Нові правила компенсації за затримку зарплат і пенсій: що змінюється?

Нові правила компенсації за затримку зарплат і пенсій: що змінюється?

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку компенсацій громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати. Згідно з пояснювальною запискою, документом пропонується визначити види грошових доходів, за порушення термінів виплати яких громадянам проводиться компенсація, включивши до них пенсії або щомісячне довічне грошове утримання. Компенсація проводиться за рахунок джерел, з яких здійснюються відповідні виплати, а саме — коштів Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування України та інших цільових соціальних фондів. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів експерт з трудового права, голова ради ГО "Соціальний рух" Віталій Дудін.

0:00 0:00
10
1x

Що зміниться 

Порядок встановлений ще з 2001 року суттєво не змінюється даною постановою, але відбуваються певні редакційні уточнення, зокрема конкретизується вичерпний перелік грошових доходів, за затримку яких буде нараховуватись компенсація. Попередній порядок містив слова про те, що ці положення також застосовуються до інших соціальних виплат. Тут уже ми можемо побачити повний перелік цих виплат. Вони названі у нормативному акті і чітко зазначено за рахунок яких джерел буде виплачуватись компенсація за затримку.

Хто може розраховувати на компенсації 

Цей порядок єдиний для всіх підприємств, установ, організацій усіх форм власності і поширюється як на заробітну плату, грошове забезпечення, так і на певні соціальні виплати, наприклад, допомога  по безробіттю, по тимчасовій непрацездатності, які виплачуються за рахунок фондів соціального страхування. І пенсія теж підпадає під це визначення.

Про затримку зарплат 

Компенсація нараховується у випадку затримки на більш як один календарний місяць. Сума, яка заборгована, множиться на індекс інфляції за період невиплати. Щомісячно Державна служба статистики України публікує рівень зростання індексу споживчих цін або ж індекс інфляції. І ось цей показник і потрібно брати для розрахунку суми компенсації. Як правило, роботодавці самі не проводять таку індексацію, якщо їх про це не попросити. Більше того, у багатьох випадках громадянам доводиться у суді відстоювати своє право на цю компенсацію, а чимало людей взагалі її вимагають вже навіть після звільнення, якщо у день звільнення розрахунок не було проведено остаточно. Тому треба розуміти, що цей механізм уже напрацьований, уже практика його застосування є, є роз'яснення Мінсоцполітики та Міністерства економіки, яке зараз займається трудовими відносинами. Але, на жаль,  цей механізм все ж таки не буде діяти добровільно з ініціативи роботодавця, тому що роботодавець в цьому економічно не зацікавлений. Це ваші порушення треба належно зафіксувати і вимагати їх усунення.

Що робити, якщо вам затримують зарплату 

Якщо ви зіткнулися з затримкою заробітної плати, то ви повинні надіслати роботодавцеві письмове прохання виплатити заборгованість і нарахувати компенсацію за затримку виплати з урахуванням індексу інфляції. Письмова заява має бути належним чином зареєстрована у канцелярії або ж направлена поштою, щоб були докази направлення. І тоді якщо вам доведеться в суді відстоювати своє право і вже примушувати роботодавця виплачувати кошти, у вас будуть додаткові докази на вашу користь.

Про зразок заяви про затримку виплат

По-перше, для того, щоб скористатися своїм правом, ознайомтесь з відповідними положеннями Кодексу законів про працю і Закону України про оплату праці. Звідти можна просто скопіювати певні формулювання. По-друге, знайдіть повідомлення Державної служби статистики України про індекс інфляції і визначте, якою була інфляція у певному періоді. По-третє, скористайтеся роз'ясненнями, які надаються Мінсоцполітики або Мінекономіки. Там надається формула, за якою можна зробити обрахунок, і цього буде достатньо. Сама заява вона пишеться у довільній формі. Вона надзвичайно лаконічна. Мова йде про один абзац тексту, але найкраще буде звернутися до знайомих юристів або до профспілок, які надають правову допомогу з цих питань. Але я думаю, що ні в кого проблем з цим виникнути не повинно. 

Чи має значення причина, з якої відбувається затримка зарплат, зокрема в умовах карантину 

Питання пов'язані з економічною ситуацією та неспроможністю роботодавця виконувати свої зобов'язання неодноразово розглядалися у судовій практиці зе з 90-х років, і Верховний Суд постановив, що матеріальне становище роботодавця саме по собі не звільняє роботодавця від відповідальності. Мають бути наведені якісь об'єктивні, виключні причини, які унеможливили виконання роботодавцем своїх зобов'язань. Сама по собі відсутність доходу та зниження обсягів продажу не буде слугувати підставою для звільнення від відповідальності. Тому раджу за будь-якої ситуації звертатися з вимогою нарахувати вам компенсацію. Якщо цього не зроблено, то робити це через суд. А задача роботодавця це своєчасно ці проблеми комунікувати і по-людськи людям пояснювати, що виникла проблема, що він не може виконати свої зобов'язання в повному обсязі, але може в певному іншому обсязі виконати. І це, можливо, зменшить кількість претензії до нього і знизить негатив. Але за загальним правилом є презумпція того, що роботодавець повинен зарплату і пов'язані з затримкою виплати виплачувати.

Чи буде компенсація за затримку виплат субсидій

Даний порядок компенсації за затримку поширюється на деякі доходи громадян, які здійснюються за рахунок державного бюджету України. Але я там не побачив згадки саме про субсидії. 

Чи є певний термін давності в питанні компенсацій 

На мою думку, за компенсацією варто звернутися, навіть якщо пройшло декілька років. Головне, щоб на руках були переконливі докази цієї затримки, щоб не виявилось, що людина просто забула, що гроші насправді були, і щоб не виявилось, що по бухгалтерським документам виплата дійсно пройшла.

Про затримку виплати лікарняних, зокрема у медиків

Стосовно лікарняних, однозначно, треба звертатися і вимагати компенсації, скільки б часу не пройшло. Звичайно, для медиків це надзвичайно важливо. Треба розуміти, що цей порядок компенсації поширюється на доходи, які не мають разового характеру. Тому що деякі виплати, право, на які виникає у зв'язку з професійним захворюванням, з нещасним випадком, зі ушодженням здоров’я, мають разовий характер. Тому якщо це періодична виплата, треба звернутися до управління місцевого Фонду соціального страхування України по телефону або бажано письмово і попросити виплатити компенсацію. Сьогодні таких звернень небагато, але проблема затримки виплат перед медиками, на жаль, дуже серйозна та масова, і вона має бути усунена. 

Фото: НБУ

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук