Депутати схвалили податкову амністію: чому цей документ важливий?

Депутати схвалили податкову амністію: чому цей документ важливий?

Уряд ухвалив законопроєкт щодо стимулювання детінізації доходів. Парламентарі проголосували за внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання підвищення податкової культури громадян шляхом введення добровільного декларування фізичними особами належних їм активів і сплати одноразового збору в бюджет. Наскільки цей законопроєкт є нині необхідним, у чому його переваги та недоліки в ефірі Українського радіо аналізує директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

0:00 0:00
10
1x

Чи є потреба у цьому законопроєкті

Податкова амністія потрібна. Це непоганий інструмент для виведення економіки з тіні, щоб у бюджет надійшли певні кошті, які є необхідними. Але цей закон з’явився зарано. Ми часто говоримо про податкову амністію, але маємо розуміти, що після цього  суспільство і вітчизняний бізнес мають дотримуватися всіх правил, сплачувати податки в повному обсязі, щоб нормалізувати стосунки між державою та громадянами України. Та нині є серйозні проблеми з реформуванням судової гілки влади, а це означає, що можуть і надалі бути певні труднощі. Також виникають перешкоди в податковій системі, яка вже пройшла деякі етапи формування, але ще не є ідеальною, не розвиває сам бізнес. Тому у результаті податкова амністія призведе до того, що хтось легалізує свої кошти, а потім ми зіштовхнемося з моментом, коли через певний час нам доведеться заново її проводити. 

Олігархи таким чином не зможуть легалізуватися. Ми проаналізували, хто з олігархів не виконує певні вимоги, найголовнішою з яких є — не бути чиновником, і побачили, що Ахметов був депутатом до 2012 року, Коломойський працював головою держадміністрації, Фірташ теж. Єдина особа, за якою ми не знайшли таких даних — це Пінчук. Тому решта не зможуть подати відповідну податкову декларацію.

Зараз люди почали стикатися з тим, що вони не можуть здійснити певні транзакції в банках, бо вони вимагають підтвердження походження грошей. Якщо гроші отримані з тіньових доходів, то людина не може подати декларацію на них. Банк у такому випадку відмовляє, а може навіть початися розслідування щодо з’ясування походження коштів. Якщо ви будете здійснювати купівлю/продаж квартири, валюти, ювелірних виробів, то ви будете пояснювати, що походження грошей є законним. 

Я вважаю, що претензії до майна людини податкова не може висувати, через відсутність певних юридичних доказів винуватості особи. Стосовно фінансів така позиція має місце, а по майну виникає серйозне питання, що далі може відбуватися, чи будуть підстави висувати претензії до того, хто не задекларувала його. 

Чи існують у законопроєкті умови щодо перевірки громадян

Перевірок немає. Проте, якщо дивитися на ті плани, які є у Міністерства фінансів та в комітеті, обговорюється питання, щоб у подальшому здійснювати так зване непряме оподаткування. Тобто, якщо ви не задекларували кошти, які маєте, і хочете придбати квартиру, а вона коштує мільйон гривень, вам легалізували 400 тисяч, але податкова попросить довести, що 600 тисяч були отримані легальним шляхом зі сплатою всіх податкові. Якщо ви не зможете надати дану декларацію, то вам скажуть сплатити податок державі. Тому перевірка за попередні періоди є проблематичною, але перевірка після податкової амністії є реальним кроком, який може здійснити податкова.

Чи буде податкова амністія популярною серед українців

Дана податкова амністія не розповсюджується на бізнес, лише — на громадян. У 2015 році проблема полягала у тому, що багато бізнесів примушували користуватися податковими майданчиками, якими на той час керувала влада. Фактично бізнес був на гачку у влади, яка могла виписувати штрафні санкції. Нині мета зовсім інша, як і подальші кроки. Зараз громадяни фіксують свої доходи, щоб надалі мати підстави для здійснення транзакцій. Я, наприклад, вважаю, що це зручний спосіб легалізувати кошти, якщо мова йде про значну суму. Такий документ можна надавати будь-якій фінансовій установі і підтверджувати, що твої гроші зароблені легально.

Зазначимо, відповідно до закону, в період з 1 вересня 2021 до 1 вересня 2022 року проведуть одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб.

Збір з одноразового добровільного декларування - це одноразовий обов'язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору.

Особи, які мають право на добровільне декларування та не скористалися ним, вважаються такими, що повідомили контролюючий орган про відсутність у власності станом на дату завершення періоду проведення одноразового добровільного декларування активів, одержаних за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори.

Фото: www.rada.gov.ua