Чому вакцинація проходить повільно і коли буде референдум щодо ринку землі. Відповідає Разумков

Чому вакцинація проходить повільно і коли буде референдум щодо ринку землі. Відповідає Разумков

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков в ефірі Українського радіо коментує причини повільних темпів вакцинації та відсутності вітчизняних вакцин від коронавірусу, а також розповідає про свої стосунки з президентом та ставлення до РНБО.

0:00 0:00
10
1x

Аналіз роботи уряду та МОЗу зокрема в умовах пандемії

Щодо розмов про відставку Степанова вони йдуть достатньо давно, але на сьогодні по жодному з міністрів реальних постанов про звільнення немає. Але говорити, що всі виконали свої завдання а 100% теж неправильно. У Німеччині, де дуже високі темпи вакцинації також не виконуються плани. Тому проблеми в цьому плані є у всіх. Це звісно не виправдання для ситуації, яка склалася з вакцинацією в Україні, проте зараз слід займатися не політичними питаннями, а вирішувати питання людей. Починаючи з першої хвилі коронавірусу парламент зайняв абсолютно правильну і конструктивну позицію. Політичні питання були відкладені в бік, натомість усі сили були спрямовані на питання забезпечення людей в різному форматі: це і підтримка бізнесу, і створення ковідного фонду тощо.

Про запровадження загальнонаціонального локдауну

Станом на сьогодні ми не плануємо вводити повний локдаун. Сьогодні декілька областей знаходяться в червоній зоні і майже всі перейшли до помаранчевої. Вводити загальний карантин по всій державіна сьогодні не є доцільно. Вихід з карантину буде залежати від поведінки людей – наскільки вони будуть дотримуватися елементарних норм безпеки.

Про розробку вітчизняної вакцини від коронавірусу

Станом на сьогодні української вакцини, яку  можна було б застосовувати немає. Колеги займаються цим питанням. Відповідні дослідницькі розробки тривають. Щодо купівлі іноземної технології виробництва вакцини від коронавірусу, то на жаль, жодна країна світу не продає її на сьогодні, оскільки це дуже коштовний ресурс і можливість заробити для бізнесу. Разом з тим за програмою "Ковакс" Україна цього року має отримати 8 млн доз вакцин від коронавірусу.

Про референдум щодо продажу землі

Станом на минулий рік референдум неможливо було провести, тому що не було закону про референдум. Пізніше Верховна рада прийняла цей закон проте його поки що не підписав президент. У президента є 15 днів для того, щоб або ветувати законопроєкт або ухвалити. Якщо законопроєкт не повернений у 15-денний термін до Верховної Ради з пропозиціями президента. Він вважається таким, який схвалений президентом. Однак будь-який закон набирає чинності лише після його опублікування. Голова Верховної Ради на сьогодні не має повноважень щодо підписання законів України з подальшим їх публікуванням.

Про покарання депутатів-прогульників

Якщо депутати не з’являються на засідання та не беруть участі в роботі комітетів це безпосередньо відображається на їхній заробітній платі. Минулого року було зекономлено в державному бюджеті лише за рахунок таких змін 68 млн гривень.

Про збільшення політичної ваги РНБО

Тут не повинно бути політичної ваги. РНБО повинна займатися питаннями національної безпеки та оборони і давати свої пропозиції на розгляд президенту. Тут не повинно бути політики. Інакше це може призвести до негативних наслідків для держави.

Про стосунки з президентом

Мої голосування не йдуть в розріз із законом. Я намагаюся не порушувати закон і в стінах Верховної Ради, І в будь-якому іншому форматі. Я, як і будь-який громадянин, повинен діяти в межах своїх повноважень і згідно із законом. У мене нормальні стосунки з політичною партією "Слуга народу". Команда – це принципи та ідеї, які закладалися під час початку цього процесу. У мене хороші робочі відносини з президентом.

Про позачергове засідання Ради з приводу подій на Банковій

Щодо подій під стінами Офісу президента, то тут моя позиція така, що ми маємо поважати навіть своїх опонентів. Якщо ми нівелюватимемо статус державних інституцій, це справить негативний вплив на державу і цим дуже добре вміють користуватися пропагандистські організації, зокрема в РФ. Тому всі, хто порушує закон повинні нести відповідальність незалежно від того чи це представники більшості, меншості чи громадські активісти. Закон повинен бути один для всіх. Станом на сьогодні офіційних звернень ні з Офісу президента ні від народних депутатів не надходило. Але попередньо можна говорити, що позачергове засідання ВР скоріше за все відбудеться у вівторок о 13:00. Можливо їх буде два, якщо одне з них буде ініційоване президентом.  Паралельно з цим народні депутати звернулися до апарату з проханням видати підписні листи щодо проведення ще одного позачергового засідання. На ньому будуть заслухані представники силових відомств щодо тих подій, які були під Офісом президента. Крім того, планується розгляд питання щодо оголошення виборів міського голови у Харкові та довиборів у Львівській області.

Про переформатування коаліції

Я не беру участі в жодних перемовинах щодо переформатування чи переформатування коаліцій. Коментувати події, які відбуваються у фракції "Голос", думаю, не коректно голові парламенту. Будь-які зміни в коаліції повинні відбуватися виходячи виключно з питань доцільності і правильності для держави.

Фото: Українське радіо