Чорнобильській трагедії 35 років: як пояснити новим поколінням, що трапилося?

Чорнобильській трагедії 35 років: як пояснити новим поколінням, що трапилося?

Чорнобильська трагедія: її причини і наслідки. Як пояснити новим поколінням що тоді відбулося говоримо в ефірі Українського радіо з заступником голови прип’ятського міськвиконкому 1985-86 років, автором книги "Чорнобиль: літопис мертвого міста" Олександром Єсауловим.

0:00 0:00
10
1x

Сьогодні виповнюється 35 років, від коли сталася наймасштабніша техногенна катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції. Експерти і фахівці називають її “символом рукотворного пекла, яке людина здатна собі влаштувати”. Колись квітуче місто Прип’ять, тепер перетворилося на сталкерські джунглі і майданчик для трилерів. Гіди, які проводять туристичні маршрути в цій зоні стверджують, що люди тут не житимуть ніколи. Адже радіоактивні трансуранові елементи, якими забруднена територія поблизу Чорнобильської атомної електростанції мають період напіврозпаду близько 24 000 років. 

Наші сучасники сприймають Чорнобильську трагедію, через призму багатосерійного британсько-американського міні-серіалу від HBO “Чорнобиль”, який отримав багато нагород. Але чи так усе було насправді?

З однієї сторони, велика подяка тим, хто зробив це кіно за те, що вони нагадали людству про цю трагедію. Цей фільм, ніби вибух, привернув увагу цілого світу. І це - дуже правильно. З іншого боку, в цьому фільмі дуже багато ляпів. Найбільше говорять про Чорнобиль, хоча епіцентром трагедії було саме місто Прип’ять. Саме там жили, фактично, всі працівники Чорнобильської АЕС. Місто знаходиться на мінімально допустимій відстані від АЕС - 2,5 км, а Чорнобиль - на відстані 18 км. Чорнобильську станцію назвали так, тому що будували її в Чорнобильському районі, а Прип’яті тоді ще не було. До коронавірусу кількість туристів у цій зоні щороку подвоювалася. У 2019 році зону відвідали 130 000 туристів. Найбільше їхало з Великої Британії, Польщі, Німеччини, Чехії, США і, навіть, із Латинської Америки. 

За кілька років по Чорнобилю з'явилася перша пісня про цю трагедію під назвою “Чорнобильська зона”, написана Тарасом Петриненком під назвою . Зараз вже молоде покоління проявляє свою солідарність із тими, хто тоді постраждав і нагадує людству про те, що сталося у 1986 році у Чорнобилі, у Прип'яті, поблизу Києва. “Вальс 86” - пісня, яку сьогодні виконують Олексій Потапенко, група MOZGI, Сергій Бабкін, Надія Дорофєєва, Тарас Тополя, Аліна Паш та Юлія Саніна, записана з ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики. Отже, не переривається пам’ять покоління нових українців. Нагадують світові про те, що вони пам'ятають, тим самим і подають приклад усім іншим народам, аби бути пильним із атомом і ніколи не наражати світ на нові техногенні катастрофи. 

Фото: В. Євтушенко (Національний музей "Чорнобиль")