EYWA: Я пишу пісні про те, що насправді немає нічого неможливого

EYWA: Я пишу пісні про те, що насправді немає нічого неможливого

Наймолодша реп-виконавиця України EYWA випустила сингл "Дощ", над яким працювали співачка Alyona Alyona та відомі саунд-продюсери Іван Клименко та Стас Чорний. В ефірі “Вікенду Нової Музики” на “Радіо Промінь” EYWA розповіла про процес створення нового треку, чого навчилася у відомих колег, про що пише власні пісні і чи не боїться зіркової хвороби.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Фото Яна Сочевічек Радіо Промінь

Ніхто не думав, що за такий короткий проміжок часу може вийти така крута пісня

Ірина Саннікова: Ти наймолодша реп-виконавиця в Україні. Коли ти почала займатись музикою?

EYWA: Так, мені 15 років, музикою я займаюся з шести років, а реп-виконавицею я стала лише роки два тому. Я почала слухати багато хіп-хопу, мені стало цікаво спробувати себе у чомусь новому. Адже до цього я брала участь у конкурсах, на яких весь час співала пісні з високими довгими нотами. Тому хотілось спробувати щось інше і я вирішила, що це буде саме хіп-хоп.

Ірина Саннікова: Хто так вплинув на тебе? 

EYWA: Насправді, я почала займатися вокалом у шість років і, мабуть, першим артистом, якого я слухала, який став моїм найулюбленішим артистом, була Нікі Мінаж. І вже тоді я почала слухати хіп-хоп, але з часом це розвинулось і я вирішила поглибитися саме в нього.

Ірина Саннікова: Розкажи про сингл "Дощ": про що ця історія, для кого вона і з ким створювалась?

EYWA: Ми літали на Балі з Alyona Alyona, Стасом Чорним і Іваном Клименком. Альона писала собі альбом, а у сусідній кімнаті ми зі Стасом писали пісні. Ми прослухали референс пісні, яка мені сподобалась, і вирішили написати ліричну композицію. Вранці наступного дня Альона вже показала текст пісні "Дощ". Вдень я його вивчила і записала, а ввечері вже був готовий демозапис. Усі були вражені результатом, тому що не думали, що за такий короткий проміжок часу може вийти така крута пісня. 

Ірина Саннікова: Ти співаєш пісні інших авторів чи й сама пишеш?

EYWA: Зараз в мене є ціль – повністю перейти на написання власних пісень і я цим зараз займаюся. До речі, декілька днів тому я записала перший трек, який я повністю написала сама. Я керувала усім процесом запису і неймовірно рада, що нарешті наступив цей момент, ця нова сходинка у моїй творчості. Чекаю того часу, коли зможу поділитись цим треком з усіма. 

Ірина Саннікова: Те, що ти обрала хіп-хоп – це відображення твого характеру чи ти просто закохалась у творчість Нікі Мінаж?

EYWA: Просто почала весь час слухати хіп-хоп. Я зрозуміла, що в моєму плейлисті вже дуже мало поп-треків, лише Аріана Гранде і Біллі Айліш. Тому якось так і вийшло.

Ірина Саннікова: А якщо говорити про українських виконавців, то це, напевно, Alyona Alyona?

EYWA: Так. Я побачила кліп Alyona Alyona у рекламі в Ютубі, він декілька разів з'являвся, але я думала, що це звичайний, не дуже цікавий кліп. І з часом я вирішила подивитись його повністю, тому що дуже часто з'являлася реклама. Коли я подивилася його, то зрозуміла, що це дуже крута робота. Я показала її своєму татові й ми вирішили відразу написати Альоні, адже якщо ми зможемо з нею попрацювати – це буде дуже круто.

Фото Яна Сочевічек Радіо Промінь

Ми розуміємо один одного, ми на одній хвилі і це дуже важливо

Ірина Саннікова: Твій тато тебе продюсує?

EYWA: Так, мій тато мене продюсує. Він допомагає мені йти до своєї мрії стати артисткою, і за це я йому дуже вдячна. І вдячна своїй мамі за те, що вона витрачає свій час, їздить зі мною на різні уроки, заняття. Це дуже круто, я неймовірно їм вдячна.

Ірина Саннікова: А якщо тато взявся тебе продюсувати, хіп-хоп виконавицю, то це означає, що йому теж подобається хіп-хоп?

