Міста на карантині. Чи уникнемо ми всеукраїнського карантину? Пояснює експерт

Міста на карантині. Чи уникнемо ми всеукраїнського карантину? Пояснює експерт

3 квітня було зафіксовано 20 341 новий випадок коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні. Це найбільша кількість людей, які захворіли протягом доби, за весь час пандемії на території України. Про це повідомляє пресслужба МОЗ. Також Степанов повідомив про те, що загалом від початку кампанії з щеплення в Україні було вакциновано 286647 осіб, але лише двоє з них вже отримали другу дозу вакцини. Чи буде всеукраїнський локдаун та про те, які обмежувальні заходи насправді є ефективними в ефірі Українського радіо розповідає кандидат медичних наук, викладач Школи охорони здоров’я Києво-Могилянської академії Володимир Курпіта.

0:00 0:00
10
1x

В двох областях виявили південно-африканський штам. Чи готова система охорони здоров’я до боротьби з ним? Чим він відрізняється від британського?

Не варто слухачів лякати назвами вірусів, ми повинні розуміти, що вірус має здатність до змін, він пристосовується до людей, до змін погоди, і тому мутації відбуваються, два-три рази на тиждень  з’являється новий вірус. Я думаю, що з’явиться і український вірус. Але проблема виникає тоді в результаті мутації, у цього віруса з’являються такі зміни, що дозволяють йому уникати нашу імунну систему або ставати більш агресивним. Власне кажучи, говорячи про британський штам, це вірус, який має більш короткий період від контакту до появи хвороб і через те він швидше поширюється. Якщо ми говоримо про південноафриканський штам, то на додачу до цих властивостей  британського, цей вірус має здатність уникати імунної відповіді, тобто, люди, які вже перехворіли мають шанс захворіти повторно. Ось така особливість, і з цим пов’язана дискусія стосовно ефективності вакцин.

Достеменно незрозуміло, чи захистить набутий імунітет від нового штаму?

Незрозуміло, чому частина людей, які уже перехворіли, повторно інфікується південно-африканським, а інша частина не інфікується. Але ми живемо в глобальному світі, я думаю, у нас з’явиться і бразильський, зараз говорять про французький штам. Я думаю, що ці віруси будуть циркулювати, і навряд чи нам вдасться зупинити цей обіг, бо дуже великий обмін товарами, і люди продовжують подорожувати.  

Чи є шанс локалізувати поширення Covid-19 або знизити рівень захворюваності і смертності?

Так, будь-які обмежувальні заходи , які впроваджуються, навіть, можливо, недолугі, на думку суспільства,  призводить до того, що за 2-3 тижні захворюваність починає знижуватися. Ми повинні пам’ятати про те, що такі заходи є ефективними, якщо вони вчасно запроваджуються. І в обмежувальних заходах немає рівних і рівніших, вони мають поширювати на всіх. Я думаю, що основне питання до таких заходів, що люди обурюються соціальною несправедливістю, і виникають конфлікти. І тоді соціологія та політика перемішують з епідеміологією. З точки зору епідеміології,  запровадження обмежувальних заходів за два-три тижні дасть результат. 

Про вакцинацію та українську вакцину

Я б тут погодився з головним державним санітарним лікарем, що української вакцини від ковіду навряд чи варто очікувати зараз. Але загалом це абсолютно слушно. В Україні є потужний експертний і науковий потенціал. Та для промислового виробництва, я думаю, знадобиться щонайменше півтора року з хорошими інвестиціями. Тоді ми зможемо очікувати, що наступний вірус, з яким зіткнеться людство, Україна буде більш готовою до відповіді і зможе випускати цю вакцину. Поки що розраховувати на те, що вакцина з’явиться за місяць-два, я думаю, що це якісь фантазії міністра. Я б радив Міністерству посилити комунікації і переговори з виробниками, які зараз є у світі. 

Читати далі: Чому вакцинація проходить повільно і коли буде референдум щодо ринку землі. Відповідає Разумков

Скільки має тривати суворий карантин

Це завжди надзвичайно складне запитання. Я думаю, що основна проблема виникла з недостатнім договором між суспільством і урядом, оскільки всі думали, що локдауна, який був минулої весни, буде достатньо, потім восени знов ввели і для багатьох це було неочікувано. Тепер говорять про третій і знову всі думають, що це останній раз. Ми повинні розуміти, що, на жаль, вірус змінюється і приклади штамів, які ми з вами обговорювали спочатку кажуть про те, що це точно протягом 2021 року не зупиниться. Отже, між суспільством і урядом має зараз сформуватися такий договір, щоб ми розуміли, коли і на якому рівні оголошують карантин, як довго він триватиме. Тоді це буде прийнятним для населення. Економіка дуже сильно страждає. Ми повинні розуміти, що повинні знаходити баланс між економікою і сферою охорони здоров’я. Але я погоджуюся з радіослухачами, що нині основне завдання — знайти вакцину. 

З точки зору епідеміології обмеження повинні тривати два інкубаційні періоди, тобто 28 днів. Ми знаємо, що британський штам зменшує цей інкубаційний період до тижня, тому обмеження повинні тривати 2 тижні. Україна досить велика, тому вводити загальнонаціональний локдаун, я думаю, що сенсу немає і уряд не буде цього робити. Ми повинні зрозуміти одно, що якщо, наприклад, в Івано-Франківській області був суцільний локдаун, але потяги звідти розвозили по всій Україні громадян, то це не є обмеження, це напів заходи, які теж сприяють поширенню епідемії. 

Фото: Суспільне Харків