Перевибори у Вірменії: як вірмени долають політичну кризу, чи впливають на це РФ та США. Пояснює експерт

Перевибори у Вірменії: як вірмени долають політичну кризу, чи впливають на це РФ та США. Пояснює експерт

25 квітня прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян оголосив про свою відставку та проведення позачергових парламентських виборів, які відбудуться 20 червня. Проте політик наголосив, що доти продовжить виконувати обов'язки керівника. Чи допоможуть перевибори розв’язати політичну кризу, які шанси у Пашиняна залишитися прем’єром, чи впливають на перебіг подій Російська Федерація та Сполучені Штати Америки в ефірі Українського радіо аналізує фахівець з міжнародної політики аналітичного центру Український інститут майбутнього Ілія Куса.

0:00 0:00
10
1x

Чи сприятиме перебіг політичної кампанії пом’якшенню політичної кризи

Ідея виборів належить Пашиняну, адже йому вигідно це робити, оскільки його партія посідає поки перше місце, а опозиційні партії не мають таких шансів. Принаймні поки не об’єднаються і не створять сильну альтернативу. На сьогоднішній день шанси того, що партія Пашиняна переможе є найбільш високими і вірогідними.

Чи є в опозиції підтримка

Опозиція може об’єднатися, але вона не має конкретної кандидатури, людини, яка б очолила її. У них є час до червня, щоб заснувати єдину коаліційну платформу або вистативити яскравих кандидатів, які б не мали високих антирейтингів, або створити програму конкурентну тим гаслам, якими оперує Нікол Пашинян. Нині рейтинг опозиції доволі низький. Кілька опозиційних партій взагалі не проходять у парламент. Проте до червня можуть відбутися різні події, тому треба слідкувати за перебігом ситуації. Поки найбільші шанси, звісно, у партії Пашиняна. 

Що нині відбувається у країні

Сьогодні Вірменія перебуває у ситуації політичного глухого кута. Це в деякій мірі схоже на те, що відбувається в Україні. Оскільки попри події минулого року, попри кризу і розчарування частини прихильників нинішнього прем’єра, його ще бачать як єдиного представника нинішніх лідерів. Люди думають, що краще буде він, ніж повертатися до старих часів, до тих політиків, які себе дискредитували під час подій у 2018 році. У цьому полягає, мабуть, основна суть політичної кризи, в якій знаходиться Вірменія.

Про роль Росії у політичній кризі Вірменії

Я думаю, що Росії байдуже, хто переможе. Їм було б комфортно працювати з нинішнім прем’єром чи будь-яким іншим представником опозиції, яких вони знають навіть краще. Після минулорічної війни у Карабаху, вплив Росії на Вірменію посилився. Сьогодні будь-який політичний процес проходить під впливом Російської Федерації. Їм не принципово чи переможе Пашинян, хоча з ним зручно працювати після минулорічної історії. Але, якщо прийдуть старі еліти, то, можливо, буде навіть краще в деяких аспектах. 

Чи є у Сполучених Штатів Америки шанси посилити свій вплив у Вірменії

Ні. Думаю, що вплинути на результати кампанії американці не зможуть. 

Про те, що Джо Байден став першим із президентів США, який визнав різанину і депортацію вірмен в Османській імперії у 1915 році геноцидом

Цей крок пов'язаний з внутрішньополітичними розрахунками Байдена, аніж з зовнішньою політикою. Він покликаний заспокоїти ліберальну частину демократичної партії, стверджуючи, що вони повернулися на міжнародну арену, знову повертається питання захисту прав людини; до того ж це спосіб перетягнути на свій бік американських вірмен, як частину електорату на будь-яких майбутніх виборах. Також це частково пов’язано з турецько-американськими стосунками, які погіршуються останнім часом. Це такий спосіб Байдена висловити незадоволення поведінкою Туреччини, але такий, щоб не вдарив дуже боляче по двосторонньому порядку денному між ними.

Нагадаємо, масові протести з вимогою до Пашиняна піти з поста прем'єра тривають з листопада 2020 року, після підписання політиком угоди про припинення вогню в Нагірному Карабаху.

Фото:armeniasputnik.am