Президент і олігархи: хто проти кого "дружитиме" чи "воюватиме"

Президент і олігархи: хто проти кого "дружитиме" чи "воюватиме"

Президент Володимир Зеленський підписав указ про рішення РНБО ввести санкції проти 540 компаній та 538 людей – на три роки та безстроково. Економічні обмеження стосуються не лише українських, але й російських олігархів. Громадянам сусідньої країни блокуються активи, забороняється виводити гроші з України, а також скасовуються візи, забороняється в'їзд на територію нашої держави. Чи об'єднаються олігархи проти президента в ефірі Українського радіо розповідає політолог, політтехнолог, історик, дослідник Олексій Голобуцький.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Як олігархи будуть захищатися

З одного боку олігархи як явище ― це погано, а з іншого ― популізм нібито боротьби з ними ― це ні про що, і в цьому найголовніша проблема. Назвати певне коло осіб олігархами, не змінюючи суть нашої економіки, ― це змінити одних людей на інших. Я не знаю, що краще. Ми будемо першою країною у світі, в законодавстві якої, можливо, буде визначення "олігарх". Експертна комісія Верховної Ради вже зазначила, що безліч пунктів цього законопроекту не відповідає Конституції України. До того ж є ще лобіські дії, до яких будуть вдаватися олігархи, щоб перешкодити репутаційному визначенню цього поняття. 

Треба ще багато зробити, перш ніж братися за олігархів. Наприклад, реформувати судову систему. 

Ми дивимося на приклад Росії, яка в 90-х під гаслами "знахабніли олігархи" посадила Ходорковського до в’язниці. Проте вона все одно залишилася олігархічною країною, але тепер у них вже державно-олігархічна система. Проте олігархи там не є частиною конкуруючої політичної системи. 

У нашій системі постійно перебувають олігархи, але це краще, ніж те, що відбувається у Російській Федерації чи Білорусі. У нас складається враження, що в країні є свобода слова, адже ЗМІ належать різним забезпеченим людям, які фінансують їх. Однак у нас є плюралізм думок, конкуруюче політичне середовище, яке не дає загнивати. Кінець авторитарних режимів, навіть якщо вони дуже багаті, все одно один і той же  ― занепад. А системи, які можуть створювати конкуруючі елементи,  виживають. Тому я впевнений, що Україна з такою корупцією виживе.

Читати далі: "Це лише старт": аналітик Литвин про ініціативу Зеленського реєструвати олігархів 

Чи дійсно проблема у тому, що олігархи не можуть знайти людину, навколо б якої об’єдналися

Вони мають преферентне становище вплив на ринок, який дає їм їхній вплив на владу. У них немає єдиного фронту. Можливо, з’явиться розуміння того, що популіст при владі може стати серйозною проблемою для всіх них. Для того, щоб цьому запобігти, потрібно перестати маніпулювати публічним простором. От вони і догралися, що врешті-решт виграла людина, яка оцінює владу трохи інакше, ніж її попередники.

Але я не вірю, що він бореться з олігархами. У них залишилася влада, преференції, вплив, нічого особливого не відбувається, він не перезапускає парламент, де є його власна партія, яка наполовину контролюється іншими людьми. 

Навіщо президенту закон, який унеможливить перегляд через суд рішень РНБО

Бо всі рішення РНБО висять на тонкій нитці. 

Вчора у ЗМІ з’явилася інформація, що, здається, 46 митників, яких звільнили з роботи рішенням РНБО одними з перших, нині поновилися на посадах рішенням суду. 

Як треба руйнувати олігархат

По-перше, треба зробити політичний процес прозорим і чесним, щоб всі зрозуміли хто за ким стоїть. Я казав про закон про лобізм, про роботу бізнесу з парламентом. І необхідно зробити нормальну судову реформу, щоб рішення судів не залежали від того, хто і скільки їм може заплатити. Також має відбуватися хороша робота Антимонопольного комітету. В нашій системі тотальної корупції можна вирішити будь-яке питання, тому треба боротися з цією системою. Але проблема у тому, що корупція пронизує все суспільство, не лише "верхівку". Цього буде достатньо, щоб зруйнувати олігархат.

Читати далі: Великий бізнес проник у велику політику: як боротися з корупцією та олігархами? Пояснює експерт

Коли дійсно почнеться боротьба з олігархами

Коли ми не будемо стояти на колінах перед МВФ та всіма західними фондами. Я не хочу бачити Коломойського у тюрмі, хоча може через свої дії він і заслуговує на це.

Фото: www.president.gov.ua