"Те, що немає міністра – це, скоріше, добре, ніж погано": експерт про призначення нового міністра енергетики

"Те, що немає міністра – це, скоріше, добре, ніж погано": експерт про призначення нового міністра енергетики

У фракції "Слуга Народу" поспілкувалися з ймовірним кандидатом на пост міністра енергетики, але чи призведе це до його обрання? В ефірі Українського радіо коментує експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

На скільки відсутність міністра може впливати на роботу відомства і на енергетичну галузь загалом?

Я б не пов’язував роботу енергетичної галузі, безпосередньо, із наявністю чи відсутністю міністра енергетики. Тому що Міністерство не регулює ринки і не займається управлінням енергетичної галузі. Міністерство має формувати політику в сфері розвитку паливно-енергетичного комплексу. Те, що немає міністра – це, скоріше, добре ніж погано. Нарозлобляли 591 концепцію та 774 цільові програми. Цілком зрозуміло, що ресурсів для виконання всіх цих документів немає. Тобто, українські політики, які стають міністрами вже навчилися розробляти нові, докладні, із закликами до всього доброго і проти всього поганого, документи. Але не навчилися їх реалізовувати. В цьому вся проблема.

Як ви оцінюєте шанси кандидата на посаду міністра енергетики Германа Галущенка?

У пана Галущенка дуже великий досвід апаратної роботи бюрократії, якої не вистачає нашому уряду. Тому що добрий уряд – це уряд, який чітко дотримується процедур. І державне управління – це чітке дотримання процедур.
Головне завдання нового міністра – формувати політику в паливно-енергетичному комплексі. Я не думаю, що перед ним будуть ставити якісь конкретні завдання. Завдання вже сформовані Енергетичною стратегією України до 2035 року. Також, завдання сформовані Угодою про асоціації України з ЄС, відповідним розділом цієї угоди. Зобов’язання також сформульовані в угоді про приєднання  України до Європейського енергетичного співтовариства.
Зараз міністри не управляють галуззю, вони мають формувати політику. І оце намагання очільників міністерств втручатися в діяльність ринків і щось обіцяти, запроваджувати ручне регулювання тим чи іншим підприємствам, займатися ручним регулюванням цін і тарифів – дестабілізує загальну ситуацію в економіці. Тому краще нехай новий міністр формує нову політику, яка вже його попередниками сформована і нехай реалізовує, вже ухвалені, документи. Їхня реалізація можлива і Герман Галущенко може це зробити, хоча він – не енергетик.

Фото: Геннадій Рябцев, Українське радіо