"Прив’язування прожиткового мінімуму до середньої заробітної плати — робота на збільшення корупції" — експерт

"Прив’язування прожиткового мінімуму до середньої заробітної плати — робота на збільшення корупції" — експерт

Про законопроєкт прожиткового мінімуму, його переваги та недоліки, в ефірі Українського радіо говорить кандидат економічних наук, керуючий партнер Консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький.

0:00 0:00
10
1x

Позитивний момент законопроекту про прожитковий мінімум

Варто зазначити, що виглядає цей проєкт як соціально спрямований. Тобто люди, зокрема не захищені верстви населення, будуть отримувати більше відшкодування. Збільшаться виплати на дітей, пенсіонерів, людей з обмеженими можливостями — так цей закон виглядає і так сприймається. Це — позитивна риса і, звісно, треба збільшувати соціальні виплати. Це — нормально, особливо для України, де всі ці виплати знаходяться у нас на дуже низькому рівні. 

Про ефективність законопроєкту про прожитковий мінімум з економічної точки зору

Рівень нашої бідності дуже глибокий і Україна — одна із найгірших країн в контексті добробуту населення. Чому? Тому що в нас неефективна економіка, а не тому, що на законодавчому рівні встановлений не відповідний розмір прожиткового мінімуму. 

Що надає прожитковому мінімуму збільшення? 

Це — збільшення податків на бізнес, який і так знаходиться в занепаді. І умови ведення бізнесу є несприятливими. І законодавець не робить ті рухи, які б дозволили бізнесу заробляти більше, зменшувати тіньовий обіг в економіці, сплачувати більше податків і створювати умови, які справді приведуть до добробуту громадян. Тоді, відповідно, природним ринковим шляхом збільшувався б прожитковий мінімум кожної людини. У нас же законодавець йде навпаки: підвищує прожитковий рівень і зовсім нічого не робить для бізнесу. Адже, у нас є величезні борги, сотні тисяч гривень на людину по заробітній платі по державних підприємствах.

Про ефективний метод збільшення прожиткового мінімуму

Щоб підвищити добробут громадян, зараз треба дбати про умови ведення бізнесу, зменшувати неоподаткований мінімум доходів. Тоді це була б законодавча робота на добробут суспільства, в його інтересах. Прив’язування прожиткового мінімуму до середньої заробітної плати — робота на збільшення корупції в нашій державі. Це — збільшення потенціалу тіньового обігу, примушення бізнесу платити заробітну плату своїм працівникам в конвертах, а не "білу" через банки. Щоб люди не в готівкові долари вкладали в кошти, а в банки, які, у свою чергу, могли б кредитувати бізнес. Тому, цей законопроєкт є таким, що шкодить і незахищеним верствам населення і всьому суспільству, з економічної точки зору.

Фото Євген Невмержицький, "Українське радіо"