Українське радіо запускає нове психологічне шоу "За Фрейдом"

Українське радіо запускає нове психологічне шоу "За Фрейдом"

Вже завтра, 6 травня, на Українському радіо буде презентовано новий соціально-психологічний проєкт "За Фрейдом". Програма виходитиме в прямому ефірі щочетверга о 19:10. Авторка та ведуча — Олена Вострова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"За Фрейдом" — практично орієнтований соціально-психологічний проєкт, покликаний сприяти поліпшенню психічного здоров’я українців, підвищенню рівня їхньої психологічної грамотності та розвитку вмінь будувати здорові стосунки. У кожному випуску ведуча разом з запрошеними експертами — психологами, психотерапевтами, психіатрами та соціальними фахівцями — аналізуватимуть певну життєву ситуацію чи проблему й розповідатимуть про інструменти і техніки, які допоможуть її подолати.

"Назва "За Фрейдом" — це, певною мірою, метафора, — розповідає авторка та ведуча проєкту Олена Вострова. — Це про рушійні сили, причини й мотиви, які стоять за тим, що ми робимо. Про зв’язки, які треба шукати за тим, що на поверхні. Про підсвідомість. Про те, що необхідно проговорити, щоб усвідомити. Про справжність і правду про людську природу".

Психологічне шоу виходитиме у прямому ефірі. Слухачі зможуть дзвонити у студію чи писати на номер студійного вайберу: ділитися історіями, в яких вони опинилися, запитувати порад спеціалістів й отримувати кваліфіковані практичні рекомендації. 

Теми випусків обиратимуться відповідно до найгостріших запитів слухацької аудиторії: у програмі аналізуватимуть типові проблеми, кризи, труднощі, конфлікти, з якими зіштовхується багато людей. Також шоу буде реагувати на події, які впливають на кожного члена суспільства. 

"У першому випуску йтиметься про надзвичайні ситуації, такі як пандемія і війна. Про те, як бути готовим до найгірших сценаріїв у своєму житті. Про те, як, з одного боку, не тікати від думок про це, а з іншого — не зациклюватися і не впадати у паніку, як завжди мати план "А" і пан "Б" на випадок найгіршого перебігу подій. Адже мета шоу не лише поговорити про проблему, а надати дієві алгоритми дій", — розповідає Олена Вострова.

Серед інших тем, які обговорюватимуться у програмі: побутове насильство, вікові кризи, проблеми у вихованні дітей, конфлікти і маніпуляції у стосунках, гроші та добробут, сексуальні стосунки та багато іншого. Автори проєкту також обіцяють порушувати чутливі теми: формувати толерантність до різноманіття і нульову толерантність до всіх форм насильства. 

"Так склалося, що відкрито говорити про психологічні проблеми та психічне здоров’я в Україні досі не прийнято. Проте саме від психологічного комфорту людей великою мірою залежить і їхнє фізичне здоров’я, і якість життя, і, зрештою, добробут суспільства в цілому. Сподіваюся, що за допомогою цього проєкту ми зможемо спонукати людей не соромитися говорити про свої проблеми, знаходити фахову допомогу та дбати про себе. Окрім того, він стане проєктом прямої дії для тих людей, які поки що не мають доступу до якісних психосоціальних сервісів. З огляду на покриття Українського радіо, для багатьох наших слухачів це буде реальною можливістю отримати фахові рекомендації та бодай якусь психологічну підтримку", — зазначає виконавчий продюсер Першого каналу Українського радіо Юрій Табаченко.