Міжнародна аналітика: чого досягнув Байден на зустрічі з Путіним

Міжнародна аналітика: чого досягнув Байден на зустрічі з Путіним

Зустріч президентів США та Росії проходив у дусі американо-радянських зустрічей на найвищому рівні часів Холодної війни. Причиною цього стала агресивна політика Кремля, мова йде про окупацію Криму, бойові дії на Сході України, а також інформаційну та кібер війну проти Заходу. Символічно, що на завершення зустрічі Путін і Байден не підписали бодай невеликого комюніке, кожен президент спілкувався з журналістами окремо, та американський лідер говорив другим, ніби прагнув підкреслити, що за ним останнє слово. Саміт Байден-Путін в ефірі Українського радіо коментує директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест.

Чого досягнув Вашингтон під час зустрічі

Я думаю, що в першу чергу Вашингтону вдалося все ж донести декілька меседжів, які для них є важливими в російсько-американських відносинах. 

Перший ― права людини. Ми це помітили під час пресконференції, адже багато питань стосувалися цієї теми, а вона незручна для Москви, Путін зазвичай намагається її уникати. 

Другий ―  відверто підняли питання кібербезпеки. І хоча в результаті досягли певного компромісу, але всім прекрасно і так зрозуміло, що Російській Федерації більше не вдасться нічого приховувати, бо Сполучені Штати чітко визначають кібербезпеку як військову загрозу. І це не були переговори рівних, це був більше американський порядок денний, який вони намагалися поставити під час цих переговорів.

Третій ― європейська безпека. Те, яким чином Путін відповів щодо України і НАТО, що там немає про що говорити, ― це скоріше демонструвало його роздратування, ніж свідчило, що вдалося знайти компроміс. 

Читати далі: Росія не відступає, Америка не змінює позиції: чим закінчилася зустріч Байдена і Путіна

Чому Путін почувається добре після зустрічі з Байденом

Насправді не варто вірити тому, про що говорять в Росії, це не є показником справжньої ситуація. Сьогодні їм вигідно прекрасно представляти себе. Ми розуміємо, що цю зустріч, з точки зору російського піару на внутрішню аудиторію, представляють як розмову двох великих держав. Я б не сказала, що Байден пом’якшив якимось чином свою позицію. Всі санкції, які накладали за останні пів року на російських представників лише посилювалися, вони нікуди не зникли, ніхто навіть не піднімав питання про те, щоб їх переглянули. Зараз одразу має виникнути питання про "Північний потік-2", але одна з санкцій, яка його стосується, пов’язана більше з Німеччиною, з німецько-американськими стосунками. Тому тут Байден з одного боку витримав позицію, основні положення з якими він їхав, але всім було зрозуміло, що це не про домовленості, не про комюніке, ця зустріч була для знайомства і висловлення своїх позицій. Хто з двох президентів це зробив і доніс до іншої сторони ―  побачимо за місяць, адже ще рано оцінювати наслідки. Проте російський президент підготував новий закон щодо ЗМІ, який серйозно вплине на їх незалежність і на політику редакцій.

Чи дійсно цією зустріччю Байден дозволив лідерам інших країн зустрічатися з президентом Росії

Давайте говорити відверто про те, що він не був настільки "нерукоподаваним". Його не запрошували на найбільші форуми, але відвідували представники Європейської комісії, Ради Європи, окремі депутати, навіть президенти та міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу. Тому я не стверджувала б того, що Путін нерукоподавний. 

Більшість західних лідерів думають про те, що Росію треба залучати до співпраці, не вести діалог, не йти на компроміс, але приєднувати до певних процесів, щоб вона не стала країною-вигнанцем. У США та європейських країн є уявлення про те, що якщо занадто натиснути на РФ, то це призведе лише до формування якогось КНДР, або держави, в якій неможливо нічого буде змінити у довгостроковій перспективі. 

Читати далі: Партнери чи вороги: експерти про переговори Байдена і Путіна в Женеві

Про перспективи покращення відносин між США та РФ

З одного боку під час Холодної війни було простіше тому, що Радянський Союз хоча б формально намагався виконувати міжнародні договори, під якими ставив підписи, яккщо ми говоримо про сферу безпеки. Звичайно, всі маніпулювали положеннями, але це було більш передбачувано, ніж те, що ми бачимо останні 7 років. З іншого ― залишаються такі питання, де Російська Федерація намагається слідувати тим зобов’язанням, які вона на себе брала, торгуватися, але продовжувати їх виконувати. Я говорю про нерозповсюдження ядерної зброї, про обмеження зброї у світі. Взимку продовжили одну з угод щодо стратегічних озброєнь, тому ми можемо говорити про те, що інтереси США і РФ співпадають, що вони намагаються утримати цей режим.

Фото: AP