Експерт про насилля в стосунках: що робити і де шукати вихід?

Експерт про насилля в стосунках: що робити і де шукати вихід?

За словами генпрокурорки Ірини Венедіктової, "кожна третя сім'я в Україні стикається з насильством. Від 1 до 3 мільйонів дітей, щорічно стають його свідками або жертвами. Наслідки цього, окрім фізичних - глибокі душевні травми, які не залікувати ніколи". Детальніше про допомогу жертвам насилля говоримо в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про реальний приклад покарання домашніх насильників

Нещодавно киянина засудили на 1 рік позбавлення волі за систематичні знущання з дружини. Він регулярно бив, ображав нецензурними словами, залякував і принижував, за що неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності. Але це ніяк не вплинуло поведінку чоловіка і, врешті, суд визнав його винним і засудив до року позбавлення волі.

Як діяти, коли потерпаєш від фізичного насилля у сім'ї? Запитали у Галини Скіпальської, виконавчої директорки Міжнародного Благодійного Фонду "Українська фундація громадського здоров'я"

Перш за все слід оцінювати ризик для здоров'я і життя, тут і зараз. Якщо вбивають, б'ють, то треба негайно дзвонити 102 до Національної поліції. Тому, що саме поліція має ресурси і можливість розборонити 2 сторони або захистити тих, над ким вчиняють насильство.
Якщо ж насилля відбувалося нещодавно над вашою рідною, близькою, знайомою людиною, то існують такі структури, які можуть допомогти психологічними консультаціям, психологічною порадою і підтримкою або, навіть, надати притулок. Таких служб дуже багато в різних куточках України 

Про служби підтримки жертв домашнього насилля в Україні

В Україні діє кілька гарячих ліній для тих, хто страждає від домашнього насильства.
Є Національний call-центр 1547 - державна урядова лінія при Кабінеті міністрів. У них є можливість і ресурси одразу зв’язати постраждалого або людину, яка телефонує з Нацполіцією і викликати службу допомоги.
Наступна гаряча лінія 116-123 - Ла Страда - Україна. Це - громадська організація, яка надає психологічну і юридичну консультацію, підтримку телефоном, on-line, через різні соціальні мережі. Там можуть покроково розказати послідовність дій тим, хто ще не наважився звернутися за допомогою анонімно, без потреби додаткової інформації.
В багатьох містах є місцеві call-центри, місцеві гарячі лінії. Наприклад, Центр гендерної рівності у Києві слугує майданчиком, в якому є вся інформація стосовно інших надавачів послуг. Їхній номер - 1500.

На скільки часто люди звертаються до таких організацій?

Збільшилася кількість звернень на 50-60%, після запровадження першого локдауна минулого року, в наслідок домашнього, фізичного, психологічного, сексуального насилля. Звертаються на гарячі лінії частіше туди, де попросити про допомогу можна анонімно. В таких організаціях людину мотивують і направляють в потрібному руслі.
Багато хто насильство сприймає за нормальні стосунки. Особливо, коли у людини є досвід переживання подібного в дитинстві.  

Кримінальна відповідальність за домашнє насилля в Україні. Як діють поліцейські, коли отримують повідомлення про насильство?

Кримінальна відповідальність за домашнє насилля діє вже трохи більше 2-х років і наближає Україну до ратифікації Конвенції Ради Європи, щодо запобіганню насилля щодо жінок та домашнього насилля та боротьбу з цими явищами.
Якщо поліцейські отримують повідомлення про насилля - диспетчер на лінії 102 може попросити коротко описати ситуацію, дізнатися ім'я, прізвище, адресу, чи є у квартирі діти, зброя, чи потрібна медична допомога.
На місці подій поліцейські фіксують факт насилля, проводять роз'яснювальну роботу з кривдником, консультують постраждалу особу щодо її прав, приймають заяву від постраждалого і складають адмінпротокол.
За потреби поліцейські можуть викликати швидку допомогу, надати першу домедичну допомогу, змусити кривдника залишити місце проживання постраждалої особи, запросити кривдника до поліцейського відділку або ж викликати слідчо-оперативну групу.

Фото: pixabay.com