300 рейсів з України до Туреччини за один тиждень", - підрахували туроператори.

Однак, констатують вони, лише 9% українців планують відпочивати за кордоном. "Треба розуміти, що велика кількість громадян України взагалі не мають закордонних паспортів. Багато людей в Україні не виїжджали за межі своєї області. Тому, в Україні дуже високий потенціал для росту", - резюмує Павло Григораш.

Фото: УНІАН

Останні новини
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Десять історій, одна душа: Blockbaby представив дебютний альбом "Рефлексія"
Десять історій, одна душа: Blockbaby представив дебютний альбом "Рефлексія"
"Даня у клітці зі спогадами": Blooms Corda випустили сингл про спогади та ностальгію
"Даня у клітці зі спогадами": Blooms Corda випустили сингл про спогади та ностальгію
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Непран: Після війни Україна матиме грошовитий експорт — продаж зброї
Непран: Після війни Україна матиме грошовитий експорт — продаж зброї
Новини по темі
Усе про право військового на відпустку. Поради юристки
Ми не можемо одними і тими ж людьми пройти всю війну — Гончаренко про відстрочку від повторної мобілізації на 5 років
Загородній про деолігархізацію: "Вплив держорганів, які показуватимуть ефективну роботу під час війни, зростатиме"
Права мобілізованих: адвокатка про те, чи можуть військовослужбовці йти у відпустку та не виплачувати кредити
В Україні спростили виїзд груп дітей за кордон на відпочинок. Як саме? Коментує Держприкордонслужба