Безпека на дорозі: як роз’їхатися електротранспорту з іншими учасниками дорожнього руху?

Безпека на дорозі: як роз’їхатися електротранспорту з іншими учасниками дорожнього руху?

Електросамокати на дорозі: швидко та зручно, але чи безпечно? Про те, як захистити себе усім учасникам дорожнього руху, в ефірі Українського радіо говорить керуючий партнер Адвокатського об’єднання "Атторнейс Юнайтед" Микола Голодняк.

0:00 0:00
10
1x

Двоколісний транспорт стає все більш популярним, а правил так і немає. Як правильно себе захищати?

Насьогодні, у нашому законодавстві відсутнє визначення поняття "самокат", "сігвей", "електричний скутер", "гіроборд" та інші. За правилами дорожнього руху, можливі учасники дорожнього руху пішоходи, водії, пасажири, погоничі тварин, велосипедисти і особи, які рухаються на колісних кріслах. Прокатні компанії страхують лише свій транспортний засіб, який здають в оренду, а також життя та здоров'я особи, що винаймає цей транспортний засіб. Але відповідальність водія електротранспорту застрахувати не можуть. Адже, закон по страхуванню не передбачає цивільної відповідальності водія самокату перед третіми особами. І проблема постає тоді, коли відбувається дорожньо-транспортна пригода, адже вона може відбутися не тільки із транспортним засобом на дорозі, а й із зіткненням із пішоходом на тротуарі.

Як ідентифікувати особу водія електротранспорту?

Ідентифікувати особу, яка взяла транспорт на прокат, дуже легко. Тому що людина дає погодження на обробку своїх персональних даних і передає їх прокатній компанії, сплачуючи послуги своєю платіжною картою. Якщо ж транспортний засіб — індивідуальний, тобто куплений в мережі роздрібної торгівлі, то ідентифікувати водія може тільки представник патрульної поліції. 

Про проєкт закону про електросамокати і гіроскутери

В 2020 році у першому читанні прийняли законопроєкт №3023, де пояснюють права електричних засобів пересування та їхні обов'язки. Маємо надію, що найближчим часом цей проєкт закону ухвалять, визначать всіх учасників дорожнього руху і регулюватимуть їхні дії. Також там передбачена норма отримання посвідчення водія для керування електротранспорту, в залежності від потужності транспортного засобу.

Що робити, якщо сталося дтп, за участі електротранспорту?

Запам'ятати компанію орендаря, щоб після дтп можна було звернутися туди із запитами. Але потрібно це робити юридично правильно, через адвоката. Головне зафіксувати сам факт події, викликати 102 в будь-якому випадку і в подальшому визначати ступінь вини учасників дорожньо-транспортної пригоди.

Фото: Freepik, сайт