"Слуга народу" Корнієнко про можливий референдум щодо ринку землі: "Це важливе питання, але не настільки, щоб на нього прийшла половина українців"

"Слуга народу" Корнієнко про можливий референдум щодо ринку землі: "Це важливе питання, але не настільки, щоб на нього прийшла половина українців"

З 1 липня в Україні починає функціонувати ринок землі, в рамках якого в українців з’явиться можливість продавати та купувати землі сільськогосподарського призначення. Разом з тим, реформа має не лише прибічників, але й супротивників, які намагаються зупинити законодавчі зміни в цій царині. Зокрема, політична партія "Батьківщина" зареєструвала в Центральній виборчій комісії ініціативну групу з організації референдуму про заборону продажу земель сільськогосподарського призначення. Що буде, якщо ЦВК погодить ініціативу "Батьківщини" та як до можливого референдуму ставиться монобільшість "Слуги народу" Українському радіо розповів голова політичної партії "Слуга народу" та перший заступник однойменної депутатської фракції у парламенті Олександр Корнієнко.

0:00 0:00
10
1x

"За законом у ЦВК є десять днів для того, щоб дати дозвіл або не дати його для того, щоб розпочати збір підписів для організації референдуму. Сьогодні має бути відповідь", – зазначив Олександр Корнієнко.

За словами політика, гіпотетичні варіанти розвитку подій щодо референдуму важко оцінювати, позаяк попереду дуже багато етапів: "Якщо ЦВК запустить ініціативну групу, там треба буде зібрати підписи, знайти фінансування на референдум, адже його немає в цьому році і не факт, що в наступному буде. Також є ще багато інших етапів на цьому шляху. Але найголовніше, що треба розуміти, що для того, щоб референдум відбувся, треба, щоб на нього прийшло більше половини виборців України. Поки що всі опитування, які проводились, показували, що це питання важливе, але не настільки, щоб прийшла половина людей. Наприклад, якщо я мешканець Києва і займаюсь креативними індустріями, IT чи працюю баристою, то питання землі мене мало обходить". 

"До осені, коли реформа запуститься, ми побачимо зовсім інші цифри опитування. Це питання для українців дуже емоційне й має багатовікову історію. Але я думаю, що конкретними діями, які будуть відбуватися: в людей збільшиться оренда, їм більше почнуть пропонувати продати цю землю – люди побачать, що ніхто нікуди не вивозить нічого камазами й немає термінового зубожіння", – наголосив Корнієнко.

Він зауважив, що противників в земельної реформи небагато, але вони серйозно налаштовані: "Ми цим займаємось: до Конституційного суду ходять доповідати депутати, дають покази в суді, наші представники захищають нашу позицію. Щодо референдуму, то хай його спочатку оголосить ЦВК". 

"Щодо самого виконання реформи, то, на мою думку, це буде серйозний поштовх для повернення динаміки розвитку села разом з децентралізацією. Це дасть додаткові ресурси і є надія, що наші 700-800 громади, які не є супер спроможними, отримають додаткову можливість. Для людей це означає якісніші послуги, більша їх кількість в громаді, дороги, автобусні маршрути, школи. І це все не тільки за державні кошти, яких не вистачає все покрити, а за рахунок місцевих бюджетів", – підсумував Олександр Корнієнко.

Фото: Парламент.UA