Хто і як може отримати іпотечні кредити на житло? Розповідають експерти

Хто і  як може отримати іпотечні кредити на житло? Розповідають експерти

Минулого тижня народні депутати спробували зробити іпотеку більш доступною для українців: Верховна Рада України ухвалила закон № 5308, який приєднує державну іпотечну установу до акціонерного товариства “Українська фінансова житлова компанія” (Укрфінжитло), 100 % акцій якого належать державі в особі Міністерства фінансів. За задумом, це мало б полегшити видачу іпотечних кредитів під 7 %, адже з 1 березня видано лише 173 кредити. Чому українці не поспішають масово брати іпотеку та чим можуть нововведення в цьому допомогти Українське радіо розпитало у президента Асоціації фахівців із нерухомості України Юрія Піти та президента Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.

0:00 0:00
10
1x

Що змінилось в питанні іпотечних кредитів?

"В деяких країнах іпотека надається майже безкоштовно: під 1 % чи навіть 0,5 %. Такі програми існують, тому що гроші дешевшають, їх стає більше, а бажаючих ці гроші отримати стає менше. В Україні поки що іпотека не безкоштовна, проте динаміка позитивна з точки зору вартості грошей: і комерційні банки, і держава створюють такі можливості. Тому, можливо, через певний період і в нас будуть практично безкоштовні іпотечні кредити", —  розповів Юрій Піта

Наразі для більшої доступності іпотеки в України парламент ухвалив Закон № 5308, в пояснювальній записці до якого констатується, що прийняття цього законопроєкту має сприяти реалізації програми "Доступна іпотека". В коментарі представників партії "Слуга народу" щодо вказаного проєкту закону зазначається, що "Укрфінжитло" виступатиме посередником між банком і громадянином, аби громадяни могли брати довгострокові іпотечні кредити під фіксовану ставку в 7 %. 

"У мене таке враження, що прийняття закону було направлене на те, щоб знайти кошти для того, щоб реалізувати цю програму. Як в нас часто буває, певні ініціативи заявляються, реалізуються, а потім починають думати, як їх покращити. Коли на початку програми заявили, що для її реалізації виділено кілька мільярдів гривень, всі зрозуміли, що цих коштів може бути недостатньо і почали шукати додаткові джерела фінансування. Й ці кроки зараз направлені на те, щоб наповнити цю програму грошовими коштами, достатніми для її реалізації", — висловив свою думку Піта.

Заступник міністра фінансів із питань європейської інтеграції Юрій Драганчук в інтерв’ю Укрінформу заявив, що починаючи із 1 березня за державною програмою "Доступна іпотека" видано 173 кредити на загальну суму 139 мільйонів гривень. 

"Я читав у новинах, що міністр фінансів визнав, що це мало, якщо поділити 173 кредити за 2 місяці на кількість банків, які приймають участь в цій програмі, на кількість людей, які хочуть придбати кредит. Й, наскільки я знаю, заявок було подано набагато більше, ніж видано кредитів, але з тієї чи іншої причини ці заявки не були задоволені. Тому ця програма пробуксовує, вона недостатньо ефективна з точки зору реалізації, тому щось треба в ній змінювати: або вимоги до об’єктів, або вимоги до позичальників. Можливо, варто підвищувати суму кредиту, тому що для великих міст ця сума недостатня для того, щоб придбати житло, яке вимагається в програмі", — зауважив експерт.

На сьогоднішній день до програми "Доступна іпотека" приєдналися лише 14 українських банків. Як зазначив Юрій Прозоров, це обумовлено тим, що не всі банки займаються іпотекою. Проте ті банки, які раніше працювали з таким видом кредитування, зараз є лідерами щодо видачі іпотечних кредитів.

Разом з тим, як пояснив Юрія Піта, програма "Доступна іпотека" не розрахована на певну кількість позичальників, вона передбачає компенсацію певної вартості від відсоткової ставки, яка за таким кредитом встановлена банком: "Це не є класична іпотека 7 %. Банк надає кредит під реальний ринковий відсоток -— 12-13 %, а держава компенсує різницю. Тому й виходить, що позичальник начебто платить 7 %. Тому якщо гроші у держави закінчаться або програма закриється, то позичальник буде сплачувати 13 %".

"Це найголовніший фінансовий ризик, який є у цій програмі. Ми бачили подібний Фонд молодіжного будівництва, досі працює державна іпотечна установа, яка випускала облігації і вони оберталися на вторинному ринку. Але ця установа допустила дефолт за своїми облігаціями і схема з державними гарантіями не спрацювала. По молодіжному будівництву також достатньо невелика кількість сімей отримала ці пільги. Проблема в тому, що державний бюджет України приймається на кожен рік і ми не можемо в жоден кодекс внести щось, що працювало б 15-20 років", — наголосив Прозоров.

Відтак він зауважив, що значного зростання іпотеки за рахунок законодавчих нововведень він не очікує.

Які основні причини відмов у іпотечних кредитах?

"Якщо порівнювати, як раніше надавались аналогічні іпотечні кредити, то на сьогодні основною відмінністю є підтвердження офіційного доходу позичальника. Ця проблема вже багато років невирішена: тіньові доходи все ж таки присутні. Навіть якщо видно, що позичальник забезпечений і в нього є постійний дохід, проте він не може його офіційно підтвердити, банк не зможе надати грошові кошти", — розповів Юрій Піта.

Проте, за словами експерта, загальне число виданих кредитів зросло, оскільки знизились відсоткові ставки, й кредити перестали бути значним тягарем для бюджету пересічних осіб.

На що звертати увагу при купівлі житла в іпотеку?

"Варто цілитись на вторинний ринок, де житло вже збудоване та введене в експлуатацію. Тоді сьогодні ти отримав кредит і завтра можеш користуватись житлом. В програму "Доступне житло" входить і первинний ринок, але отримати у власність житло, яким ви ще не зможете користуватись, достатньо витратно. Адже треба буде і кредит виплачувати, і сплачувати оренду", — розповів Піта.

Наостанок експерт зауважив, що купівля в іпотеку житла з первинного ринку містить й низку ризиків: "На сьогоднішній день є проєкти, які не реалізуються вчасно. І якщо раніше затримка складала 2-3 місяці, то зараз ці строки зростають і зростають. Це все переноситься на плечі покупців первинного житла". 

Фото: pixabay

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук