Чого чекати від візиту держсекретаря США в Україну — коментують експерти

Чого чекати від візиту держсекретаря США в Україну — коментують експерти

Сьогодні, 5 травня, в Київ приїжджає державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен, разом зі своєю заступницею з політичних питань Вікторією Нуланд. Про цінність візиту говоримо, в ефірі Українського радіо, зі старшим науковим співробітником відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень Валерієм Кравченком, керівницею Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов'ю Цибульською, політтехнологом, спеціалістом з управління репутацією Олександром Кондратенком та головою міжнародної конференції "Демократія в дії", народною депутаткою VIII скликання Ганною Гопко.

0:00 0:00
10
1x

"Нам потрібно працювати разом, щоб звертати увагу на поведінку Росії. Притягнути Росію до відповідальності за її дії та чинити тиск, аби Москва дотримувалася своїх міжнародних зобов'язань.", написав на своїй офіційній сторінці у Twitter держсекретар США Ентоні Блінкен. 

Підвищення активності на міжнародному рівні: про що вона свідчить? 

На думку Валерія Кравченка, саміт НАТО у Брюсселі, який відбудеться 14 травня, це проєкт номер 1, за яким ми рухаємося. І Україна собі позначила амбітну мету: отримати ПДЧ (план дій щодо членства в НАТО) або, принаймні, щось, що дасть нам дороговкази, як стати членами НАТО, ООН в найближчому майбутньому. Проєкт номер 2, в напрямку якого ми рухаємося і через призму якого розглядаємо візит Ентоні Блінкена в Україну, це майбутня зустріч Байдена з Путіним, яка має велике геостратегічне значення. Напевно, і для Байдена ця зустріч видатна і її основна мета спроба переконати Путіна стримати військову інтервенцію в Україну.  Те, що Росія не покидає таких планів або, принаймні, залишає за собою останній козир у цьому напрямку теж очевидно. Минулого тижня була заява від Європарламенту з приводу можливих санкцій для Росії, зокрема відключення від міжнародної платіжної системи SWIFT, а це миттєва смерть для російської економіки. На що, спікер МЗС Росії Марія Захарова відповіла, що Росія готується до відключення SWIFT, працюють над створенням вітчизняної російської системи, співпрацюючи з Китаєм. Це свідчить про те, що Росія не відмовилася від агресивних намірів або, принаймні, шантажу цими намірами України. Тож, всі ці зустрічі, які зараз відбуваються прояв солідарності. І ми отримали ті сигнали від наших сусідів і союзників, які ми хотіли отримати. Також, солідарність на східному фланзі для України очевидна і вона є. А, стосовно зустрічі з Блінкеном, то це теж прояв потужної солідарності від США. 

Про візит Блінкена та Нуланд до України: що обговорюватимуть та наскільки він цінний?

Валерій Кравченко вважає, що у Ентоні Блінкена досить непоганий досвід і розуміння того, що тут відбувається. Той факт, що його супроводжує новопризначена Вікторія Нуланд, яка і на Майдані була в 2014 році, її дуже не полюбляє російська пропаганда, в адміністрації Обами плідно займалася українською тематикою це теж знак. Таким чином, відправляються певні сигнали і, думаю, що основні отримувачі сигналів не в Києві, а в Москві. І, загалом, те, що Блінкен вперше їде з візитом до Європи, транзитом через Лондон, але дуже символічно, що саме в Київ. Це етап підготовки майбутньої зустрічі Путіна і Байдена. А стосовно практичної площини, то вона має 2 виміри: військова охоронна підтримка Україні, яка постійно нарощується. Безумовно, США постійно нас підтримує. А другий вимір реформи. 

Про очікування від зустрічі та пресконференції з держсекретарем США Блінкеном

Олександр Кондратенко вважає, що такий візит, напередодні зустрічі Байдена з Путіним, є символічним для України. Але певні меседжі матимуть декоративний характер, як це буває найчастіше. А усі дипломатичні перемовини будуть проводитися кулуарно за зачиненими дверима і залишаться нашими здогадками. 

Про польську підтримку для України: наскільки реалізується 

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський 3 травня з офіційним візитом відвідав Польщу, взявши участь у святкуванні 230-ї річниці прийняття першої Конституції Польщі.

