Нардепи проти банкірів: чому виникло питання регуляції безготівкових операцій. Коментує експерт

Нардепи проти банкірів: чому виникло питання регуляції безготівкових операцій. Коментує експерт

Восени в Верховній Раді з’явилися два законопроєкти, які спричинили великі дискусії у банківських колах.Так законопроєкт № 4178 обмежує розмір комісії, яку торговець платить банку, що встановив POS-термінал. Банкіри виступають проти втручання держави в комерційну діяльність учасників платіжного ринку. Як це вплине на українців в ефірі Українського радіо пояснює президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.

Про комісію, яку беруть Visa, MasterCard і комерційні банки за користування POS-терміналами

По-перше, я сказав би, що знімають комісію не з вас, а з торгових центрів, супермаркетів, роздрібних торговців, у яких ви розраховується за товар платіжною карткою.  Якщо ситуація була б така як говорить шановний народний депутат і ціла група нардепів, які лобіюють цей законопроєкт, то, якби ви розраховувалися в магазині готівкою, тоді б товар коштував на 0,2% дешевше, ніж якщо б ви купували його за допомогою платіжної картки. Та ніде такого немає. Ці гроші сплачують торгівельні мережі та підприємці банкам-еквайрам (прим. ред. — банк або інша фінансова установа, що надає послуги еквайрингу, тобто, здійснює розрахунки з підприємствами, які приймають оплату від держателів платіжних карток за товари чи послуги або видають їм готівку). 

На мою думку, це маніпулювання. Якщо зменшити комісію, яка дістається банкам і частково Visa та MasterCard, то торговці зменшать суми на цінниках. У це не вірить навіть Національний банк. Бо тоді виникне ситуація, що ціна на товар повинна бути меншою, якщо за нього розраховуватимуться платіжною карткою.  

Українське товариство фінансових аналітиків ще в кінці минулого року зробило аналіз по цим законопроєктам. Ми вважаємо, що це яскравий приклад боротьби торговельного капіталу з фінансовим капіталом. Тобто торгівельні мережі і супермаркети хочуть 20 мільярдів гривень щорічно залишати собі, а не сплачувати їх банкам або віддавати значно менше. Це битва двох лобістських організацій, у якій переможе торговельне або банківське лобі. Банківське лобі нині дещо ослаблене, але ми бачимо, що питання розглядають на найвищому рівні і дискусії між банкірами та торговцями дійшли до Офісу президента України. 

Я вважаю, що влада не може регулювати ціну на товар. Сьогодні вони регулюють ціни на платіжні картки, потім Верховна Рада захоче регулювати вартість бензину та дизпаливо, але чомусь не контролює ціни на газ та електрику.  Питання повинно бути вирішене за допомогою компромісу. Є Антимонопольний комітет, який повинен сказати своє слово. Думаю, що найкращим для громадян України та споживачів було б добровільне зменшення банками цих комісій. Ми ще не готові до тих норм, які є в Сполучених Штатах та Європейському Союзі.

Фото: pixabay.com