Експертка розповіла, яким буде мовний іспит для охочих стати дерслужбовцями

Експертка розповіла, яким буде мовний іспит для охочих стати дерслужбовцями

Членкиня Національної комісії зі стандартів державної мови Ольга Шевчук-Клюжева в ефірі Українського радіо розповіла, як якісно підготуватися до іспиту на рівень володіння державною мовою та як швидко підвищити свої знання з української мови до належного рівня.

0:00 0:00
10
1x

Про іспит на рівень володіння державною мовою

Це вперше в Україні визначають рівень володіння українською мовою. У нас була атестація щодо вільного володіння державних службовців державною мовою з 2017 по 2019 рік, але там рівень не визначався. Зараз ми будемо визначати рівень.

Починаючи від 16 липня, особи, які зобов'язані володіти державною мовою і відповідно підтвердити цей рівень володіння державним сертифікатом, змушені будуть пройти цей іспит лише тоді, коли вони претендуватимуть на посаду.  Тобто людям, які зараз працюють на певних посадах, не потрібно складати цей іспит.

Хто повинен складати іспит 

Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" чітко визначає перелік посад. Зокрема це публічні діячі, високопосадовці, державні службовці всіх категорій, начальницький склад Національної поліції, керівники закладів освіти, прокурори і судді.  

Якщо хтось хоче отримати громадянство України, то стаття 7 закону говорить про те, що особи, які мають намір набути громадянство, мають скласти іспит на визначення рівня. Зараз негромадяни України, які планують стати громадянами, отримують лише довідку про розуміння української мови.

Які рівні можуть бути і про що вони означають 

Рівні також зазначено в законі. Це європейська практика: від А1 до С2, тобто від початкового рівня до вільного володіння.

Чи може будь-хто зареєструватися і перевірити себе, аби отримати цей сертифікат 

Звичайно. Ми всіх запрошуємо. Якщо ви дуже сильно хочете, то можете пройти навіть апробацію. Зараз Національна комісія до 17 червня буде проводити апробаційний процес, і люди вони хочуть спробувати свої сили, зрозуміти, яким буде іспит. Детальніше про це можна знайти інформацію на нашому сайті. Використовуючи можливості цифрового підпису, нам це потрібно,щоб ідентифікувати особу, ви зможете зареєструватися буквально за декілька хвилин, і вам відкриється тестова частина іспиту. 

Щодо здачі безпосередньо самого іспиту, то зареєструватися на нього також можна онлайн. Але коли почнеться іспит, вони мають з'явитися в спеціально уповноваженій установі. Тобто будуть створені іспитові аудиторії не лише в області. Ми будемо намагатися, щоб претендентам було максимально зручно. Це буде у великих містах, де є навчальні заклади. Ми розглядаємо насамперед університети, а також міські адміністрації, де можна облаштувати іспитові аудиторії, поставити комп'ютери, зробити потрібні умови, щоб президентом було зручно. Люди будуть реєструватися, приходити, інструктори мають ідентифікувати особу, в аудиторіях має вестися відеоспостереження, тобто Національна комісія буде над цим працювати. 

Наш іспит створений так, щоб ми побачили наскільки людина добре володіє мовою. Це не означає, що ви маєте вивчити 10 правил і прийти складати іспит. Якщо ви не будете знати, як сформульовано те чи інше правило, то ви зможете скласти іспит. Тому не треба боятися і треба намагатися списати. 

Структура іспиту

Іспит складатиметься письмової і усної частини, і це визначено законом. Саме з текстової частини ми наразі зробимо тренажер для претендентів і викладемо його в загальний доступ, тобто ви можете навіть вдома потренуватися перед тим, як складати іспит. 

За основу ми беремо європейські іспити на знання володіння мовою, і тому наш іспит має чотири частини: перша частина це культура мови. Вона репрезентована тестовими завданнями. Друга частина це читання, тобто це певні завдання на розуміння текстів, контексту, і ця частина теж репрезентована тестовими завданнями. Третя частина — це письмо. Це аудіювання до двох хвилин тексту. Людина слухає аудіозапис, і потім вона має це відтворити на письмі, тобто на комп'ютері вона має передати зміст почутого і висловити своє ставлення до тексту. Четверта частини іспиту — це говоріння. Письмо і говоріння будуть оцінювати екзаменатори. Але тестову частину буде перевіряти комп’ютер.  

Чи можна буде оскаржити результати іспиту

Звичайно. Є порядок оскарження результатів, адже це один з основних документів, які уможливлюють запуск цього процесу на державному рівні. 

Чи можна скласти іспит повторно 

Раз на чотири місяці люди можуть складати іспит стільки разів, скільки вони вважатимуть за потрібне. Тобто вони отримують сертифікат певного рівня, і якщо в їхніх планах буде покращити рівень володіння, то вони можуть перескласти іспит. Щодо кількості спроб, то обмежень немає. 

На цю тему Українська для всіх: як можна вивчити мову онлайн

Як готуватися до іспиту 

Я не погоджуюсь з тим, що в Україні є люди, які можуть говорити про якісь нульові знання. Якщо говоримо про те, що в Україні така специфічна ситуація, яка пов'язана з поширенням двох споріднених мов, тобто української та російської, то тут питання активного використання. У цьому випадку ми маємо говорити про активне використання державної мови в різних комунікативних ситуаціях. Тобто не лише під час офіційних зустрічей чи під час уроків. Варто не боятися. Намагайтеся говорити більше з різними людьми в різних ситуаціях. Крім того, частіше і довше говоріть однією мовою. Наприклад, на роботі намагайтеся говорити українською мовою під час наради, знайдіть собі співрозмовників, виділіть конкретний час, коли ви говорите українською. Можна почати навіть з п'яти хвилин. А також читайте українською та слухайте україномовні ресурси. 

Фото: pexels.com