Голова партії "Голос": Притула представник шоу-бізнесу і не дуже розуміє, як функціонує політична партія

Голова партії "Голос": Притула представник шоу-бізнесу і не дуже розуміє, як функціонує політична партія

Про антикризовий план для економіки, підтримку малого та середнього бізнесу та конфлікт всередині партії в ефірі Українського радіо розповідає голова партії "Голос", народна депутатка України Кіра Рудик.

0:00 0:00
10
1x

Про вакцинацію

Ми свій план вакцинації подали в Міністерство охорони здоров’я і зареєстрували у ВР ще до Нового року. Було би добре, якби міністерство взяло би цей план за базу. Наш план включає перш за все активну інформаційну кампанію, яку слід було розпочати від самого початку закупок вакцини. По-друге, в нашому плані є реєстр людей, які хочуть вакцинуватися. Це єдиний реєстр для тих, хто вже вакцинувався і хоче вакцинуватися. Охочих вакцинуватися багато, але разом з тим залишкові дози в поліклініках викидають. Така неорганізованість є дуже болючою зараз. Про вакцини слід було домовлятися ще на початку осені. План безперервної вакцинації від різних постачальників і був описаний у нашій дорожній мапі. Зараз його звісно набагато важче втілити, аніж  тоді, коли ми його подали. Третій момент – це фінансування вакцин. На даний момент ВР виділила 4 млрд гривень, з яких 1,6 млрд вже витрачено на вакцини, а приїхало в Україну лише 800 тисяч доз. Минулого тижня міністр Степанов запросив ще 6 млрд гривень на вакцинацію і вже перерозподілив їх з бюджету МОЗ. Тобто він не витратив ще гроші, які були виділені на вакцини і попросив ще. І ці гроші зараз забираються не з МВС, не з Офісу президента, а з лікарень, з важкохворих і з інших бюджетів, які виділені на здоров’я. Це є абсолютним абсурдом і результатом абсолютної некомпетентності однієї людини, яка не може зараз впоратися з процесами логістики, планування, закупок і розподілення вакцин. На разі ми маємо 110 підписів за відставку Степанова і люди все більше розуміють, що така відставка необхідна. Це "Європейська Солідарність", представники "Батьківщини" і дуже багато "Слуг Народу". У міністра було три завдання: організувати масове тестування, забезпечити достатню кількість ліжок з підведеним киснем і забезпечити людей вакцинами. Усі три завдання були провалені.

Про карантин

Відповідальність за карантинні обмеження мала би взяти на себе центральна влада. Єдиним способом повернення до нормального життя без локдаунів є вакцинація та отримання колективного імунітету. Ми маємо справу з питанням некоректної статистики із приводу вакцинації із приводу завантаження ліжок. Люди не дотримуються карантинних обмежень, тому що в них просто закінчилися гроші.

Про підтримку бізнесу

Ми подали законопроєкт щодо підтримки малого і середнього бізнесу. Перш за все він передбачає мораторій на перевірки під час пандемії. Друге – це скасування єдиного соціального внеску для тих підприємців, які були змушені були закритися під час ковіду, а також їхніх працівників. По-третє, дати можливість місцевій владі, в якої є ресурси знизити податки та підтримати підприємців, це зробити. Четвертий пункт – це розширити коло тих, хто зможе отримати 8 тисяч гривень за різними кведами. Загальна допомога для підприємців складає 3 млрд гривень. Це крапля в морі, тому  що за минулий рік тільки ресторатори втратив 6 млрд. Це лише одна галузь. Тому підтримка уряду є абсолютно недостатньою.

Про кредит від МВФ

Ситуація з бюджетом непроста. Єдине, що може врятувати ситуацію – це кредит від МВФ, який ми отримаємо лише у випадку впровадження реформ. Реформи у нас проваджуються дуже повільно, оскільки ми увесь тиждень розглядаємо правки до закону про землю, жодна з яких не проходить. Тому тут питання до президента і монобільшості, чи готові вони виконати основні умови МВФ. Перш за все це судова реформа і боротьба з корупцією. 

Про інцидент з Українським культурним фондом

Ми з величезною повагою ставимося до Українського культурного фонду і тієї роботи, яку він проводить. Але закон є єдиним для всіх. До нас щодня заходить велика кількість звернень від громадян на які ми змушені реагувати. Тому пан Железняк зробив подання для того, щоб з’ясувати ситуацію, яка відбувається в Українському культурному фонді. Після цього відбулася зустріч з представниками фонду, на якій було роз’яснено, чому певні порушення могли чи гне могли відбуватися. Наша партія зараз надає і юридичну і адміністративну допомогу для того, щоб зробити так, аби всі гранти роздавалися максимально прозоро без порушень, які можуть скомпрометувати роботу Українського культурного фонду.

Про конфлікт у партії "Голос"

Наша партія росте і розвивається. До минулих місцевих виборів в партії було 20 активних членів – це фракція у Верховній Раді. Після місцевих виборів у нас стало 350 депутатів і додалося 20 членів ВР. Зараз у нас близько 700 членів. Коли відбувається такий активний ріст, звичайно виникають певні проблеми. Це хвороби росту. За минулі півтора роки фракція "Голос" виконала 36% своїх обіцянок, з якими прийшли на парламентські вибори. Перемови щодо коаліції зі "Слугами народу" не ведуться. Щодо заяви Сергія Притули про відмову йому очолювати Київський осередок партії, то тут слід розуміти, що він як представник шоу-бізнесу не дуже розуміє, як функціонує політична партія. Сергій був в політичній раді півтора роки, саме політична рада приймає рішення про те, хто очолить осередок. Сергій ні разу не висловлював свого побажання і не виносив його на політичну раду. Зараз це скидається більше на втілення певних політичних амбіцій.

Фото: Кіра Рудик, Українське радіо