"Всі співробітники повинні пройти перевірку на поліграфі" — експерт про реформу СБУ

"Всі співробітники повинні пройти перевірку на поліграфі" — експерт про реформу СБУ

Перспективи ухвалення в остаточній редакції законопроєкту про реформу СБУ у другому читанні, в ефірі Українського радіо аналізують полковник СБУ у відставці Михайло Притула та заступниця виконавчого директора Центру протидії корупції Олена Щербан.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"СБУ готова до реформи і виступає за те, щоб нові зміни не нашкодили здатності служби захищати державний суверенітет України", — заявив заступник керівника з питань реформи СБУ Сергій Пунь під час круглого столу, присвяченому законопроєкту про СБУ.

А президент України Володимир Зеленський на нещодавній пресконференції у Києві зазначив, що ухвалення у першому читанні законопроєкту про реформу СБУ вже відбулося у Верховній Раді: 

"Ми чекаємо на друге. Це важливо і для нас, і для міжнародних партнерів, і для МВФ".

Наскільки законопроєкт про реформу СБУ має перспективи бути ухваленим у другому читанні?

Михайло Притула вважає, що законопроєкт має досить великі перспективи бути ухваленим у другому читанні:

"Однак реформа СБУ тільки почалася і цей проєкт має певні недосконалості, які сприятимуть його змінам у майбутньому, так чи інакше. У нього є суттєві критичні недоліки, на які варто було звернути увагу у другому читанні і які ставлять під загрозу мету реформи і її саму". 

Про недоліки реформи

"В 10 статті нового законопроєкту зазначено 12 пунктів, згідно яких голова СБУ може бути звільнений із посади і його повноваження перейдуть до першого заступника. В майбутньому це може стати підставою для різних маніпуляцій, — зазначив Михайло Притула. — "Також, згідно із законом, будь-який новий кандидат на роботу в СБУ повинен проходити перевірку на поліграф і це нормально. Але, якщо ми створюємо нову СБУ і нову реформу, то варто починати з того, щоб всі співробітники СБУ пройшли перевірку на поліграфі. Це має бути обов'язковою умовою на сьогодні. А також кадровий підбір та комплектація СБУ має складатися із найкращих працівників".

За словами Олени Щербан, від Центру протидії корупції вже лунало багато критики:

"Ми, в першу чергу, бачимо, що в служби залишається досить широкий спектр повноважень, які далеко не властиві іншим спецслужбам країн НАТО. Не потрібно надавати одному органу повноваження боротися з усіма типами загроз. Адже коли повноваження різних органів у певній сфері перетинаються, то завжди відбувається конфлікти, дублювання, що призводить до суперечок, а не до руху вперед.

Тому ми вважаємо, що законопроєкт потрібно допрацьовувати. Адже спецслужба — це надсерйозний, надсекретний орган і дуже важливо, аби він у своїх повноваженнях і діяльності дотримувався цього балансу, який би не давав можливості зловживань", — прокоментувала Олена Щербан. 

Про позбавлення СБУ функції контррозвідувального захисту економічної безпеки держави

Михайло Притула погоджується з тим, що на сьогодні позбавляти СБУ функції економічної контррозвідки не можна:

"Важливо не тільки зберегти за СБУ ці функції, а й побачити результат їхньої роботи не на кишеню корумпованих співробітників, а в інтересах держави".

Про позбавлення СБУ функції розслідування економічних злочинів

"Важливо розуміти, що самої такої функції боротьби із якимись економічними проблемами в СБУ ніколи не було, — зауважила Олена Щербан. — "Але, за рахунок того, що СБУ мала багато інших повноважень, спецслужба втручалася в сферу економіки часто необгрунтовано і відбувалися зловживання, за рахунок залучення оперативників СБУ до розслідувань саме економічних злочинів. Тому надзвичайно важливо, щоб реформа не надавала їм більше такої можливості та інших необгрунтованих повноважень".

Про ефективність реформи СБУ

"Ми переконані в тому, що фаховість кадрів, оптимізація повноважень і концентрація служби на найважливіших завданнях у сфері забезпечення державної безпеки — усі ці речі повинні працювати в комплексі, для ефективності служби. Крім того, важливо прописати вагомі і серйозні гарантії, які би не дозволяли спецслужбовцям безконтрольно втручатися в приватне життя, порушувати права і свободи людини, але, тим не менше, дозволяли забезпечувати державну безпеку. Для цього повинні бути встановлені серйозні механізми парламентського і судового контролю за діяльністю роботи спецслужби. Саме це може допомогти перетворити СБУ на таку, яка б відповідала найкращим практикам країн НАТО, чого, власне, ми всі прагнемо" — заявила Олена Щербан.

Про міжнародні орієнтири у реформуванні спецслужб 

Олена Щербан вважає, що за приклад треба брати найкращі спецслужби країн світу: 

"Великобританія, Німеччина. Ті країни, де дійсно спецслужби проявили свою ефективність і відповідають найкращим можливим практикам".

Фото: Служба Безпеки України, сайт