Зареєструвати та оформити земельні ділянки, але не продавати — поради щодо ринку землі від Міністра аграрної політики

Зареєструвати та оформити земельні ділянки, але не продавати — поради  щодо ринку землі від Міністра аграрної політики

Першого липня в Україні стартує ринок землі. Про земельну реформу, її підводні камені, вартість гектару та оподаткування, в ефірі Українського радіо розповідає міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

0:00 0:00
10
1x

Чи все готове для запуску ринку землі?

Ми вважаємо, що буде абсолютно спокійний день, як і попередній. Ми говоримо про визнання права власності на землю. І про те, що люди можуть володіти, користуватися і розпоряджатися землею. Інституційно необхідні закони прийняті, правозастосовча практика буде напрацьовуватися. Ми закликаємо людей виважено і правильно підходити до питання своєї власності, її реєстрації, перевірки кадастрових номерів, відкритих даних, щоб люди зрозуміли: вони є повноцінними розпорядниками своєї власності і ми, жодним чином, не закликаємо когось продавати, купувати чи дарувати землю. Ми просто говоримо про відновлення історичної справедливості. Для цього ми скасували таке ганебне явище, як мораторій, яке 20 років існувало в Україні.

Чи є певні підводні камені, де можуть бути проблеми?

Безумовно, адже ми говоримо про правозастосовчу практику, а це явище нове для нотаріусів і для людей. Тому буде потрібен певний час для розуміння самих процесів і практики. Нотаріуси дуже обережно підходитимуть до питання посвідчення договорів, оскільки ми виписали дуже складні процедури перевірки кінцевого власника земельної ділянки, концентрації землі в його руках до 100 гектарів, джерело походження коштів, за які громадянин хоче придбати землю. Ми ввели критерії дуже великої публічності і відкритості даних. Всі хочуть для себе отримати максимальну кількість інформації і ми відкриваємо реєстри і даємо ці можливості. Також проводимо велику роз’яснювальну роботу, масштабну кампанію серед людей з приводу їхніх прав та обов'язків, можливостей, державних програм підтримки, механізму відкритості даних. Це все займає час. 

Є основний момент: земельна реформа — це живий організм, яка в процесі удосконалюватиметься з точки зору інтересів людей. Ми не хочемо ніякого поспіху в такому надважливому питанні. Ось чому ми прийняли таку консервативну редакцію земельної реформи, адже наше завдання полягає в тому, щоб суспільство переконалося: маніпуляції 20-річного циклу політиків про те, що хтось вивезе українську землю в вагонах; розпродадуть; що країнська земля — недостойна, щоб люди розпоряджалися нею — пройде як билина. Тому, в перші півроку ми очікуємо абсолютно звичайний процес реалізації безпосередньо усіх механізмів. Уряд прийматиме велику кількість підзаконних актів. Роль Міністерства аграрної політики полягає в роз’яснювальній кампанії, в підтримці, супроводі і забезпеченні належних фінансових інструментів.

Чи варто одразу продавати землю?

Ніхто не зобов'язує громадян України продавати свою землю. Я закликаю зберігати її, як найкращий депозит, бо вона завжди ростиме і в ціні, і в оренді. Земля в Україні сьогодні недооцінена, немає безпосередньо вільної конкуренції цього процесу. Ми вважаємо, що відкриття ринку землі дає можливість збільшити орендну плату, створити конкуренцію, вкладати аграріям в землю, і це — зовсім інший рівень відносин. 

Про "сірий ринок" землі

Будь-хто може зайти на будь-яку дошку оголошень і подивитися скільки землі через "сірі схеми" відчужувалися в Україні. Ці процеси знаходилися поза межами правового захисту. Людей обдурювали, оформляли договори, підписували за безцінь. Але більше ніхто не зможе їм нав’язати якийсь договір, обтяження, бо у них є власність і вони можуть нею розпорядитися. Висловлювання про те, що в Україні не було ринку землі — маніпуляції. Він був: сірий, темний, який фактично призводив до тіньової економіки. І в Україні склалася ситуація, коли мільйони гектарів землі знаходилися поза межами правового поля і люди не мали механізмів захисту своєї власності.

Скільки землі знаходиться у власності людей?

