"Бізнес продовжує сподіватися на власні сили". Керівник Секретаріату Ради підприємців про виплати українським бізнесменам

"Бізнес продовжує сподіватися на власні сили". Керівник Секретаріату Ради підприємців про виплати українським бізнесменам

На минулому засіданні уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що держава виплатить по 8 тисяч гривень ФОПам та працівникам підприємств, які постраждали через жорсткий карантин у "червоних" зонах. Як відбуваються виплати в ефірі Українського радіо розповідає керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів Андрій Забловський.

0:00 0:00
10
1x

Чи врахував уряд нині всі помилки, щоб уникнути проблем зимових виплат

Проблеми полягали навіть не в тому, в якому вигляді ухвали законопроект, а на етапі адміністрування. Мнулорічні виплати здійснювалися через систему "Дія" і нарікання були різного характеру: спочатку там була переобтяжена система, вона не зовсім нормально працювала, а потім по критеріям, тобто треба було уважно читати, хто зможе отримати виплати. Те, що було ухвалено 30 березня — це продовження минулорічних виплат. Це гроші, які залишилися з ковідного фонду, про це вчора заявив міністр фінансів. Добре, що ці ресурси є. Зрозуміло, що це не панацея. Ми знаємо, що в Польщі чи у наших найближчих сусідів більші виплати, але ми маємо виходити з того, в якій країни живемо. Швидкість отримання грошей буде залежати від попиту на них. Я сподіваюсь, що тих технічних і адміністративних проблем, які були минулого року, не буде. Ресурсів, які виділили, буде достатньо на цьому етапі, щоб задовольнити попит людей. Питання ще у тому, що не всі були проінформовані про ті виплати, був дефіцит довіри до держави, бізнес продовжує сподіватися на власні сили і не вірить у допомогу від уряду, досить часто люди воліють відмовитися від того ресурсу, який виділяється. Маючи негативний бюрократичний досвід, люди не хочуть пов’язувати себе з такою допомогою. 

Читати далі: Як коронакриза вплинула на бізнес: скільки за рік відкрилося та закрилося підприємств

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що загалом по допомогу від держави звернулися 480 тисяч громадян. Тоді держава перерахувала понад 3 мільярди гривень допомоги під час карантину.

Фото: pixabay.com