EYWA: Мій тато в душі музикант. Але він приватний підприємець. Він хотів у дитинстві стати музикантом, проте не вийшло. І коли вже я з'явилася, почала співати вдома, він зрозумів, що я теж захочу займатися музикою.

Ірина Саннікова: Те, що твій продюсер – твій тато, тобі допомагає, чи ти відчуваєш дискомфорт?

EYWA: Я думаю, що це мені допомагає. Тато може мене підтримати у будь-який момент. Якщо в мене буде якась непогана ідея, він мені допоможе її реалізувати і все буде круто.

Ірина Саннікова: Як ти потрапила на Балі з Alyona Alyona, Стасом Чорним і Іваном Клименком?

EYWA: Ми почали працювати з Alyona Alyona, Іваном Клименком, і вони нам розповіли про те, що планують на місяць полетіти на Балі писати альбом. Вони нам запропонували приєднатися і ми полетіли разом з ними. 

Ірина Саннікова: Розкажи про співпрацю з ними? Чому новому ти навчилась за цей час?

EYWA: Мені дуже подобається атмосфера в нашій команді. Тому що ми розуміємо один одного, ми на одній хвилі і, мені здається, це дуже важливо. З ними я навчилася писати пісні. Тому що до цього я думала, що вони пишуться за іншою схемою. Мені здавалося, що обов'язково треба володіти музичним інструментом. Спочатку ти придумуєш мелодію на інструменті, потім – придумуєш мелодію вокальну, а потім вже текст. Але мені набагато простіше, коли я вже чую якусь мелодію – тоді вже можу придумати текст.

Ірина Саннікова: Іван Дорн у своєму влозі розповідав, що пісня народжується спочатку "марсіанською мовою": наспівуєш будь-які звуки, а потім вже починаєш підставляти замість них слова. Чи це працює?

EYWA: Так, існує такий спосіб. Іноді я ним користуюся, але найчастіше я придумую перший рядок, а після нього – усі інші з'являються одразу.

Потрібно вийти на вищий рівень

Ірина Саннікова: Про що тобі найбільше хочеться писати пісні, які теми для тебе найближчі? Чи у 15 років хочеться писати лише про щось романтичне?

EYWA: Коли я тільки почала писати, я писала якісь депресивні пісні. Мабуть, тому що у мене був такий момент у житті, коли все було сумно. Але він минув, зараз вже все добре, я пишу мотиваційні пісні. Про те, що ніколи не потрібно опускати руки, потрібно вірити в себе і про те, що насправді немає нічого неможливого.

Ірина Саннікова: Як твої однокласники реагують на те, що ти творча людина, і на твою популярність? Вони тебе підтримують?

EYWA: Вийшло так, що в мене немає однокласників. Точніше, вони є, але вони знаходяться десь дуже далеко. Я навчаюсь у дистанційній школі, тому ніколи не бачила своїх однокласників і не знайома з ними. Але якщо казати про друзів, вони мене підтримують, слухають мої пісні, і я за це їм дуже вдячна.

Ірина Саннікова: Чи думала ти про те, що у тебе може початись зіркова хвороба?

EYWA: Колись в мене вже був такий період. Але я побачила, що багато друзів від мене відвернулись. Та й батьки мені сказали, що світ навколо мене не кружляє. Тоді я це зрозуміла і тепер, здається, все добре. Я думаю, що це може повторитись, але я вже знаю, що з цим робити.

Ірина Саннікова: Коли очікувати твої найближчі релізи та пісню, яку ти написала сама?

EYWA: Наступного тижня вийде пісня і кліп, який ми знімали на Балі – до речі, я ще нікому про це не казала. Дуже чекаю на цю прем'єру, мені дуже подобається ця пісня. Вона називається "На-на-на", трохи дивна назва. Я поки що не знаю, коли вийде написана мною пісня, думаю, теж скоро.

Ірина Саннікова: А як щодо амбіцій? Чи хочеш ти, наприклад, зробити спільну пісню з Нікі Мінаж?

EYWA: До спільної пісні з Нікі Мінаж, думаю, ще довго йти. Але є артисти, з якими я б хотіла зробити фіт, наприклад, з OG Buda, та мені здається, що це також зарано. Потрібно вийти на вищий рівень, щоб робити спільні пісні з відомими артистами. Але, мабуть, з часом я знайду своїх одноліток, які теж займаються музикою, і з ними зроблю щось цікаве.

Фото Яна Сочевічек Радіо Промінь