"Україна не має законодавчої бази для боротьби зі смертельними іграми в Інтернеті" — експерт

"Україна не має законодавчої бази для боротьби зі смертельними іграми в Інтернеті" — експерт

З кожним днем у світі набирають популярність, так звані, смертельні ігри з онлайн-трансляціями. Про трагічні треш-стрими, заробляння на них грошей та боротьбу, в ефірі Українського радіо розповідає експерт в галузі інтернет маркетингу Юрій Копишинський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

  Треш-стрим: що це і як давно існує

Перше, що колись стимулювало стримінг (ред. — пряма трансляція) — це цікавість аудиторії підглянути за кимось. Зародилося поняття у 2007 році, як наслідок відеороботи хлопців, які знімали своє життя близько 6-ти місяців і виклали його на платформі. Це спричинило фурор і дало старт поняттю "онлайн-стримінг". Треш-стримінг — це певна еволюція загального стриму, його напрям. Розвиток телебачення, Інтернету стимулювали зацікавленість до теми знущань, насильства над людьми в прямому ефірі. Треш-стрим - це стрим, який виходить за рамки правил, людських норм життя. Те, що ти не побачиш ні в житті, ні по телевізорі, ні на ютубі. І такий формат зі знущанням і спогляданням цього став цікавий людям. 

Кому цікаво дивитися треш-стрими?

Весь світ зацікавлений в тому, щоб подивитися щось, що виходить за рамки нормального. Ми живемо в правилах, а стримінг дає можливість побачити щось за рамками. Тому, з точки зору фізіології та психології людини, подивитися на те, що ти собі не дозволиш в повсякденному житті, викликає зацікавленість. Важко зрозуміти: як можна дивитися на знущання, за це донатити (ред. — жертвувати кошти), щоб знущалися чи вбивали людину. А це цікаво десяткам тисяч людей, вони за це платять. І саме такий людський інтерес стимулює розвиток цієї індустрії в цілому.  

Про вплив Інтернету на треш-стрими

З розвитком Інтернету доступність інформації, контент, який може публікуватися, вихід за рамки стають нормою. Інтернет дав можливість розповсюджувати доступну інформацію для усіх верств населення; немає жодних границь між країнами. Хтось побачив, що на цьому можна заробити, сидить вдома, має телефон, реєструється на платформі і в нього починає виходити. Багато успішних стримерів — без будь-якої освіти. При цьому, вони заробляють до 500 тисяч доларів на місяць на стримінгу ігор, за якими спостерігають мільйони підписників. Не було би стримінгу, якби за це не платили гроші. Насправді, саме суспільство стимулює розвиток треша. 

Як боротися з цим явищем?

Насьогодні, Україна не має законодавчої бази для боротьби з подібним. Але у США, де було багато смертельних випадків онлайн-стримів, а платформи побудовані так, що не можуть контролювати одночасно всіх учасників, прийняли низку законів, які мають такий же вплив і нестимуть таке ж покарання, як на фізичне насильство людини в звичайних умовах. Якщо людина донатить за те, щоб над кимось знущалися або вбивали, то вона є співучасником. І зараз йде декілька процесів, які мають довести відповідальність людей, які були на стримі і довели людину до самогубства. Я впевнений, що протягом декількох років і в Україні з'являться регулятори і слідкуватимуть за цими процесами.

Чи може штучний інтелект контролювати треш-стрими?

Жоден штучний інтелект не може відслідкувати те, що відбувається в прямому ефірі. Інтелекту потрібен час, щоб проаналізувати, який контент додався, зробити висновки. Або, в певний проміжок часу, мають надійти скарги від глядачів чи слухачів, що відбувається щось ненормальне. Вцілому логіка блокування можлива і штучний інтелект туди просувається, але точно бути впевненим, що зараз проходитиме певний треш — неможливо.

Про залежність стримерів від онлайн-трансляцій

Коли стример починає жити під впливом своїх підписників, він втрачає себе і стає залежним від аудиторії, намагається заробити якомога більше переглядів завдяки онлайн глядачам, тобто стає глядачевим наркоманом. Він перестає відчувати час. Стримери можуть витрачати по 18-20 годин часу, щоб давати контент. Порушується психічний стан через відсутність сну, їжі. А потім виходить, що люди помирають в ефірі. 

Чому треш-стримінг набирає популярності? 

Не через те, що треш-стример — особливий, дає суперсилу, суперкористь. Ні. Він стає популярним завдяки своїм глядачам. Дуже прикро, що соціум так змінюється, що треш стає цікавим і за це платять. Також люди цікавляться треш-стримінгом, коли ЗМІ висвітлюють певні події, пов'язані з ним: знущання, смерті та інше. Люди починають читати, моніторити, заходити на платформи. Не факт, що це принесе задоволення, але саме зацікавленість стимулює до збільшення аудиторії. 

Стримінг - це завжди про погане?

Стримінг — це не тільки про насильство. Сьогодні ми розглядаємо один із проблемних напрямків — треш-стрим. Але існує і багато інших, корисних, з цікавим контентом, де вчать в’язати, готувати. І це приносить користь. Так само ми дивимося стрімінгові новини і бачимо висвітлення проблем без цензури. Адже саме цензурування телебачення стимулювало розвиток ютюбу і стримів. Багато хто заробляє гроші, наприклад, транслюючи якусь в інформацію з віддаленого містечка. Тобто це не тільки про погане, про треш. 

Говорити або мовчати? Чи правильно розповідати про треш-стрим

Важливо розповідати про те, що, наразі, є. Незнання — не завжди добре. Особливо важливо знати дорослим, що така тема є і працювати зі своїми дітьми. Зараз багато сервісів блокують заборонені контенти для дітей. Я вважаю, що краще знати, усвідомлювати, що така проблема є і розуміти, що це може вплинути на близьких, на дітей, аніж отримати проблему через незнання.  

Фото: pixabay.com