На заміну "нормандського формату": експерт про те, як саме Україна хоче змінити формат перемовин про Донбас

На заміну "нормандського формату": експерт про те, як саме Україна хоче змінити формат перемовин про Донбас

Президент України Володимир Зеленський запропонував створити новий формат переговорів щодо врегулювання ситуації в Україні та довкола неї, який можна було б об’єднати із "нормандським". Детальніше про те, що означають такі пропозиції, як та чому може змінитись "нормандський формат" переговорів Українське радіо розпитало у експершого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України, політика, доктора юридичних наук, академіка Національної академії правових наук Степана Гавриша.

0:00 0:00
10
1x

"Немає жодного сумніву, що Зеленський розчарувався у спробі мирного процесу з РФ, включаючи "мінські угоди" та "нормандський формат". Не випадково його заяви відносно позиції Франції та Німеччини були досить жорсткими. Я вважаю, що він мав рацію, оскільки Німеччина сьогодні виступає скоріше союзником Росії, ніж України, борючись за те, щоб Росія будувала "Північний потік-2". Таким чином Росія може не тільки покращити свою ситуацію в Європі, але й посилити тиск на Україну. Український газотранспортний коридор, який є досить дешевим і вигідним для Європи, виконує не тільки економічну, але й безпекову та мілітарну роль. Росія зараз його захищає сама, тому не проводить жодні воєнні ескалації в напрямку України, розуміючи, що труба може бути зруйнована чи зупинена. Це змусило б зазнати власних збитків Росію", – розповів Степан Гавриш.

На думку експерта, Володимир Зеленський перебуває в пошуках ідей розв’язання конфлікту і стає на тонку кризу, говорячи про необхідність нового формату за участю США: 

"Проте такий формат вже існував свого часу в Женеві, коли США підняли "парасольку" разом із об’єднаним Європейським Союзом. Тоді міністр закордонних справ ЄС Ештон з представником США вели перемовини з Лавровим – представником країни-агресора. Це злякало Путіна і йому вдалося якимось чином змусити зробити інші кроки відносно Порошенка, який вийшов з цього формату".

Також Гавриш торкнувся й питання Будапештського меморандуму, зазначивши, що чекати на появу документа, який гарантуватиме Україні реальний захист, зараз не варто: "На сьогодні немає такого сильного тиску на вирішення цього питання саме в Україні. В нас немає ядерної зброї. Раніше, коли вона була, тиск здійснювався з різних боків, зокрема, США".

Разом з тим, як зауважив експерт, Президент Зеленський зрозумів, що він опинився один на один із викликом для державності України в плані безпеки, і пробує робити прямолінійні заяви щодо цього. Зокрема, йдеться про заяву щодо поставок Німеччиною зброї і ресурсів для українських Збройних сил: "Маас на це сказав, що ніколи такого не буде і Німеччина не постачає зброю у регіони, де йде війна. Це була не просто заява, пов'язана із спробою купити в Німеччини зброю. Дуже важливо було почути відповідь Німеччини, що лідер "нормандськог формату" нічого не робить в плані підтримки України". 

"Також Пєсков заявив, що Путін розмовляв із Меркель, наскільки  розумію після цієї заяви. Йшлося, про можливу зустріч міністрів закордонних справ країн "нормандського формату". Путін боїться, що ми вийдемо із досить вагомим конфліктом, що "нормандський формат" не працює, а Росія використовує його у власних інтересах. Тоді РФ втратить колосальний ресурс тиску на Україну", – зауважив Гавриш.

Нагадаємо, Володимир Зеленський в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung розкритикував Німеччину за те, що вона з 2014 року відмовляється надавати військову допомогу Україні. Також він вказав, що Україна готова купити у Берліна штурмові гвинтівки, радіообладнання та бронетехніку. 

"Німеччина не буде продавати будь-яку зброю, бо чинна влада країни переконана, що конфлікт на Донбасі необхідно вирішувати політичним шляхом", – заявив у відповідь міністр зовнішніх справ Німеччини Гайко Маас. 

Наостанок Степан Гавриш резюмував, що у зв’язку із ситуацією в Білорусі та скандалів із вибухами на складах зброї в Чехії та Болгарії, Україна випала з порядку денного НАТО: "Ситуація для України не найкраща".

Фото: Українська правда