Більше 27 мільйонів гектарів належить українцям, саме як пайова земля, яка знаходилася в мораторії. Від цієї землі мільони гектарів відчужувалися через різні механізми удаваних правочинів: обміни, дарування, спадкові договори, поділу земельної ділянки. Все те, що давало можливість обходити мораторій. Але це призводило до несправедливої ціни для громадян, які відчужували цю землю, до правової незахищеності. А найголовніше, що договори, які підписували, призводили до того, що люди втрачали свої права на відповідну земельну ділянку. Тому нам важливо відкрити реєстри, показати людям їхню власність. Щоб вони побачили: хто концентрував десятки тисяч гектарів на юридичних особах; чиновників, які награбовували; тих підставних осіб, які на довіреність оформляли по 5 тисяч ділянок. А найголовніше, показати людям 8 мільйонів гектарів земель, які знаходяться поза межами оподаткування, в так званій "сірій зоні" в Україні. 

Чи справедлива земельна реформа?

Земельна реформа, насамперед, про відкритість даних, наведення порядку. Про те, хто платить податки; яка в Україні врожайність? Що ми маємо з точки зору нашої продовольчої безпеки? Це — кропітка робота з громадою, питання інвентаризації земель. Ми прийняли Закон "Про національну інфраструктуру геопросторових даних". Є відкритий сайт, на якому кожен може зайти і знайти інформацію про свою громаду, село, землю. Ми відкрили публічну кадастрову карту. Ми хочемо показати людям сутність і справедливість земельної реформи. 

Чи має право фермер переоформляти договір на оренду, якщо не закінчився попередній?

Особа має розпочати нові орендні відносини, за умови якщо попередні або припинені, або закінчився строк відповідної дії договору. Є важливе уточнення: такий договір оренди має знаходитися в реєстрі обтяжень на нерухоме майно, тобто в реєстрі має бути зафіксовано, що ця оренда є і вона зареєстрована у встановленому порядку. 

Про вартість землі за 1 гектар

Наша аналітика показує, що нормативно-грошова оцінка землі, а це — мінімально встановлена межа, за яку можна розпорядитися своєю власністю, середня по Україні — близько 28 тисяч гривень. Аналітика Міністерства аграрної політики показує, що середньозважена ціна гектара землі в Україні в перший рік функціонування обігу земель буде орієнтовно 50-55 тисяч гривень. Ми просимо громадян не поспішати з правом розпорядження своєю землею, оскільки Міністерство аграрної політики вважає, що українська земля — недооцінена в рази. Ми сподіваємося, що земельна реформа дасть можливість сформувати справедливу ціну на землю. Я всіх закликаю зареєструвати своє право власності, оформити свої земельні ділянки, але не поспішати і не приймати рішення щодо її розпорядження, адже в подальшому земля буде тільки дорожчати. 

Чи зможе українець купити землю?

Це — питання домовленості між покупцем і продавцем. Держава лише встановила нижню межу земельної ділянки, решта за домовленістю між людьми. Головне, щоб громадянин, який купує цю землю, мав джерело походження коштів. Нотаріуси перевірятимуть наявність і землі, і коштів. Для цього встановили земельний і фінансовий моніторинги. 

Чи буде податок на землю?

Податок на землю встановлюватиметься у відповідності до рішення громади, яка працює на цій землі.

Як захистити себе від орендарів, які на 50 років орендували землю?

Коли не було права власності на землю, з'явилися договори емфітевзису оренди на 49 років. Люди підписували ці договори, а зараз, безумовно, всі хочуть отримати право власності на землю. Ми тому громадянину, який підписав такий договір дали змогу права на землю. І орендар розуміє, що оренда — обмежене право на користування землею. Але право володіти і розпоряджатися цією землею залишається у власника. І тепер всі приїдуть до власника і говоритимуть, і проситимуть оформити землю у власність. Зараз буде можливість отримати справедливу ціну за ту земельну ділянку, яку він відчужив в силу різних обставин на 49 років. 

Бо ми розуміємо, що якщо громадянину, умовно, 60 років і він підписав договір на 49 років, то, безумовно, можливість скористатися правом свого розпорядження є ускладнене. Але зараз є унікальна можливість отримати справедливу ціну, визнання і, найголовніше, своє право на розпорядження. Важливо уважно вивчати підписані раніше договори, не поспішайте підписувати додаткові угоди, консультуйтеся на місцях безпосередньо з департаментами землеустрою при громадах. Також запустимо гарячу лінію для того, щоб консультувати і підтримувати.

Фото: Роман Лещенко, agronews