До перепису населення у 2023 долучать інтернет. Наскільки він буде точним?

До перепису населення у 2023 долучать інтернет. Наскільки він буде точним?

У 2023-му році планують провести новий перепис населення. Як повідомив міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов, перепис проводитиметься, в тому числі, і через інтернет, а ідентифікувати українців будуть за номером телефону. Останній і єдиний проводився у 2001-му році. Чи буде такий перепис точним, в ефірі Українського радіо відповідали заступник директора з наукової роботи Українського інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Олександр Гладун та IT-юристка Катерина Дубас.

0:00 0:00
10
1x

Демограф Олександр Гладун нагадує, що у 2019-му вже проводився пробний перепис населення із застосуванням нових технологій. "Однак ця технологія не спрацювала. Як пояснює Держслужба статистики, для того, щоб самостійно через інтернет заповнити форму, треба було мати легалізований ідентифікаційний підпис. Тобто, треба було зареєструватися, через центри, які надають електронний підпис. І це не спрацювало. Тому зараз хочуть підтверджувати доступ через телефон, але у мене все одно є сумніви, що ця технологія спрацює. Потрібна велика агітаційна кампанія, з роз’ясненнями. Плюс, вона вимагає більше часу, як на мене, ніж тоді, коли до вас прийде переписувач і особисто візьме дані".

Науковець вважає, що безпосередній візит та опитування будуть найбільш ефективними. Він розповідає про досвід проведення перепису у США: "Спочатку відправляються анкети, потім телефонують, потім приходять, іноді збирають і через інтернет. У нас планують організувати спеціальні прописні дільниці і надати інформацію. У кожній країні використовується той метод, який найбільш спрацює". 

Експерт вважає, що всі інституції за ці два роки встигнуть підготуватися до перепису, але, за умови своєчасного фінансування. "Підготовка передбачає залучення багатьох людей, техніки". 

IT-юристка Катерина Дубас розповідає, що перепис є досить поширеною спробою врегулювати демографічну політику та оцінити, якою зараз є ситуація зі структурою населення. Щодо змісту запитуваної інформація, тут, каже Дубас, все залежить від кожної країни. "Це може бути ім’я-прізвище, сімейний стан, адреса, контакти: номер та електронна пошта". 

Щодо методів збору, тут Катерина Дубас вважає, що інтернет може дати багато корисної інформації про людину. "Головне - вміти правильно її обробляти. А, якщо зважати, що це в нас державний перепис, тобто, є доступ до різних державних баз, які також зараз оцифровані. Якщо у тих, хто проводитиме перепис, є доступ до таких реєстрів як податковий, реєстри організацій, пенсійний фонд, це спрощує перепис. Тому, що ,якщо ходити від дверей до дверей, ніхто не застрахований від того, що людина дійсно скаже правду про склад своєї сім’ї, наприклад. Те ж саме з опитування телефоном. адже неможливо на 100% сказати, хто зараз використовує телефон".

Фото:  pexels