Сенатори США Шахін, Портман та Мерфі про українське питання на майбутній зустрічі Байдена з Путіним, "Північний потік-2" та можливість отримання ПДЧ в НАТО

Сенатори США Шахін, Портман та Мерфі про українське питання на майбутній зустрічі Байдена з Путіним, "Північний потік-2" та можливість отримання ПДЧ в НАТО

Про долю "Північного потоку-2" та питання Плану дій щодо членства України в НАТО в ексклюзивному інтерв’ю з сенаторами США: Джин Шахін, Крісом Мерфі та Робом Портманом. Інтерв'ю було отримано за сприяння Олени Ремовської, журналістки Радіо Свободи.

0:00 0:00
10
1x
Ведучі:
    • Володимир Лукін
    • Олена Ремовська

Про Україну на зустрічі Байдена з Путіним та Білорусь 

Як зазначив в ексклюзивному інтерв'ю журналістці Радіо Свобода Олені Ремовській сенатор США Роб Портман, питання, що викликає стурбованість в останні тижні, – це 100-150 тис. російських військових, які розташувалися в регіоні. "Росія каже, що відводить війська, про це повідомляють ЗМІ, вірячи на слово. Але розвідка не підтверджує цю інформацію. Росія відвела лише незначну частину своїх військ, за нашими даними, – 10-20 відсотків. Водночас там лишається озброєння, а отже, в короткі терміни вони можуть повернутися на ці позиції і знову становити загрозу Україні".

Також сенатор говорить про події довкола Білорусі: "Мені здається, це – також те питання, на яке президент Байден має звернути увагу. Сподіваюся, він так і зробить. Ситуація в Білорусі також стосується України. Адже договір, який обговорюють Росія й Білорусь, означає для України, що російських військових побільшає на півночі. Росія вже має дві військові бази в Білорусі і, очевидно, хоче ще одну". На думку Портмана, журналіст Роман Протасевич та його подруга, яких затримали в Білорусі, мають бути звільнені.

"З іншого боку, можна було б також обговорити взаємодію в сфері боротьби з тероризмом, раніше ми мали приклади успішної співпраці. Ядерні угоди. Водночас, на мою думку, основна увага в цій розмові має бути приділена стурбованості США та решти вільного світу тим, що робить Росія", – зазначив сенатор.

Його колега, сенатор Кріс Мерфі зазначив, що для президента США Джо Байдена важливо опонувати президентові Росії Володимиру Путіну під час особистої зустрічі. Про це він заявив, коментуючи запитання про критичні висловлювання представника Сенату Бена Сеса, який вважає, що спілкування двох лідерів наживо - проявом слабкості США. 

 "Те, що Росія продовжує свої зусилля з підриву демократії у США, атаки на американські компанії; те, що Росія вторглася в Україну і тепер намагається допомогти Лукашенку протидіяти демократії в Білорусі, – це неприйнятно. І краще, на мою думку, обговорювати такі теми при зустрічі. Володимир Путін реагує на силу. Джо Байден – сильний лідер. Думаю, це буде надзвичайно важлива зустріч", – каже Кріс Мерфі .

Водночас, зауважує сенатор Мерфі,  треба бути обережним із завищеними очікуваннями:  "Це – перша зустріч Джо Байдена й Володимира Путіна. Це – не офіційні переговори, це – можливість для США дати чітко зрозуміти Росії, що ми від неї очікуємо як безпосередньо щодо себе, так і щодо наших союзників у регіоні, зокрема України. Після того, як ми це зробимо, думаю, президенту Байдену буде простіше об’єднати міжнародну спільноту довкола того, як ми можемо відповісти Росії".

Про "Північний потік-2" та можливість членства України в НАТО

У середу на зустрічі з делегацією сенаторів США Крісом Мерфі, Робертом Портманом та Джин Шахін президент України Володимир Зеленський заявив, що зупинити добудову газопроводу "Північний потік-2" можуть тільки США та президент Джо Байден. "Зупинити добудову "Північного потоку-2" здатні лише США і Джо Байден. Це – потужна зброя, яку дають Росії до рук", – сказав він. 

Нагадаємо, наприкінці травня президент США Джо Байден заявив про зміну підходів до застосування санкцій щодо газопроводу "Північний потік-2". Йшлося про скасування санкцій проти компанії-оператора будівництва газопроводу та її керуючого директора. 

Сенаторка Джин Шахін, яка була долучена до розроблення санкцій, переконана, що битву ще не програно:  "Я теж висловила своє розчарування рішенням адміністрації Байдена. Але все ж попереду ще довгий шлях, я маю на увазі безпосередньо запуск газопроводу. Ми маємо продовжити вживати заходів для того, щоб зупинити цей проєкт. Конгрес на рівні обох партій підтримав санкції проти компаній, що мають стосунок до цієї труби. Росія, на жаль, знайшла, як їх обійти. До Конгресу знову внесено законопроєкт про відновлення санкцій проти "Північного потоку-2". Поки незрозуміло, чи вдасться їх схвалити знову. Але нам треба продовжувати говорити з нашими партнерами про те, якими є виклики у зв’язку з цим проєктом. До того ж у деяких країнах, залучених у цей проєкт, мають відбутися вибори, я маю на увазі період до безпосереднього запуску трубопроводу. Подивимося".

