"Їжте максимально просту їжу" — дієтолог про правильний раціон

"Їжте максимально просту їжу" — дієтолог про правильний раціон

2-ге червня — день здорового харчування. Про формування раціону, інтервальне голодування та уникнення гіпертензії, в ефірі Українського радіо говоримо з дієтологинею Оксаною Скиталінською.

Про перехід на здорове харчування

Складно відразу повноцінно перейти на здоровий спосіб життя: змінити харчування, робити зарядку і лягати спати вчасно. Тому треба починати з чогось. Це краще, ніж нічого. Додавайте поступово до свого раціону листочок петрушки, салату, адже зелень має бути обов'язково присутня в раціоні кожної людини. Також додавайте різнокольорові овочі, ягоди, якісні білки. Солодке замініть на фрукти. 

Про інтервальне голодування

Зараз популярні різні течії, дієти, режими харчування. Не дуже добре, що люди починають задумуватись над режимом харчування, щоб схуднути. І часто переходять на такі режими не правильно: без повноцінного сну, обов'язкового руху. Для багатьох перевищення годин голоду є шкідливим. Рекомендую інтервал 16 через 8, де протягом 8-ми годин людина може їсти, а протягом 16 годин — ні. Таке інтервальне голодування корисне для кожного, якщо, звісно, немає певних протипоказань. 

Про користь цільнозернових пластівців

Багато продуктів продається під маскуванням "здорові", "біо", що збиває людей з пантелику. Важливо їсти максимально просту їжу. Таку, яку створила природа, без штучних насичених смаків. Якщо це гречка — то звичайна, цільна. Вона не викликає підвищення цукру в крові, не порушує обмін речовин. Пластівці ж — сплющені, очищені, без висівок. При надмірному вживанні у людини порушуватиметься обмін речовин, про який вона може навіть не здогадуватися. Пам'ятайте, чим більше зерна і менше обробки, тим краще!

Про борошняні вироби

Стосовно виробів із борошна, то, варто сказати, що їхнє споживання визначається індивідуально. Я рекомендую вживати висівковий хліб, адже у нього низький глікемічний індекс, який не піднімає рівень цукру в крові.

Про ризик гіпертензії

Гіпертензія — стійке підвищення артеріального тиску. Третина українців має хронічний високий тиск, з яким не комфортно жити. Що їсти, аби знизити ризик появи гіпертензії?

цільні злаки (вівсянка із необробленого зерна, висівковий хліб, ячмінна каша, нешліфований рис)
овочі
фрукти
нежирне м’ясо птиці
бобові
горіхи
йодована сіль.

Продукти, які можуть сприяти підвищенню артеріального тиску:

червоне м’ясо
ковбаси, сосиски
солена риба
алкоголь.

Багато рухайтеся, повноцінно відпочивайте, і тоді, усе в комплексі, дасть позитивний результат.

Фото — pexels.com