Як вдало придбати вживану автівку. Розповідає автомобільний експерт

Як вдало придбати вживану автівку. Розповідає автомобільний експерт

Європейські, американські, азійські. Український ринок перенасичений закордонними авто. Купують як просто вживані, так і машини після ДТП. Як із них обрати для себе таку, щоб максимально відповідали ціна-якість та чому немає машини краще за нову, в ефірі Українського радіо розповідав автомобільний експерт Сергій Волощенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Статистика. Українці вп’ятеро частіше купують вживані машини, ніж нові. Вживаним вважається автомобіль, який щойно виїхав з автосалону. І ціна автоматично на 10% падає. Можна вважати новою ту машину, яка ще не була зареєстрована на когось.

Вживана чи нова: переваги. Все залежить від фінансових можливостей. Я б радив купувати новий автомобіль, бо ти застрахований від багатьох неприємностей: ти знаєш її історію, сучасна техніка дозволяє не турбуватися, що автомобіль буде ламатися протягом перших трьох років точно. Єдине, що треба обслуговуватися регулярно.

Універсальний автомобіль для українців. Ми наближаємося до Європи, а там у будь-якому місті їздять компактні автомобілі, за які не треба платити багато податків. Головні критерії — мало місця на парковці, нормальна ціна, менше оподаткування. З моєї точки зору, оптимальна міська машина на сьогодні — компактний кросовер. У нас буває сувора зима, не завжди хороші дороги. Велика машина для багатьох — питання безпеки, але насправді це забобони, тому що великою машиною важче керувати, вона більше важить. І 2,5 тонни заліза зупинити важче, ніж зупинити машину, що важить тонну.

Ринок вживаних авто України. Якщо подивитися на рейтинги вживаних машин, які купують наші земляки, лідирують "німці" та "японці". Вважається, що авто з цих країн більш надійні. Але останнім часом ситуація змінюється, тому що всі дуже активно ганяються за технологічністю — новими електронними системами.

Зараз багато вживаних машин привозять з Америки, Європи, Кореї. В Україні дуже популярний газ, і машини везуть з Кореї, вже з заводським ГБО, там навіть бензин немає куди залити.

Авто з Америки. "Американців" багато, але це пов’язано з тим, що з Америки зараз легше привезти битий автомобіль, і "під шумок" возять бренди, які були екзотичними, Cadillac, наприклад, або Dodge. На початках, машин з Америки було настільки багато, що з’явилася дуже велика кількість фірм-"одноденок". У мене багато прикладів, коли недосвідчені люди намагалися купувати автомобілі, і потім мали негативний досвід. Якщо ви хочете придбати автомобіль з Америки, треба обирати компанію, з якою ви збираєтеся працювати, чи в неї великий досвід, скільки машин вона привезла. Просто погугліть назву компанії й почитайте, чи не було там ніяких неприємностей. Чому важливо брати досвідченого партнера-покупця, щоб він зміг адекватно придбати авто в Америці. Раніше собі це було складно уявити, але люди беруть авто просто за фотографією в інтернеті. Наприклад, ти бачиш, що машина не сильно вдарена, але виявилося потім, що недобросовісний продавець трошки рихтував крило і капот, але, коли відкривали капот, бачили, що удар був сильним, і наскільки пошкоджений кузов, що вартість ремонту була в кілька разів вищою, ніж планувалося на початку. І треба мати партнерів, які могли найняти за якісь додаткові $100 експерта там, щоб подивився та оцінив машину. Але з моєї точки зору, варто таким не займатися, а мати партнера, який би обрав машину з мінімальними пошкодженнями, там продаються десятки тисяч автомобілів, і є з чого вибрати.

Ціни. Можна придбати автівку за різні гроші. Діапазон: від кількох тисяч доларів до кількох сотень тисяч доларів. Все залежить від того, на що у вас є ресурси. Ціна, за яку ви купуєте автомобіль, наприклад, в Америці, на перший погляд, є дуже привабливою. Але це такий калькулятор, який врешті-решт виростає до риночної ціни. Це схоже на тривалий кредит. Калькуляція така: ти купуєш машину за півтори тисячі доларів, що може здатися дуже дешево, але далі починається: її треба привезти в Україну, ціни на доставку з Америки складають від 700-2000 доларів. Потім є розмитнення, є експедиція: в одеському порту треба забрати автомобіль, заплативши 700-900 доларів, ремонт: треба заплатити за роботи, за деталі й поставити на український облік. Вона коштуватиме 7-8 тисяч доларів, якщо все було нормально і зроблено по закону. За ці гроші в бюджетному сегменту український ринок заповнений. Моя порада на сьогодні перед тим як купувати автомобіль, подивитися на місцевий ринок. Я вважаю, що везти з Америки сьогодні треба ексклюзивне якесь авто.

Розмитнення "євроблях" було доволі цивілізованим кроком. З того, що привезено з Європи за 500-800 євро, ти купуєш лише кузов. Приїжджаючи сюди, ти розумієш, що поремонтувати автомобіль коштує понад 1000 євро. А людина навіть розмитнити не могла, бо купувала дешево. І потім був цікавий стрибок попиту на нові європейські автомобілі. Ми побачили, що ті, хто "наївся" "бляхами", сказали, що нехай це буде дешева машина, але нова. Зараз багато возять вживаних машин із Європи, вони відрізняються від "американців" тим, що вони не биті. Так, вони з великим пробігом.

Як перевірити автомобіль. Якщо ти купуєш авто з Америки, ти перевіряєш його VIN-код, забиваєш в гугл, там можна побачити в якому стані була машина. Також можна перевірити фарбу. Де товще шар, там перефарбувався кузов. Раджу більше звертати увагу на двигун, ходову, коробку передач, бо, як правило, там ховаються найдорожчі проблеми.

Фото: УНІАН