"Мені здається, найкраще, що ми можемо зробити, аби Росія розуміла, якими можуть бути наслідки за такі її дії, – це продовжити нашу військову підтримку для України як ми вже робимо, надаючи зброю, – продовжує сенаторка Шахін,– Ми маємо підтримати Україну в її прагненні отримати План дій щодо членства в НАТО. Нам також слід підтримувати розвиток України, її інституцій. Щоб НАТО та ЄС, дивлячись на ці реформи, розуміли, що Україна поділяє цінності Заходу, а не Росії та Путіна".

Сенатор США Роберт Портман в інтерв’ю Радіо Свобода додав, що у питанні "Північного Потоку-2" українська сторона звернула увагу на політичну сторону: "Я хотів би додати, серед того, що ми почули про "Північний потік-2" від української сторони, був аспект, над яким я раніше не задумувався. Росія роками використовувала енергетику в політичних цілях. Вони пустили газ по українській ГТС, бо це було в їхніх інтересах, але використовували транзит газу як важіль тиску на Україну. Тепер вони вдаються до аналогічних дій у Європі. У випадку, якщо "Північний потік-2" запустять, європейці опиняться в ситуації, в якій українці вже були роками. Треба лише поглянути на цю історію. Сподіваюся, наші партнери у ЄС знають історію і розуміють, що у всього є своя ціна. Цей проєкт – не питання економіки, це політичний проєкт".

Також, підкреслює сенатор Портман, українська сторона звернула нашу увагу на те, що загрози для України зростуть: "У Росії буде менше приводів перейматися тим, щоб бути обережною з Україною, оскільки вона більше не користуватиметься українським газопроводом. Це – причина для нас, аби подвоїти наші зусилля з підтримки України та взаємодії з міжнародною спільнотою з цього питання. Так, ми забезпечимо Україні можливості захистити себе. Саме тому ми підтримуємо надання Україні військової допомоги. Вона триватиме й за адміністрації Байдена. На жаль, її не збільшили, як того хотів би я чи мої колеги. Але підтримка України триває, і важливо також підтримати її зусилля щодо НАТО".

У відповідь на запитання, про те, що останнім часом керівництво України неодноразово наголошувало на бажанні України отримати ПДЧ, але зрештою Україну навіть не запросили на червневий саміт НАТО, хоча агресія Росії триває, зокрема, у Чорному морі, де вона може становити загрозу зокрема й для країн-членів НАТО, сенатор Портман сказав, що питання щодо ПДЧ України актуальне як ніколи: "Тут я висловлюю винятково свою думку, не думку адміністрації. Дії Росії у Керченській протоці та на Чорному морі, стягування військ – все це відбулося в останні роки. А ідея щодо зближення України та Грузії з НАТО була ще у 2008 році, коли НАТО погодилося на доцільності євроатлантичної інтеграції цих країн. Чи відтоді щось змінилося, що відсунуло цю ідею на другий план? Навпаки, я сказав би, що це питання актуальне як ніколи. Я розумію стурбованість НАТО перспективою інтегруватися з країною, де є конфлікт, що триває. Але, відверто кажучи, якби Україна та Грузія отримали ПДЧ у 2008 році, не думаю, що конфлікт узагалі був би. Моя думка, що ми можемо запобігти тому, аби Росія не робила нових жахливих помилок і не наважилася на нове вторгнення. Ми маємо показати, що не лише Україна дивиться у напрямку Заходу, але й що Захід її приймає. Думаю, це допомогло б, на тлі конфлікту. Не знаю, що ще могло б переконати Володимира Путіна, що не варто  втручатися йому у справи України чи тим паче планувати нове вторгнення. Думаю, це в інтересах усіх. Але йдеться про певний процес, який включає в себе, зокрема, реформи, потрібні для вступу в НАТО. Деякі вже вдалося втілити, деякі ще попереду. Але я дійсно вважаю, що ПДЧ важливий як для України, так і для НАТО".

Сенатор Кріс Мерфі додав, що вірить в "політику відкритих дверей". Що країна, яка прагне вступу до НАТО, повинна мати таку можливість. "Дійсно, це – унікальна ситуація, що до НАТО хоче вступити країна, на території якої є конфлікт, що триває. Треба розуміти, що це означатиме для країн-членів. Але також треба пам’ятати, що НАТО – це не лише безпековий альянс, це також об’єднання довкола певних цінностей. Реформи, над якими Україна працює, потенційно дадуть можливість приєднатися до альянсу". Сенатор наголошує, що Україні важливо проводити реформи, щоб  "переконати членів НАТО, що альянсу слід розширювати свій склад".

Про проведення реформ в Україні

Сенатор  Кріс Мерфі підкреслив, що Україна досягла неабиякого поступу в цьому питанні в умовах, коли в країні війна. "Протидіяти вторгненню та водночас провадити політичні, економічні та соціальні реформи – це неабияка робота. Україна справді багато чого зробила. Але багато ще попереду. З одного боку, я радію з обсягу зробленого. З іншого – для того, щоб Україна стала привабливою для ЄС і НАТО, треба й далі працювати над викоріненням корупції, переконатися, що на чолі антикорупційних органів – незалежні керівники. Що відбувається реформа Служби безпеки, що корпоративне управління в Україні виглядає так само, як у країнах трансатлантичного союзу. Ви не можете просто взяти і зняти голову квазі-державної компанії, замінити  за одну ніч наглядову раду – для нас на Заході це дико. Тож, так, ми всі хотіли б бачити швидший темп реформ в Україні. Але це не значить, що ми не можемо оцінити той факт, що народ України спромігся захищати свою країну і водночас реформувати економіку та політичну систему".

Фото: Укрінформ