Росія заходить на заднє подвір’я Франції: як Малі стала пішаком у боротьбі європейських лідерів

Росія заходить на заднє подвір’я Франції: як Малі стала пішаком у боротьбі європейських лідерів

26 травня тимчасові президент і прем'єр-міністр Малі подали у відставку. Ба Н’Дау та Моктар Уан підписали документи про відмову від влади під тиском військових, які взяли їх під арешт в їхніх резиденціях. Посадовців відвезли на військову базу в Каті. Новим тимчасовим президентом став лідер військового перевороту — полковник Асимі Гоїту. Державний переворот у Малі має очевидний політичний присмак, бо за військовою хунтою стоїть Кремль, який прагне витіснити Францію з регіону. Що відбувається у країні в ефірі Українського радіо розповідає експерт-міжнародник і співзасновник Центру дослідження Африки Олександр Мішин.

Яке відношення має Росія до державного перевороту в Малі

Є кілька аспектів, які пов’язують Росію та хунту, яка повторно взяла владу до своїх рук в Малі. По-перше, мова йде про певну групу офіцерів, які формують хунту, вони навчалися в російських Вищих навчальних закладах, що перебувають під контролем Міністерства оборони Російської Федерації. Там є люди, які проходили вишкіл у РФ. Другий аспект — залежність Малі від Росії, у них тісне співробітництво в військово-технічній сфері. Збройні сили Малі у значній мірі укомплектовані радянською зброєю чи отриманою від російських поставок. Крім того, Росія намагається підтримувати військових з метою протидії впливу Франції в регіоні Західної Африки, а Малі — дуже важлива країна регіону, а ще вона несе міграційні ризики для Європейського Союзу. Росії дуже вигідно мати вплив у цій країні і підживлювати антифранцузькі настрої, бо це потужний засіб тиску на ЄС.

Мал

Проросійська демонстрація біля посольства РФ у Бамако, 26.05.2021 р.

Чому Кремль обрав протистояння з Францією

Це непросте питання. Французькі позиції в Західній Африці, в Сахельському регіоні після подій Арабської весни певним чином послабли. Треба сказати, що французьке керівництво відійшло від політики, яка довгий час існувала після здобуття незалежності колишніми колоніями, тепер вона в значній мірі згорнута, тобто залежність країн від Франції зменшується. А Росія намагається це використати в своїх інтересах. Окрім того, низка країн цього регіону є дуже проблемними. Наприклад, Центральноафриканська республіка, адже там багато років тривають громадянські війни. Росія заходить у найбільш проблемні країни і намагається там продавати свої військові послуги, зокрема своїх найманців. Ще одним аспектом цієї ситуації є те, що Франція нині  — одна з найважливіших країн Європейського Союзу, бо після виходу Британії з ЄС, вона є головним центром, адже має ядерну зброю, місце постійного члена Ради Безпеки ООН  — є політичним і військовим лідером у рамках ЄС. Росія використовує Францію, щоб натиснути на весь Європейський Союз. Тому вона активно заходить на заднє подвір’я Франції  — Західні країни Африки.

Малі-Франція

Президент Франції Е.Макрон та скинутий президент Малі Н'Дау.

Чи свідчить посилення данської армії на Заході Африки про те, що протистояння переходить на нову площину

Треба сказати, що діяльність данської сторони на африканському континенті є ознакою того, що в ЄС зрозуміли масштаби російської загрози у цьому регіоні, а також це вияв солідарності. Франція багато підкреслювала, що без військової допомоги інших держав ЄС буде складніше підтримувати безпеку на належному рівні в цьому регіоні. Тому тепер ми бачимо, що заклики Франції почули і європейські країни надають більше підтримки для стримування Росії та інших загроз. 

Росія має ще одну мету  — дискредитувати місію ООН. Вона хоче перетворити Малі на другий плацдарм Центральноафриканської республіки. Ці дві держави є дуже схожими, бо уряд там слабкий, він контролює ситуацію в столиці, хоча країни дуже великі, тому в регіонах існують повстанські групи, терористичні мережі, контрабандні організації, які дуже складно стримувати. Росія ж намагається це все використовувати в своїх інтересах. Вона створює спроби створити умовну мережу в цих сірих зонах, яка об’єднає ЦАР, Малі і Судан, а щоб далі отримати вихід до Червоного моря і Сирії. Вона хоче встановити контроль над територіями, де уряди погано управляють. РФ обирає найслабші країни Африки.

Нагадаємо, що попередній військовий переворот відбувся в Малі 18 серпня 2020 року. Ба Н’Дау та Моктар Уан планували керувати країною протягом 18-місячного переходу до цивільного правління. Минулого місяця перехідний уряд заявило, що проведе вибори до законодавчих органів і президентські вибори в лютому 2022 року. 

Фото: Олександр Мішин, www.facebook.com