Україна починає видавати свідоцтво про вакцинацію: чим воно відрізняється від "ковідного паспорту" та як його отримати?

Україна починає видавати свідоцтво про вакцинацію: чим воно відрізняється від  "ковідного паспорту" та як його отримати?

Пресслужба Міністерства охорони здоров’я повідомила, що люди, які отримали дві дози вакцини від коронавірусу, можуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Йдеться про документ про зроблені щеплення, проте це не те саме, що "ковідний сертифікат" або паспорт, який ще розробляють. Розібратися в нових "ковідних" документах Українському радіо допоміг президент Українського медичного клубу, заслужений працівник охорони здоров’я України Іван Сорока.

"Це свідоцтво буде видаватися всім, хто пройшов вакцинацію, адже це документ про зроблені щеплення. Він буде доступний для того, щоб його роздрукувати або отримати в електронному вигляді. Фактично міжнародне свідоцтво про вакцинацію, зокрема, від COVID – це стандартний документ, який був розроблений ще за медико-санітарними нормами, затвердженими в 2005 році. В такі свідоцтва ще до пандемії вносили дані про щеплення проти грипу, поліомієліту, кору та інших інфекційних захворювань. А зараз в Україні таке свідоцтво можуть отримати громадяни, які повністю вакцинувалися від COVID-19 вакциною, яка схвалена ВООЗ. В нашій країні це CoronaVac, AstraZeneca та Pfizer", – розповів Іван Сорока.

За словами експерта, міжнародне свідоцтво про вакцинацію буде заповнюватися українською, англійською або французькою мовами та видаватиметься у паперовій формі: "В свідоцтві буде вказано прізвище, ім’я та по батькові латинськими літерами, як у закордонному паспорті, дата отримання обох доз, назва вакцини, офіційний штамп закладу охорони здоров’я і підпис лікаря".

Проте Сорока наголосив, що не варто плутати міжнародне свідоцтво про вакцинацію та "ковідний паспорт": "На ранок сьогоднішнього дня в нас є міжнародне свідоцтво про вакцинацію загальне та міжнародне свідоцтво про вакцинацію від COVID. А якщо ми говоримо про "ковідний паспорт", то він також розробляється у світі: як в ЄС, так і в нас в Україні. Його хочуть запровадити на початку липня".

"Свідоцтво про вакцинацію і "ковідний паспорт" – це два різні документи. "Ковідний паспорт" в Україні розробляється за зразком digital-сертифікату ЄС або smart-сертифікату ВООЗ. Вони будуть запущені в Європі в липні, а ми зможемо запустити за тиждень-два після цього. Цей документ буде містити інформацію не тільки про вакцинацію, але й про негативні результати ПЛР-тестів або про одужання після коронавірусу, тобто інформацію про антитіла. Він буде видаватися як в електронній, так і в паперовій формі та міститиме qr-код. В також буде в двох версіях: для внутрішнього використання, так і для закордонного", – пояснив експерт.

Іван Сорока розповів, що наразі багато країн ще не визначилися, як вони будуть визнавати міжнародні свідоцтва, тому, можливо, хтось буде продовжувати запроваджувати карантин для людей, які в’їжджають в їхню країну, а хтось – обмежуватиметься негативним ПЛР-тестом: "В жодних умовах на сьогодні ця домовленість не зафіксована, але ми сподіваємося, що найближчим часом це буде зроблено".

"Коли людина отримала другу дозу щеплення, я рекомендую отримати свідоцтво про вакцинацію. А принагідно, коли вже буде готовий документ, який ми хочемо називати "ковідним паспортом", його можна буде зробити або самостійно в додатку "Дія", або роздрукувати в сімейного лікаря", – пояснив Іван Сорока. 

Наостанок президент Українського медичного клубу торкнувся й питання вакцини CoronaVac, якою щеплюють українців, проте вона досі не сертифікована в ЄС: "Я думаю, що ЄС її також сертифікує: зараз завершальна талія цього процесу. Це не буде великою проблемою і більше робити щеплень не треба буде, адже це неправильно з точки зору медицини".

Фото: pixabay