Куди дивитися і як правильно говорити та дихати в zoom-конференціях? Поради від експерта

Куди дивитися і як правильно говорити та дихати в zoom-конференціях? Поради від експерта

Як відчути себе артистом в zoom-конференціях та на онлайн подіях? В ефірі програми "Майстерня" на Радіо Культура дає поради з постановки голосу, дикції та дихання актриса кіно, дубляжу та озвучки, ведуча, журналістка, співачка, викладачка техніки мовлення і майстерності актора Інституту масових комунікацій університету Україна Ганна Лев (Ганна Євгенівна Левченко).

0:00 0:00
10
1x

Чи потрібна сучасній людині постановка голосу, дикції, вміння дихати?

Ми дійсно маємо бути акторами в житті, але не заштампованими, а відвертими, щирими, вміти користуватися техніками і практиками роботи на екрані та в кадрі. На своїх лекціях я намагаюся цьому вчити. Зараз всі свої лекції я веду в zoom он-лайн і вчу людей володіти камерою, кадром, диханням, собою. 

Як заспокоїтися і правильно подати себе в кадрі в умовах пандемії?

Навчіться мовчати, зверніть на себе увагу і після команди "мотор" порахуйте до 3-х. Побачили себе, уявили аудиторію або маму чи домашню тварину у вас відразу зміниться хімія організму. Подумки проговоріть першу фразу з вашого виступу. Так ви не зіб’єтеся і говоритимете нормально. Важливо слідкувати за диханням. Мій особистий лайфхак (корисна порада ред.): перед початком виступу зробіть видих, потім коротко вдихніть, не перебираючи повітря і говоріть. Цього вдоху вам вистачить на довгу фразу. 

Ганна Лев — голос Барта Сімпсона із мультиплікаційного серіалу "Сімпсони". Чому поряд з вами завжди лялька Барта Сімпсона і ви сама завжди в цьому образі?

Це мій талісман, маленький ключик до сердець людей. Я почала озвучувати Барта Сімпсона ще минулого тисячоліття! Спочатку мене сприймають як Барта, у людей відкриваються вуха і туди вже я розповідаю як поводитися в кадрі, як говорити, дихати і жити. Я привчаю своїх студентів бути кращою версією самих себе. Є система правил поведінки на екрані, представлення, самопрезентації. 

Як навчитися дивитися в камеру?

Треба дивитися крізь камеру, крізь дзеркало; уявляти очі того, кому довіряєте. І обов'язково робити діалог, бо основа будь-якого монологу саме діалог. 

Як працювати над своєю дикцією?

Запишіть свій голос на диктофон і прослухайте його. Проаналізуйте, що у ньому прекрасне і культивуйте це. Над постановкою голосу треба багато працювати.

Розслабте гортань: позіхайте із закритим ротом, а потім уявно витягайте голос, допомогаючи руками. Чим нижчий голос у людини, тим більше він йде від душі. Якщо голос скрипить, то уявіть, що ви говорите поверх скрипу. 

Щоб зняти щелепні зажими, потрібно відкривати рота. Беріть корок від вина, ставити його вертикально, затискайте між зубами і займайтеся своїми справами. Ще дуже добре промовляти скоромовки з корком в зубах. На моєму каналі в ютубі я ділюся з глядачами багатьма власними професійними секретами. 

Про те, як не загнати себе в депресію у зв'язку з переходом в онлайн життя

Онлайн життя дарує нові можливості. Треба їм радіти, опановувати та використовувати. Ви прокинулися і перед вами є вибір: страждати чи радіти. Все залежить від вас! Можна робити дива, не встаючи з дивану. І не треба боятися!

Фото Ганна Лев. "Українське радіо"