Найчастіше в Україні фальсифікують молочні продукти. Як не натрапити на фальсифікат?

Найчастіше в Україні фальсифікують молочні продукти. Як не натрапити на фальсифікат?

Державна служба вилучила з обігу понад 30 тонн продуктів. Серед них переважає "Молочка", а лідер там – вершкове масло. Як визначити фальсифікат, в ефірі Українського радіо розповіла старша експертка проекту ЄС Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні Яна Добідовська.

Не застрахований ніхто. Якщо раніше підробку можна було зайти у невеликих магазинчиках чи на ринках, то наразі натрапити на фальсифіковану продукцію можна навіть у великих мережах, каже експертка. 

"Тут треба сказати, що саме може фальсифікуватися.  Може фальсифікуватися виключно маркування – коли наносять маркування, роблять етикетки відомої компанії, а в середині буде дійсно масло вершкове, яке відповідає всім вимогам до такого масла", – зауважує Яна Добідовська. Це роблять тому що є виробники, які тримають високу якість і займають велику частку ринку. "Не називаючи торгівельні марки, можу сказати, що вони виявляли в великих торгівельних мережах продукти і бачили, що це підроблене маркування, повністю упаковка, або таки ж їх упаковка, але з іншим продуктом. Тоді вони проводять дослідження як їх упаковка потрапила до певних виробників".

Вона радить споживачам цікавитися тією інформацією, де є відомості про тих виробників, які помічені в фальсифікаціях. "Я точно знаю, у яких виробників я не буду купувати. Це також є стимулом для тих виробників виправляти таку ситуацію.  Ця інформація є у вільному доступі".

Читати також: Як вибрати безпечне та корисне молоко. Розповідає віцепрезидентка асоціації виробників

Друге, на що радить звертати увагу Добідовська, це – ціна: "Ми маємо розуміти, що справжнє вершкове масло зараз не може коштувати 20-25 гривень. Вважаю, що зараз ціна на такий продукт має бути не нижче 50 гривень за 200 грамів. Треба дивитися на сам процес виготовлення вершкового масла, кількість молока, яке йде на його виготовлення, люди, які приймають участь в процесі, інші витрачені ресурси, з усього цього складається ціна на остаточний продукт".

Однак, зауважує старша експертка проекту ЄС вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів, в цій царині є не лише негатив.  Зараз держава намагається покращити стан якості продуктів. Контроль зараз перебуває у процесі гармонізації з європейськими вимогами і багато чого вже зроблено, підкреслює вона: "Є Закон "Про надання інформації споживачам", де чітко зазначено, що має бути на етикетці, яке маркування повинно наноситись, є передбачені штрафи за введення в оману споживача з вилученням цієї продукції.  Зараз вже в Верховній Раді зареєстровано Законопроект про зміни, щоб далі покращувати цю ситуацію".