На думку Валерія Кравченка, Польща займається, передусім, адвокацією українських інтересів в ЄС. Хоча, звичайно, цим підвищує і власну значущість. Польща давно намагається будувати субрегіональні коаліції і політичні, економічні проекти і зараз готова до активної ролі, але ця роль буде не центрувати на собі коаліції, а виступати провідником певних інтересів. Вважає, що розвиток партнерських стосунків з Польщею для України є потрібним в багатьох вимірах. Але не варто забувати і про Румунію, і про Туреччину, і про Грузію. Якщо говорити про союзи ( в контексті союзників на Чорному морі), то Україна має шукати підтримку, передусім, у Румунії, Грузії, Болгарії. Тобто, потрібна проактивна позиція і  зараз якраз зручний час, щоб цю сильну субрегіональну позицію показати. 

Про ймовірну зустріч Путіна і Зеленського 

Валерій Кравченко вважає, що йде, так званий, тролінг, при чому почали його ми, коли запросили Путіна на Донбас. Не вважає, що ця зустріч взагалі відбудеться. Але якщо навіть і відбудеться, то буде без гарних наслідків для України. Російська дипломатія буде тиснути. Як може жертва зустрічатися з агресором? Це не буде зустріччю на рівних. Відповідно, нам потрібні посередники. Саме для того й існував Нормандський формат, аби усім разом сидіти за столом і фільтрувати кожне слово. Така гра у тролінг теж потрібна, бо вона демонструє нашу сильну позицію і те, що ми готові до конструктиву. Але Росія не налаштована на конструктив.

Про сигнали, які Росія отримає від візиту Блінкена до Києва

Любов Цибульська вважає, що це чіткий сигнал, що Україна є важливим партнером для США і це сигнал для Росії в першу чергу, що США не збирається нас залишати. Всі заяви нинішніх адміністрацій США підтверджують, що підтримка і допомога буде і значно рішучіше будуть захищати Україну перед Росією. Але, знову ж таки, це не доконаний факт, а процес. Так само це залежить від поведінки офіційного Києва, наших реакцій, реформ і протидій Росії. Ескалація, яка відбувалася згуртувала міжнародну спільноту, не тільки США, а й ЄС. Бачимо, наскільки згуртовані, разом з нами, і Чехія, і Болгарія. І якби Росія продовжувала накопичувати свої війська зовні, то підтримка була би такою ж рішучою. 

Про роботу останніх місяців української дипломатії

На думку Любові Цибульської, українська дипломатія дуже якісно відпрацювала всю історію із загостренням, поставила до відома усі країни, проконсультувалася, зробила важливі заяви, а Міністерство закордонних справ України зараз чи не найефективніше міністерство: має дуже чітку позицію і постійно тримає зв'язок з нашими західними партнерами. 

Про декларацію 5 країн: Естонії, Латвії, Литви, Польщі та України 

На думку Ганни Гопко, Україні важливо вибудовувати добросусідські стратегічні відносини з нашими сусідами і разом з ними потужнішим голосом говорити і з Брюсселем, на рівні Європейського Союзу, і з Вашингтоном, показуючи, що в центрально-східній Європі ми взаємодіємо в питаннях безпеки, енергетики, історії. Хочеться, щоб майбутній візит президента Байдена до України був не просто візитом, а щоб це був візит до Києва, коли і Київ збере у себе гостей президентського рівня з Молдови, Грузії, представників із країн-членів НАТО і ЄС, наприклад, Польщу і Литву. І в такий спосіб ми продемонструємо, що не лише відповідальні за внутрішні реформи, а й приділяємо багато уваги геополітичній актуальності України. Фактично, путінські дії допомогли мобілізувати увагу до України. Але важливо не просто отримати увагу, хороші заяви і так далі, а важливо зараз мобілізувати парламент, який має повертатися до роботи з чітким порядком денним і пріоритетами. Щоб більше ніхто нас не міг звинуватити, що ми не справляємося з реформами, тому нас можна не серйозно сприймати або менше допомагати. В України є вікно можливостей, за президентства Байдена, розглядатися як держава-лідер на пострадянському просторі. Це і є певна місія України.

Фото: REUTERS