"Це різноманітні об’єкти на будь-який гаманець" – заступник голови Фонду держмайна про Малу приватизацію

"Це різноманітні об’єкти на будь-який гаманець" – заступник голови Фонду держмайна про Малу приватизацію

Програма “Мала приватизація” – в дії. Як проходять аукціони, хто може до них долучатися, успішні приклади приватизації та спротив їй. Про все це в ефірі Українського радіо розповів заступник голови Фонду державного майна України Костянтин Кошеленко

0:00 0:00
10
1x

Як проходить мала приватизація

Ми побудували сучасний інтернет-ресурс privatization.gov.ua, це такий сучасний маркетплейс, де усі об’єкти приватизації передаються на прозорі аукціони. Там Ви можете прочитати повну інформацію про ці об’єкти, подивитися фото,  відкрити технічну, юридичну, фінансову документацію, подивитися розташування на карті країни. Можна на цей об’єкт підписатися. І, коли буде оголошений по ньому аукціон, Ви отримаєте повідомлення. Потім – через Prozorro-продажі відбувається аукціон. Це сучасна платформа, яка дозволяє через кабінет майданчика проводити аукціон. До проведення аукціону, ніхто не знає, які учасники приєднаються, їх імена – назви і ті стартові ціни, які вони від себе пропонують. Ми маємо місяць, щоби оголосити аукціон, і його провести. Ми в кожній області маємо представників, і які на місці "по-людськи" проконсультують, забезпечать візит на цей об’єкт, щоб подивитися очима, походити ногами. Виграє той, хто зробить максимальну ставку. Ви можете бути "присутнім" на аукціоні з телефону, смартфону, планшету в будь-якому місці країни, навіть з-за кордону, якщо Ви попередньо зареєструвалися.  Стартова ціна – балансова ціна активу. Ціна переможця, та, яку готовий заплатити найбільш зацікавлений у цьому об’єкті інвестор. Ціни дуже різні, об’єкти так само.

Приклади успішної приватизації та об’єкти, які готуються до неї

 В м. Олешків Херсонської області я відвідав сучасну невелику аптеку на 5-ть робочих місць, інфраструктура, обладнання. І навколо паркінг. Це був занедбаний напівзруйнований будиночок, який приватизували за 200 чи 300 тисяч гривень. А тепер і місту добре, і людям добре, і державі. Серед об’єктів, які пропонуються зараз, багато об’єктів спиртової галузі, багато спиртзаводів простоювало, а після демонополізації, відбувається їх приватизація. Був проданий Караванський МПД, це в Харкові, 101 млн гривень - фінальна пропозиція. Таких підприємств буде продано кілька десятків.  Вже зараз, від проданих об’єктів аукціону, Держава отримає 1,5 мільярди гривень податків. Це різноманітні об’єкти на будь-який гаманець. Є великі промислові об’єкти як, наприклад “Більшовик” в Києві. Це буде один із перших об’єктів “Великої приватизації”, а хтось купує собі невеличкий сарай у районному центрі. 

Всі об’єкти можна подивитися на нашому сайті privatization.gov.ua, там є два інструменти – або фільтрувати по параметрах – по ціні, по ціновим параметрам, або – по карті – по реальному місцю розташування об’єкту. Зараз в "інвестиційному меню" близько 1000 об’єктів, і кожен щось собі знайде. Але у держави є багато непрофільного майна, яке ще не передано Фонду, і якщо Ви бачите десь занедбане державне майно, яке не використовується, Ви можете на тому ж сайті і ініціювати приватизацію. Написати листа до Фонду,   після чого ми звернемося до органу управління, і якщо підтвердиться, що державі воно не потрібно, то воно буде винесено на аукціон.

Про спротив приватизації 

Досвід говорить про те, що багато-хто боїться втратити доходи. Реліз СБУ: Львівська область топ-менеджери державного підприємства були затримані.  Вони отримали хабара - 52 тисяч гривень. А за місяць держава втрачала півмільйона гривень за рахунок того, що вони неофіційно здавали в оренду приміщення. На жаль, така ситуація типова. І розрубати цей вузол можна приватизацією. А в нас є політична підтримка. Нещодавно ми отримали на приватизацію багато об’єктів Міністерства оборони. Готель "Козацький", наприклад. Держава точно не готельєр, і на прикладі готеля “Дніпро” ми показали, що є інвестори, які готові сплатити сотні  мільйонів за подібні об’єкти на Майдані. Але треба дуже багато роботи перед тим зробити, бо дуже часто закладають так звані "отруйні пігулки": щось арештовано, щось під судами. Підготуємо і виставимо на аукціон. У нас є пакет законопроектів щодо пришвидшення приватизації, які зараз перебувають в комітеті.  

 Які обмеження для інвесторів? Чи існують вони?

Не наше завдання займатися упорядкуванням міст і громад. Ми – не архітектурна організація. Той же Львів є гарним прикладом – там є врегульовані на законодавчому рівні очікування міста від потенційного інвестора, і йдучи до аукціону, інвестор знає, що місто виставляє певні умови для себе, для свого розвитку. Його ці умови влаштували  – він пішов на аукціон. Місцеві органи влади мають ознайомлювати можливих інвесторів, а Фонд держмайна має мінімальні обмеження – щоб інвестор не був з країни-агресора, не мав боргів перед працівниками чи контрагентами, і – щонайменше півроку не зменшувати чисельність наявних працівників на об’єкті. Але як говорить наш досвід, то кількість працівників у такому випадку лише збільшуються.  

Фото: ukraine30.com

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Одна гривня з приватизації дає 4 гривні інвестицій — голова Фонду держмайна
"Попит на малу приватизацію в Україні після початку повномасштабного вторгнення зріс" — Фонд держмайна
Підприємства "з молотка": на яких умовах розпочнуться аукціони з приватизації державних об’єктів? Пояснює експерт
Обмежена прозорість, спрощені процедури: експерт про приватизацію, яка стартує в Україні у вересні
До кінця року можуть приватизувати до тисячі державних об'єктів — Мовчан