Навчання у Чорному морі: чому "Сі Бриз" важливі для України ― коментує експерт

Навчання у Чорному морі: чому "Сі Бриз" важливі для України ―  коментує експерт

Багатонаціональні навчання "Сі Бриз-2021" розпочнуться вже 28 червня у північно-західній частині Чорного моря, а також в Миколаївській, Херсонській та Одеській областях. Водночас Москва закликає Вашингтон відмовитися від проведення багатонаціональних морських військових навчань у Чорному морі. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков.

Чи є цьогорічні навчання наймасштабнішим за понад 20 років 

Ці навчання справді є наймасштабнішими за 20 років по кількості залучених кораблів і по кількості залучених країн. Але треба розуміти те, що далеко не всі країни будуть присилати свої бойові одиниці. Тобто частина країн буде на рівні просто спостерігачів. Будуть представники оборонних відомств, які будуть слідкувати. Але масштаби доволі серйозні, і головне, що повертається наземна компонента, чого не було в минулому році через ситуацію з ковідом.

Велика кількість спостерігачів показує, що їм цікавий цей регіон. Тобто є визнання того, що ситуація в Чорному морі є важливою складовою європейської безпеки і великою складовою глобальної безпеки. Я думаю, що це опосередковане підтвердження того, що ситуація в Чорноморському басейні, яка пов’язана з агресивними діями Російської Федерації, викликає все більше і більше уваги. Навіть для деяких країн просто спостерігати за тим, що має місце, це вже теж важливо, аби повідомити відповідно свої країни.

У чому сенс подібних навчань 

У цих навчаннях є два основних елементи. Перший ― стратегічний, тобто основний інтерес України до "Сі Бриз-2021" полягає у тому, щоб під час "Сі Бризу" у Чорному морі було якомога більше потужних кораблів держав-членів НАТО, зокрема Сполучених Штатів та їх партнерів, які володіють потенціалом протидіяти російській загрозі з Криму і підтримувати свободу судноплавства. Практичний рівень полягає у тому, що у процесі навчань військові на землі, у морі та в повітрі відпрацьовують елементи. Наприклад, для наших військових відпрацювати створення і застосування корабельної групи з представників країн-членів НАТО ― це важливий елемент. Це та взаємосумісність, про яку всі розповідають. Тобто важливо на практиці подивися і пропрацювати весь алгоритм дій. 

Далі буде перерва. Буде певний відрізок часу, коли не буде позарегіональних кораблів країн-членів НАТО. Але на сьогоднішній момент напрацьована практика про те, що час від часу кораблі НАТО заходять в Чорне море, вони здійснюють заходи до українських портів, а також до грузинських та румунських. Можливо, українській дипломатії варто ставити для себе амбітні завдання і виходити на домовленості з НАТО, щоб збільшити частоту. Наприклад, щоб кожного місяця, умовно, протягом 15 днів був присутній корабель країн-членів НАТО з відповідним бойовим потенціалом, який себе впевнено почуватиме і не боятиметься ніяких російських провокацій. 

Про конфлікт з британським есмінцем Defender в районі Криму

Британці фактично підійшли максимально близько до окупованого Криму і паралельно видали заяву. З вуст британського прем'єр-міністра була видана заява, що вони пройшли в водах України, а не Росії. Але це не була легка прогулянка, як спочатку здалося із британських заяв. Це було доволі серйозно.

Росіяни не вдалися до скидання чотирьох попереджувальних бомб ОФАБ-250, проте були кораблі ФСБ, прольоти авіації і за декілька днів до цього були протикорабельні ракетні комплекси, які в Криму тренувалися. За цим кораблем стоїть потенціал всієї Британії та НАТО, тому росіяни не наважилися на наступ. Це був ризикований крок, британці на це пішли, і, на щастя, воно не переросло в щось більше. Але дяка британському уряду, що вони наважилися на таке і видали заяву, що вони пройшли саме в українських водах. 

Чому Москва закликала Вашингтон відмовитися від проведення навчань "Сі Бриз" у Чорному морі 

Зараз в Чорне море заходить американський есмінець Ross, який містить на борту щонайменше 30-40 крилатих ракет, які мають дальність 2500 км. Зрозуміло, що росіянам не подобається, коли корабель з таким потенціалом заходить в райони, де він ще глибше може дістати територію Росії, але росіяни самі повинні себе у цьому звинувачувати. Тобто якби не було окупації та мілітаризації Криму, то не було б необхідності НАТО і США бути так активно присутніми у Чорному морі. Тому повертайте Крим, і ніхто вам не буде загрожувати. 

Фото: armyinform.com.ua