Нове сховище відпрацьованого ядерного палива для ЧАЕС отримало ліцензію на роботу: чому це важливо для України

Нове сховище відпрацьованого ядерного палива для ЧАЕС отримало ліцензію на роботу: чому це важливо для України

Президент України Володимир Зеленський відвідав зону відчуження, де в його присутності відбулося вручення ліцензії на експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2). Воно призначене для прийому і зберігання протягом ста років відпрацьованого палива з Чорнобильської АЕС. Нове сухе сховище прийме на зберігання відпрацьоване ядерне паливо у кількості приблизно 22000 так званих паливних збірок. Вони накопичилися на майданчику Чорнобильської станції за весь період її роботи з 1971 до 2000-го року. Термін перевезення всього відпрацьованого ядерного палива приблизно 10 років. Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі Українського радіо прокоментував, що дає Україні початок роботи цього важливого об'єкта.

0:00 0:00
10
1x

Чи буде підведено риску під наслідками самої Чорнобильської катастрофи завдяки початку роботи сховища відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській АЕС?

Підвести риску під наслідками Чорнобильської катастрофи просто неможливо, тому що скільки людей постраждало, скільки техногенних наслідків відбулося, що ще дуже довго вони будуть відображатись і на долях людей, і на технологічних рішеннях людства. Але насправді сьогодні можна дивитись і на те, що вийшло доброго. Я дуже добре пам’ятаю, наскільки важкою була ситуація після Чорнобильської катастрофи, але коли ми сьогодні кажемо про те, що ми долаємо наслідки Чорнобильської катастрофи, то одночасно ми бачимо технологічні можливості, які перед Україною відкриваються. Так, сховище будувалося довго, але всі ці рішення сьогодні є унікальними. Ніде у світі раніше такої складності завдань, які стоять у Чорнобильській зоні з точки зору утилізації радіоактивних відходів різних типів і різних мастей, не стояло. І це унікальні задачі, які вирішуються унікальними міжнародними командами, де Україна бере дуже активну участь і на виході  ми в тому числі маємо унікальні навички і знання, які надалі українці можуть використовувати і народжувати нові технології, як саме правильно зберігати ядерні відходи. 

Чи можна сказати, що на сьогодні винайдено нові технології у сфері ядерних відходів?

З одного боку, це відбувається вимушено, бо ми утилізуємо наслідки катастрофи. Але з іншого боку, виникають нові технології: як правильно зберігати ядерні відходи, як їх збирати, як дезактивувати, як правильно сконцентрувати у контейнері. Тобто на кожному другому кроці виникають речі, яких не існувало до того. Все це унікальні рішення, потім трансформуються. Дуже часто відбувається, що рішення, які народилися в Чорнобильській зоні, потім стають ключем до рішення на звичайних, регулярних станціях до покращення безпеки, якості зберігання відходів ядерного палива тощо. Тому ценароджує певні технології, які приносять в тому числі Україні гроші, тому що вони патентуються, продаються і використовуються. 

Вже багато років відпрацьоване паливо Україна відправляла до Росії: як буде зараз? 

Відходи ядерного виробництва є певним чином паливом майбутнього. Сьогодні це відходи, а після певного зберігання і переробки вони можуть стати паливом для нових поколінь атомних станцій чи реакторів. Наука в цьому напрямку працює. З точки зору зберігання у Росії, то ми дійсно залежали від того, що буде, якщо Росія не погодиться прийняти контейнери. І ми відразу маємо серйозну проблему. Якщо Росія просто відмовиться приймати відходи українського ядерного палива, то Україна відразу мала б великий головний біль. Одночасно ми отримуємо можливість не платити за те, що ми відправляємо відходи ядерного палива в Росію, і скасовуємо можливість нас фактично шантажувати.  

Фото: president.gov.ua

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
Росіянам хочеться, але дуже складно вчинити на ЗАЕС новий Чорнобиль — експерт
Go_A присвятили нову пісню людям, які втратили своє минуле
Без алкоголю, оплесків, аквалангів: як прототип персонажу серіалу "Чорнобиль" насправді врятував світ
"ООН вмиває руки, МАГАТЕ не має чіткої позиції": експерти про ситуацію із Запорізькою АЕС після засідання Радбезу ООН
"Нової катастрофи не відбулося": якою є ситуація на Чорнобильській АЕС