Все про нові правила нарахування субсидій

Все про нові правила нарахування субсидій

З 1 травня в Україні змінився порядок нарахування житлової субсидії. Як тепер громадянам подавати заяву, хто може отримувати компенсацію, а кому її вже не видаватимуть, які корективи з’явилися в правилах в ефірі Українського радіо розповідає начальниця відділу нарахування житлових субсидій управління соцзахисту Подільського району Ірина Тітова.

Які зміни відбулися у правилах призначення субсидії

Уряд дуже попрацював у цьому напрямку. Відбулися зміни перепризначення житлових субсидій, тобто тепер вони можуть проходити без звернення громадян.

Якщо люди підготували документи, підписали заяву, мають декларацію, то ми раді бачити їх у себе в управлінні, опрацювати їх матеріали. Суддю назначать і за зверненням, і без нього. Спеціалісти управління рекомендують тим, хто хоче отримати житлову субсидію, надати заповнені належним чином бланки заяви та декларації. З 2014 року житлові субсидії призначали в автоматичному режимі, тобто без звернення громадян. Дуже багато спливло часу, у людей в домогосподарствах змінювалися обставини, тому тепер ми надаємо рекомендацію стосовно того, щоб нам подавали всю інформацію. 

З якими труднощами зіштовхнулися працівники соціальної сфери

У певному сенсі робота стала складнішою. Затримується програмний комплекс, який знаходиться на обслуговуванні ДП "Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України", тому на сьогоднішній день жодна заява не була внесена до нього та опрацьована. Ми сподіваємося, що найближчим часом це питання вирішать, і наші спеціалісти зможуть повноцінно назначати субсидії, що так необхідні людям.

Чи може людина, яка періодично проживає закордоном, отримати субсидію

Все залежить від того, чи довго вона там проживає, адже постановою Кабінету міністрів визначено, що субсидію не призначають, якщо людина перебуває закордоном більше 60 днів. Звісно, обмеження не поширюється на громадян, які перебували на лікуванні і можуть це підтвердити.

Читати далі: При призначенні субсидій відмовляють лише 1-1,5% заявників — Лазебна

Що стосується пенсіонерів, які не мають додаткових доходів

Уряд ухвалив рішення, що людям з цієї категорії будуть автоматично перепризначати субсидії. Тільки програмний комплекс ще недопрацьований, тому самі не знаємо як це буде відбуватися.

Чи є проблеми з бланками

Ні, ми забезпечемо ними людей, бланки не доведеться самостійно друкувати чи шукати.

У який період можна подати документи на отримання субсидій

Нові документи можна подати у травні-вересні 2021 року в управління соціального захисту населення районних державних адміністрацій. Субсидії будуть нараховувати з травня. Сподіваюся, що в опалювальний період ми ввійдемо дуже спокійно.

Чому у багатодітної родини, яка придбала більшу квартиру, забрали субсидію

Для того, щоб призначити субсидію, ми робимо запит на Державну податкову службу України. Якщо податкова надає нам інформацію, що в особи зі складу домогосподарства є дохід, який перевищує суму 50 тисяч гривень, то субсидію можуть забрати — всі доходи включаються у розрахунки житлової субсидії. 

Які є обмеження для власників автомобілів

Субсидію не назначають власникам автомобілів, якщо транспорту менше 5 років з дати випуску.

Треба чекати на переоформлення чи краще самостійно знову подати документи

До внесення змін у нас не було з цим проблем, ми направляли запити і отримували потрібну інформацію, призначали виплати своєчасно. На жаль, як швидко нам вдасться відпрацювати необхідну інформацію, нам ще важко сказати точно.

На який період призначають субсидію 

Субсидію призначають з початку неопалювального періоду до кінця опалювального, тобто з травня до квітня наступного року.  

Якщо людина має пенсію 2500 гривень, а в його будинку прописана дитина, яка вже давно там не живе, чому не дають субсидію

Раніше такі випадки розглядали на засіданні комісії, і тільки за її рішенням призначали субсидії. Нині уряд вніс зміни, тепер з травня рішення ухвалює управління соціального захисту населення. Аби рішення було позитивним, треба, щоб людина, яка прописана, але не проживає у помешканні, підтвердила місце свого проживання. Тоді субсидію призначають на зареєстрованих осіб. Така процедура має скоротити багато часу.

Які позитивні зміни відбулися у травні

Ці зміни спрощують можливість отримати субсидії. У працівників трохи додалося роботи, треба ретельніше перевіряти інформацію, опрацьовувати своєчасно документи, але загалом ми позитивно дивимося на нововведення і зміни. 

Як бути тим громадянам, які мають інвалідність і не можуть особисто подати документи

Уряд виніс рішення, що субсидію будуть нараховувати без звернення громадян. Це стосується тих, хто отримував її в опалювальному сезоні 2020-2021 років. Тепер нікуди не потрібно йти, її призначать автоматично. Рішення про це буде ухвалюватися на підставі наданих документів верифікації від Міністерства фінансів України. 

До людей, які мають інвалідність також можуть прийти соціальні інспектори, щоб особисто забрати заяви та декларації. 

Читати далі: Основні зміни при наданні субсидій. Пояснює експерт 

Чи можуть розраховувати на субсидію люди, які мають кілька помешкань

Там все залежить від форми власності. Наприклад, уряд ухвалив рішення, що при призначенні житлової субсидії не будуть враховувати приміщення, які перебувають у спільній або частковій власності. Якщо у громадянина є дві квартири, які повністю належать йому, то субсидію назначити не будуть.

Кому обов’язково треба звернутися за субсидією

Домогосподарствам, які отримували житлову субсидію у безготівковій формі, щоб надати інформацію про свій банківський рахунок. Також це треба зробити особам, яким субсидія була призначення за рішенням комісії, щоб вказати фактичну кількість людей, які проживають за вказаною адресою, так управління буде знову розглядати звернення. 

Якщо людина не проживає у помешканні, але не хоче чи не може це підтвердити, чи може той, хто живе за цією ж адресою, отримати субсидію

Щоб отримати субсидію людині, яка мешкає у квартирі чи будинку, треба взяти у ЖЕКу акт про непроживання за місцем реєстрації. Крім того, наші спеціалісти будуть приходити у такі помешкання з актом обстеження, а сусіди мають підтвердити цю інформацію.

Чи змінилася форма подачі документів

Це можна зробити кількома способами: через сайт Міністерства соціальної політики в онлайн-режимі, на особистому прийомі в управлінні, за попереднім записом до спеціаліста, також людина може надіслати на поштову адресу управління заповнені належним чином бланки, заяву та декларацію. 

Хто з тих, хто раніше претендував на субсидію, більше її не зможе отримати

  • хто придбав квартиру, земельну ділянку, автомобіль, товар тривалого користування на суму понад 50 тис. грн одноразово протягом року;
  • хто має авто, якому менше 5 років з дати випуску;
  • хто має у власності кілька помешкань чи транспортних засобів.

Всю верифікацію інформації здійснює Міністерство фінансів України.

Нагадаємо, програма надання українцям субсидій на оплату комунальних послуг стартувала в 2014 році. У перший рік в держбюджеті на субсидії передбачили 6,9 млрд грн. За перший квартал цього року українцям виплатили вже 18,2 млрд грн пільг і житлових субсидій.

Фото: pixabay.com