"All inclusive": експерт про те, чи варто українцям чекати на здешевлення відпочинку в Туреччині

"All inclusive": експерт про те, чи варто українцям чекати на здешевлення відпочинку в Туреччині

Минулого тижня Росія призупинила авіасполучення з Туреччиною, що де-факто означає заборону російським туристам відпочивати в цій країні з 15 квітня по 1 червня. У відповідь Президент України Володимир Зеленський закликав українців підтримати Туреччину та збільшувати рівень подорожей в цю країну. Чи зможуть українці туристи компенсувати турецьким курортам нестачу російських мандрівників та чи варто на цьому тлі чекати додаткових знижок на відпочинок Українському радіо розповів голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"Заборона значно вплине на турецький туризм. На сьогоднішній день декілька турецьких готелів, які планували відкритися під травневі свята, відклали відкриття, тому що туристичний потік буде зменшений. На український ринок на період травневих свят це жодним чином не вплине, тому що Туреччина й так досить популярна країна як місце масового туризму. Якщо російські політичні чинники й надалі будуть працювати, то, можливо, турецькі готелі трохи знизять ціни для того, щоб стати більш доступними для українців на "високий" сезон", – розповів Ігор Голубаха. 

Він звернув увагу, що Туреччина лідирує в списку країн, куди громадяни України хотіли би полетіти на літній відпочинок: "За попередніми прогнозами, на сьогоднішній день на літній період вже замовлені близько двадцяти рейсів на день з України, які літатимуть до Туреччини. Динаміку ж подій ми побачимо трохи пізніше".

"Умови для українців в Туреччині достатньо привабливі, правила перетину кордону упорядковані. Всі знають, що за 72 години треба пройти тест, зареєструватись на туристичному сайті, отримати коди, якщо ви десь хочете подорожувати країною, відвідувати якісь місця. З цим кодом ви можете відвідувати місця, куди обмежене відвідування для інших відвідувачів", – наголосив Голубаха.

Разом з тим, в Туреччині досить серйозна проблема з коронавірусною інфекцією, адже країна перебуває в червоній зоні. В середині березня в країні почався новий спалах захворюваності: на початку квітня за добу виявляли до 40 тисяч нових випадків захворювань. За даними ВООЗ, 9 квітня в Туреччині виявили рекордні 55 тисяч 900 випадків захворювань на коронавірус. Президент Туреччини оголосив про посилення обмежувальних заходів, які діють під час місяця Рамадан, який почався 12 квітня. Проте посилені обмежувальні заходи, зокрема комендантська година, не поширюються на туристів.

"На мій погляд, про штрафні санкції для українських туристів не варто говорити. В більшості туроператори попереджають туристів перед тим, як вони виїжджають, про те, що слід виконувати певні обмеження та правила перебування в тій чи іншій країні. Туреччина є однією з тих країн, яка здійснює досить серйозні санітарно-профілактичні дії щодо захисту здоров’я туристів як у транспорті, так і в місцях перебування туристів. Навіть на сьогоднішній день, за моїми даними, вже близько десяти тисяч готелів в Туреччині вакцинували своїх працівників. Тобто обслуговуючий персонал не буде нести загрози для відпочиваючих. А ті обмеження, які діють в країні, якщо ви дійсно будете їх дотримуватися,  зводять до мінімуму ризик наразитися на хворобу", – наголосив Ігор Голубаха.

Принагідно експерт розповів, що Туреччина та Єгипет завжди були головними напрямками масового туризму українців: "Єгипет завжди знаходився на другому місці щодо відвідуваності українськими туристами в літній сезон. Ця країна також досить серйозно відноситься до розвитку туризму, до забезпечення заходів безпеки для туристів. В середині 2020 року міністр туризму Єгипту був в Україні і розповідав про те, як єгипетські курорти будуть захищені від можливого зараження. Він навіть пообіцяв і це вже є на практиці, що в деяких готелях та музеях звучатиме українська мова".

Фото: pixabay